Krysiu witam u mnie
Ciesze się, że wpadłaś i masz pozytywne wrażenia. Dzielżany uwielbiam, ale wszystkie wyechały na wieś, bo to dzieci słońca, a u mnie coraz mroczniej.
Kirengeszoma pochodzi z wilgotnych lasów Japonii, więc na słońcu może sobie kiepsko radzić. Jesli bedzie miała wilgotne podłoże to pewnie iw półcieniu da radę, ale na bezpośrednie działąnie słońca bym jej nie narażała.
A to ta odmiana kupiona jako K. koreańska . Na stronie Missouri Botanical Garden wyczytałam, że jest bardzo podobna do dłoniastej, a co ją nieco odróżnia to nieco większa długość pędów, lepsza zimotrwałość (ja nie widzę różnicy), kwiaty nie zwisają tak nisko czyli pędy kwiatowe sztywniejsze i krótsze(to być może i prawda), płatki sa nieco bardziej skręcone oraz ... zakwita około tygodnia wcześniej.
Maggie dziękuję! Psiaki pogłaskane, choć burek większy podniósł mi dziś ciśnienie, bo wykopał irysy...
Ale wobec tego zakończyłam wolnośc i załatałam dziury wygryzione w drewnianym płotku panelowym. Koniec łażenia, rycia i dewastacji tam, gdzie nie wolno.
Miłko a to fakt, ja też sie trochę muszę natrudzić, żeby go ułożyć tak jak chcę. U nas od wczoraj popaduje, więc na razie poziom wilgotności wzrósł zadowalająco. Szkoda tylko, że pranie nie schnie... No, nie dogodzisz
Verko to bardzo pożyteczny wynalazek.
Dziś po leśnej przebieżce postanowiłąm posadzić część zakupów. A zakupy takie:
Od Ewy Jarmulak trawy(Sporobolus różnołuskowy i Przyostnia razy dwa), powojnik Purpura Plena Elegans i róża Venusta Pendula
I od Wędrowskich dwa powojniki Błekitny Anioł i dwie ketmie: Blue Bird i Russian Violet
Jedna ketmia poszła na wąską rabatę przy domu, gdzie jest ciepło, slonecznie i zacisznie. Tam tez poszedł, na stara pergolę po winogronach, jeden Błekitny Anioł.
Drugi Anioł i PPE posżły na frontową albowiem mam wizję, że wlezą na szpaler żywotników rosnący wzdłuż płotu od ulicy i ozdobią go burza kwiatów
Przycięłam przekwitłe kitki budlei, a ona wciąż rozwija nowe kwiaty
Róże żegnają lato
I zaczynają królowac astry
Jesien idzie
A to z piątkowego spaceru po pracy
Widok z Mostu Poniatowskiego na Most Średnicowy i dalej Świętokrzyski (z tym wystającym pylonem)
Nowy Świat
Palma na Rondzie de Gaulle'a
I Rotunda wersja 2.0 już z szybkami