Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Przepisy na wigilijne i świąteczne stoły

Przepisy na wigilijne i świąteczne stoły 2016/11/08 23:56 #34613

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2420
Ostatnio zmieniany: 2018/11/12 15:17 przez Roma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Przepisy na wigilijne i świąteczne stoły 2016/11/09 13:54 #34679

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2420
W naszym domu na Wigilijnym stole nie może zabraknąć barszczu.
Od lat robię barszcz według tego przepisu

Barszcz
Przygotowanie kwasu buraczanego ( przygotowują go około 15 grudnia)
1,5 kg buraczków
3,4 ząbki czosnku
skórkę razowca (albo 1 kromkę)

Umyte i obrane buraczki pokroić i ułożyć w słoju
Zalać przegotowaną wodą
dodać czosnek i kromkę razową
Przykryć i odstawić w ciepłym miejscu na 6 dni
po tym terminie zlać do butelki i przechowywać w lodówce.

Barszcz (gotuję 22 i 23-12)

1,5 kg buraczków
3 ząbki czosnku( ja daję nawet 5)
ok 30gr suszonych grzybów
cebula
włoszczyzna
sól,pieprz,liść laurowy( u nas na to mówi się listek bobkowy )
ziele angielskie( my mówimy kubaba )
sok z cytryny, cukier
2-3 szklanki kwasu buraczanego

Surowe buraki obrać i zetrzeć na grubej tarce i skropić sokiem z połowy cytryny
zalać buraki wrzącą wodą i trzymać na bardzo małym ogniu ok 3 godz, uważać aby się nie gotowały ( to robię 22-12)
odstawić to na noc do wystygnięcia. Następnie odcedzić.
Grzyby umyć ,namoczyć i także odstawić na noc lub na kilka godzin.
Następnego dnia
Obrać włoszczyznę zalać 3 litrami wody, dodać grzyby wraz z wodą w której się moczyły oraz pozostałe przyprawy.Gotować około 30 min p, po czym odcedzić.
Wywar połączyć z barszczem,dodać kwas buraczany doprawić wg uznania solą, pieprzem cytryną i cukrem.Ja dodaję jeszcze trochę majeranku.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, dobra nuta, zanetatacz


--=reklama=--

 

Przepisy na wigilijne i świąteczne stoły 2016/11/09 18:08 #34702

  • Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2807
  • Otrzymane podziękowania: 7570
W moim domu rodzinnym nie podawano na kolację wigilijną żadnych zup, na śniadanie babcia gotowała barszcz grzybowy, którego ja nie lubiłam. W rodzinie męża barszcz grzybowy był podawany tuż po opłatku i dopiero wtedy się w nim rozsmakowałam.
Teściowie zmarli przed naszym ślubem, tradycje rodzinne kultywowała ciocia męża, siostra teściowej.
Do barszczu przygotowywała racuchy drożdżowe, postne, robione chyba nawet bez jajka, nadziewane grzybami, a na deser masą makową :mniam . Smażyło się je na oleju, w ostatniej chwili tuż przed kolacją, z tego powodu nie nauczyłam się ich przyrządzać :diabelek .

Barszcz grzybowy

Jeśli wywar z grzybów przygotujemy trochę wcześniej, wtedy grzyby można wykorzystać do uszek, pierogów, pasztecików...

Garść grzybów suszonych namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie.

Do garnka z grzybami dodać marchew, pietruszkę, seler, por, cebulę i zagotować, dorzucić ziele angielskie i liść laurowy.
Gotować aż wywar będzie esencjonalny, a grzyby zmiękną, wywar przecedzić, doprawić do smaku solą, pieprzem i octem winnym, leciutko zaciągnąć mąką. Łyżkę mąki połączyć z niewielką ilością zimnej wody, dokładnie wymieszać i dolać do barszczu, chwilę zagotować.
Grzyby można posiekać i dodać do barszczu lub wykorzystać w inny sposób.
Podawać z czym kto lubi, u mnie są to uszka z grzybami.
Ostatnio zmieniany: 2016/11/09 18:09 przez Krzysia.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Roma, dobra nuta, zanetatacz

Przepisy na wigilijne i świąteczne stoły 2016/11/09 20:40 #34727

  • danutal
  • danutal Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 614
  • Otrzymane podziękowania: 1982
U mnie wigilijną tradycją przekazaną mi przez moja mamę, była zupa grzybowa. Wszyscy corocznie się nią zajadamy.

Zupa grzybowa

Składniki:
- dwie lub trzy garście grzybów suszonych / ja najczęściej biorę borowiki i podgrzybki/
- włoszczyzna / ja biorę 1/2 paczki lu więcej włoszczyzny mrożonej paski/
- 2 łyżki masła
- szklanka śmietany / ja biorę 30%, ale może być inna /
- ok. 2 łyżek pszennej mąki / ja zagęszczam mąką kukurydzianą /
- przyprawy: sól, pieprz
- jedna duża cebula

Dzień wcześniej moczymy grzyby w zimnej wodzie / ja moczę je przez noc /. Gotujemy grzyby w wodzie, w której się moczyły.
Po ostygnięciu drobno je kroimy i podsmażamy razem z zeszkloną wcześniej drobno pokrojoną cebulką.
Do wody wrzucamy warzywa, dwie łyżki masła i podsmażone grzyby i gotujemy ok 30 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem /ja zamiast soli daję Vegetę /.
Zagęszczamy mąką rozrobioną z zimną wodą i na koniec dodajemy śmietanę.

U nas w domu podawano do tego osobno ugotowane ziemniaki i każdy wg uznania dodawał ich do talerza z zupą. Zupa jest zawiesista, więc można ją spożywać bez ziemniaków.
Myślę, że wersja z makaronem dodawanym do talerza z zupą też się sprawdzi, mogą być również grzanki.

Smacznego!!
Pozdrawiam. Danuta
Ostatnio zmieniany: 2016/11/09 20:44 przez danutal.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Roma, zanetatacz

Przepisy na wigilijne i świąteczne stoły 2016/11/09 22:01 #34735

  • dorcia7
  • dorcia7 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam
  • Posty: 603
  • Otrzymane podziękowania: 1448
Moja wigilia to mix z domu Mi z mojego w niewielkim stopniu jest modyfikowana bo dla naszych dzieci pewne potrawy muszą być i już :)
tak więc obowiązkowo
1. czysty barszcz przyrządzany na ostro z czosnkiem,pieprzem i sporą ilością wywaru z suszonych grzybów-ma niepowtarzalny smak który kojarzy się nam zawsze z Wigilią
2 krokiety z farszem z suszonych grzybów ,po ugotowaniu zmielonych przez maszynkę do mięsa z dodatkiem przesmażonej cebulki ,naleśniki smaruję grubo farszem ,zawijam,i panieruję w jajku i bułce tartej ,po czy są smażone -jeśli jest rok nieurodzaju na grzyby można dodać do farszu trochę kiszonej kapusty ,przemielonej w maszynce
3.kapusta kiszona z grzybami zasmażana na wywarze z suszonych grzybów
4.smażony karp-dla tradycji ,bywają też inne smażone rybki
5.Śledzie po łowicku- solone płaty śledziowe -matiasy należ odmoczyć aby pozbyć się nadmiaru soli ,niekiedy wodę trzeba zmienić kilkakrotnie
kilka cebul pokroić w plastry i ugotować w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny octu,gotować krótko aby cebula była półtwarda ,odcedzić ,w tej zalewie jak przestygnie na 1/2 godz,zanurzyć śledzie
pokroić w plastry obrane kwaszone ogórki oraz ugotowaną wcześniej marchewkę
śledzie pokroić w szerokie paski ,ułożyć w salaterce warstwę plasterków marchewki,ogórków,śledzie ,cebulę ,dodać kilka ziarenek pieprzu ,liść laurowy,ziele angielskie ,przykryć warstwą majonezu ,dla " oka" podać w tej warstwowej formie,dla smaku lepiej przed podaniem wymieszać i włożyć do lodówki
to są dania priorytetowe
polecam też pyszną rybę po patatajsku która gości też u mnie od czasu do czasu na wigilijnym stole
pozdrawiam -Dorota
Działka - moja pasja cz. 1
Ostatnio zmieniany: 2016/11/09 22:04 przez dorcia7.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Roma, zanetatacz

Przepisy na wigilijne i świąteczne stoły 2016/11/09 22:04 #34736

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2420
My do zupy grzybowej dodajemy wcześniej usmażone naleśniki, zwinięte i pokrojone w paseczki.
Dorcia, a co to jest ryba po papatajsku?
Ostatnio zmieniany: 2016/11/09 22:07 przez Roma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): danutal

Przepisy na wigilijne i świąteczne stoły 2016/11/09 22:14 #34738

  • dorcia7
  • dorcia7 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam
  • Posty: 603
  • Otrzymane podziękowania: 1448
Ryba po patatajsku

1/2 kg filetów -morszczuk ,mintaj lub wg gustu pokroić na kawałki ,przygotować ciasto naleśnikowe -musi być gęste ,obtoczyć w cieście kawałki ryby i usmażyć
Cebule(3-4 szt)pokroić w kostkę i zeszklić na maśle,do cebulki dodać pokrojone w kostkę ananasy z puszki,podlać trochę syropem z ananasów ,dodać przyprawy-sól ,pieprz,ostrą paprykę oraz ketchup,sos dusić kilka minut na małym ogniu ,ułożyć w salaterce usmażoną rybę i zalać sosem

Sałatka śledziowa
matiasy
puszka czerwonej fasoli
cebula
ogórki kwaszone
koperek świeży
wszystkie składniki pokroić w kostkę ,dodać fasolę i posiekany koperek ,doprawić do smaku ,zalać oliwą

nie może zabraknąć również smażonej ryby -najlepiej filety w zalewie octowej ,robię ze 3 dni przed świętami ,zalewa łagodna wtedy nie czuć mocno octu a ryba jest przepyszna i jeśli nie jest zjedzona to spokojnie może być na noworocznym stole
oraz ryby po grecku ,którą robię raz w roku i może dlatego tak smakuje
pozdrawiam -Dorota
Działka - moja pasja cz. 1
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Roma, zielonajagoda, danutal, takasobie, zanetatacz

Przepisy na wigilijne i świąteczne stoły 2016/11/10 09:36 #34768

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 15643
  • Otrzymane podziękowania: 48399
Niby wszystko tradycyjnie, ale w każdym domu inaczej :mniam

U nas Wigilię robi moja siostra (moje jest śniadanie wielkanocne).
Na stole wigilijnym są:

karp smażony (tak bez niczego)
karp w zalewie octowej
karp gotowany z włoszczyzną i siekanym jajkiem i zieloną pietruszką polewany masłem
śledzie w śmietanie
śledzie w oleju z cebulką
kapusta z grzybami
makiełki
zupa grzybowa
zupa rybna
pierogi z grzybami
brukselka gotowana z tartą bułką
kompot z suszonych owoców

dodatki: chleb domowy, ziemniaki

To zestaw niezmieniony od 45 lat (przedtem ten zestaw robiła moja mama).

Może podam przepis na zupę rybną:

Kawałki ryb (takie, które później jako ryba gotowana znajdzie się na stole), łby, ogony gotujemy z włoszczyzną na wolnym ogniu jak rosół z dodatkiem soli i pieprzu. Odcedzamy, a esencjonalny, aromatyczny wywar zaciągamy kwaśną śmietaną z mąką. Doprawiamy stanowczo pieprzem. Zupa nie może być za gęsta, bo pijemy ją z filiżanek. Cudownie pachnie i ma wszystkie zupy rybne pod sobą. Ważne, by wywar był odpowiednio mocny!
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, zanetatacz

Przepisy na wigilijne i świąteczne stoły 2016/11/10 09:39 #34771

  • piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Posty: 8568
  • Otrzymane podziękowania: 25917
A co to makiełki? 0flaga Czy może to samo co na Śląsku makówki? think:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Ostatnio zmieniany: 2016/11/10 09:39 przez piku.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Przepisy na wigilijne i świąteczne stoły 2016/11/10 09:47 #34772

  • dorcia7
  • dorcia7 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam
  • Posty: 603
  • Otrzymane podziękowania: 1448
Makiełki były w moim domu rodzinnym,ja nie robię bo wtedy nie jadłam i dzieciaki tez nie ,choć makowce bardzo lubię 2smiech
pozdrawiam -Dorota
Działka - moja pasja cz. 1
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Przepisy na wigilijne i świąteczne stoły 2016/11/10 09:51 #34773

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 15643
  • Otrzymane podziękowania: 48399
Makiełki to kluski (łazanki, makaron lub kluseczki kładzione łyżką) pomieszane z masą makową taką jak do makowców, czyli mielony gotowany mak, bakalie (dużo migdałów), miód.
Ostatnio zmieniany: 2016/11/10 09:52 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, zanetatacz

Przepisy na wigilijne i świąteczne stoły 2016/11/10 12:06 #34794

  • Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Posty: 27006
  • Otrzymane podziękowania: 73134
takasobie napisał:
karp gotowany z włoszczyzną i siekanym jajkiem i zieloną pietruszką polewany masłem

Miłko, czy moge prosić o kilka słów o tej potrawie? Może nawet zdjęcie w przyszłości, z wigilijnego stołu?
Karp gotowany z zupy rybnej? Na zimno, ciepło? Po co to jajko, bo jakoś mi się nie komponuje? :nie_wiem

Uwielbiam zupe rybna, ale robie ją podobnie do rozgrzewającego rosołu, na który podawałam przepis- dodaje więc papryki 'żywe' - słodka i 2 rodzaje ostrej. Potem obieram mięso z ryby i wrzucam do zupy w kawałkach. Nie robię wywaru na łbach i ogonie, tylko na c;czystej' rybie.
Ostatnio zmieniany: 2016/11/10 12:09 przez Poll.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Przepisy na wigilijne i świąteczne stoły 2016/11/10 12:17 #34798

  • dorcia7
  • dorcia7 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam
  • Posty: 603
  • Otrzymane podziękowania: 1448
Niektórzy zamiast makaronu lub klusek dodają namoczoną bułkę
pozdrawiam -Dorota
Działka - moja pasja cz. 1
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Przepisy na wigilijne i świąteczne stoły 2016/11/10 13:12 #34812

  • Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2807
  • Otrzymane podziękowania: 7570
Nie wiem czy bratowa nadal to przygotowuje, bo potrawa nie cieszy się szczególnym wzięciem, ale u nas robi się ją właśnie z suszonej bułki i nazywa się łamańce . Kiedyś była obowiązkowa na wigilię, dziadek ją uwielbiał i babcia przygotowywała spory garnek.
Najpierw piekła postne ciasto drożdżowe, bez jajek, podsuszała je i łamała na kawałki- stąd nazwa. Potem moczyła w ciepłym mleku, dodawała utarty mak z cukrem, bez bakalii, bo tak lubił dziadek. To co zostawało po kolacji wigilijnej, a zostawało dużo :diabelek dziadek chował do spiżarni i całe święta spędzał z tym garnkiem na kolanach wink-3 .

Nie przepadam za karpiem, mąż go nie lubił, synowie nie wiedzą nawet jak smakuje, dlatego na wigilię zamiast karpia przygotowuję pstrąga z migdałami.
To pewnego rodzaju nasza tradycja, a zaczęło się dawno temu, kiedy mój mąż w dzień wigilijny pojechał do klienta w okolice Suwałk, wracał dość późno i w radiu usłyszał jak p. Makłowicz opowiadał o tym pstrągu.
Wrócił kiedy prawie wszystko było gotowe do kolacji, zostały do usmażenia tylko pstrągi, no i zaczął mi marudzić o przepisie. Byłam już nieco zdenerwowana, ale okazało się, że to nie wymaga szczególnych zabiegów, a wszystkie produkty są w domu, powiedziałam więc, że będzie miał tego swego pstrąga. Od tamtej pory jest to potrawa od której zaczynamy kolację, ryby smażę w ostatniej chwili przed podaniem.

Pstrąg z migdałami

Oczyszczone, całe pstrągi, posolić, posypać pieprzem, skropić sokiem z cytryny i obtoczyć w mące, smażyć na rozgrzanym oleju na chrupko.

Na maśle lekko zrumienić płatki migdałowe, dodać posiekany koperek.

Usmażone pstrągi ułożyć na podgrzanym półmisku, lekko wypełnić je płatkami z koperkiem, resztą polać po wierzchu i podawać na stół.

Nie podaję proporcji, bo to zależy od ilości i wielkości ryb oraz gustów, ale na 3 pstrągi biorę ze 2 łyżki masła, 2-3 łyżki płatków migdałowych i tyle koperku ile mi zostanie po przygotowaniu innych potraw.

Można przygotować bardziej delikatną wersję, zamiast smażenia na patelni pstrągi z migdałami można upiec w folii, naczyniu żaroodpornym itp.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, takasobie, zanetatacz

Przepisy na wigilijne i świąteczne stoły 2016/11/10 13:13 #34813

  • halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2188
  • Otrzymane podziękowania: 6937
dorcia7 napisał:
Niektórzy zamiast makaronu lub klusek dodają namoczoną bułkę

O właśnie, u mnie w domu (tzn. robią to moi rodzice, ja nigdy makiełek nie robiłam :P ) robi się makiełki z namoczoną w mleku bułką.

A w ogóle, to zrobiłyście mi dziewczyny wielką ochotę na zupę rybną z karpia i czuję, że zawita u mnie jeszcze przed świętami. A co tam :silly:
Pozdrawiam
Halina
Ostatnio zmieniany: 2016/11/10 13:16 przez halszka.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Przepisy na wigilijne i świąteczne stoły 2016/11/10 13:39 #34825

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 15643
  • Otrzymane podziękowania: 48399
Poll napisał:
takasobie napisał:
karp gotowany z włoszczyzną i siekanym jajkiem i zieloną pietruszką polewany masłem

Miłko, czy moge prosić o kilka słów o tej potrawie? Może nawet zdjęcie w przyszłości, z wigilijnego stołu?
Karp gotowany z zupy rybnej? Na zimno, ciepło? Po co to jajko, bo jakoś mi się nie komponuje? :nie_wiem

Uwielbiam zupe rybna, ale robie ją podobnie do rozgrzewającego rosołu, na który podawałam przepis- dodaje więc papryki 'żywe' - słodka i 2 rodzaje ostrej. Potem obieram mięso z ryby i wrzucam do zupy w kawałkach. Nie robię wywaru na łbach i ogonie, tylko na c;czystej' rybie.

Potrawa na początku wieczerzy jest na ciepło, a jak wystygnie jest na zimno! 2smiech Znalazłam jedno zdjęcie, dość kiepsko to wygląda, bo to wykadrowane z dużego zdjęcia.
Od lewej: chleb domowy, pierogi z grzybami, ryba gotowana, zupa rybna w dzbanie, karp w zalewie, karp smażony, makiełki, brukselka, ziemniaki. Nieźle! Nawet nie wiedziałam, że tyle potraw się załapało. :woohoo:





Gotowany karp jest pyszny, staram się go stawiać niedaleko siebie. Jajko na twardo bardzo fajnie smakuje z tą rybką! Zwróć uwagę, że jak kupuje się garmażerkę, ryby w galarecie często mają ozdoby z plasterków jajka. Pasuje i fajnie smakuje!

Łby i ogon dają zupie dodatkowy smak. Zawsze do zup przecież dajemy różne kości, końcówki itd, żeby wywar był pełniejszy!
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, zanetatacz

Przepisy na wigilijne i świąteczne stoły 2016/11/10 14:45 #34843

  • Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Posty: 27006
  • Otrzymane podziękowania: 73134
Takiego mi smaka narobiłyscie, ze wracajac z tartaku i od ciesli, wstapiłam do ulubionej karczmy rybnej kolo Milicza. Zupa juz pozarta 2smiech


Ostatnio zmieniany: 2016/11/10 14:59 przez Roma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fabiola, takasobie, zanetatacz

Przepisy na wigilijne i świąteczne stoły 2016/11/11 10:29 #34977

  • dobra nuta
  • dobra nuta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 1106
  • Otrzymane podziękowania: 1172
U mnie zupa grzybowa to mus na wigilijnym stole.
Ja mam wielką prośbę do dziewczyn ze śląskiego tutaj regionu recourse Poproszę o przepis na moczkę, bo gdy mieszkałam na Śląsku to byłam nią obdarowywana przez wszystkich a zrobić jej nie umiem :oops: Bardzo, bardzo ją lubimy wszyscy :) Zrobiłabym w tym roku niespodziankę dzieciom.
pozdrawiam - ania
mój wątek


Jedyną pewną metodą unikania porażek jest nie mieć żadnych, nowych pomysłów. - Albert Einstein
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy. - Albert Einstein
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Przepisy na wigilijne i świąteczne stoły 2016/11/17 16:59 #35895

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2470
  • Otrzymane podziękowania: 2420
Po uzgodnieniu z dziewczynami(córkami) na naszym wigiliojnym stole znajdą się:

Barszcz czerwony na domowym zakwasie
Zupa grzybowa
Śledź w śmietanie
Śledź w oleju
Karp smażony w panierce
Ryba w occie
Ryba po grecku
Pilaw
Pierogi pieczone z grzybami
Pierogi z kapustą
Kluski z makiem
Kompot z suszu
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Przepisy na wigilijne i świąteczne stoły 2016/11/17 17:51 #35902

  • Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Posty: 27006
  • Otrzymane podziękowania: 73134
Andy napisał:
... w I partii pierogów ruskich twaróg zastąpi tofu....

Ciekawa jestem ich smaku, bo nigdy nie jadłam tofu w pierogach ... Jakoś specjalnie doprawiane, z wykorzystaniem np ziół? think:
Ostatnio zmieniany: 2016/11/17 17:52 przez Poll.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Czas generowania strony: 0.411 s.