Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród Markity

Ogród Markity 2017/02/28 00:19 #51586

• Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2421
Martuś, no dzisiaj to chyba nie miałaś już okazji narzekać na pogodę, coś mi się zdaje, że między innymi właśnie u Ciebie było najcieplej. Jestem prawie pewna, że szalałaś dziś po ogrodzie.Mnie też udało się dzisiaj zasilić kompostownik kilkoma taczkami w większości liśćmi.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród Markity 2017/03/08 09:59 #51710

• Jola1
  • Jola1 Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 484
Jestem bardzo ciekawa jak zniosły u Ciebie zimę nowe róże , szczególnie interesują mnie te perskie, krzyżówki huletemi.Ciągle się zastanawiam nad ich zakupem.

--=reklama=--

Ogród Markity 2017/03/08 14:59 #51738

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10036
Ale się narobiło z tymi wpisami.
Nawet nie wiem, co zrobiłaś i jak wygląda wiosenny ogród, bo na pewno coś już pokazałaś

Ogród Markity 2017/03/12 12:58 #52832

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8365
Wydaje mi się, że rzadko piszę, a i tak awaria mi sporo zeżarła :diabelek
Ponieważ na większość wpisów odpisywałam i to dość dawno, więc mam nadzieję, że zdążyliście przeczytać ;), teraz odniosę się do ostatnich, już po awarii.

Jolu kupiłam tylko dwie perskie róże i wygląda na to, że zniosły zimę bardzo dobrze :P . Oczywiście jeszcze są w kopcach, ale to co wystaje, wygląda nader zachęcająco :woohoo:

Gosiu a no się narobiło krecigl . Co robię? Miotam się w amoku 2smiech , roboty huk, dwa tygodnie już sprzątam i zbliżam się do połowy zaledwie :mlotek .
Przede wszystkim sprzątam po bylinach, mam tego masakryczne ilości krecigl . Odsłonięte miejsca ujawniają ogrom chwastów oraz podziemnych korytarzy :patel .
Nie dotarłam jeszcze do hortensji, a tu pąki już zielenieją krecigl . Dobrze, że chociaż róże tnie się później :diabelek

Pokazywać wciąż nie ma za bardzo co :dry: , chłodno jest i wiosna mocno opóźniona w stosunku do zeszłego roku. Połowę krokusów coś mi zeżarło, albo wpadły w czeluście podziemnych korytarzy :angry: . Nie widzę też największego poletka anemonów blanda :placz . Muszę przesadzić sporą sosenkę Tiny Curls i sporą różę Clair Marshall i nie wiem gdzie 0flaga . I w ogóle gdzie nie spojrzę, tam natychmiast wymagana jest jakaś interwencja :grabie

Moja skromna wiosna :oops:

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Amarant, hanya, edulkot, VERA, chester633, Ness, Zielona Ania, katja ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród Markity 2017/03/12 14:30 #52843

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 13077
Skromna jesteś ;-) pisząc o skromnej wiośnie :lol: Do mnie wiosna chyba jeszcze nie przyszła :( Mam tylko dwie maleńkie kępki przebiśniegów, które przebiły się przez łupiny słonecznika a nie śnieg 2smiech rosną bowiem pod karmnikiem wink-3
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie

Ogród Markity 2017/03/12 18:53 #52884

• Lukrecja
  • Lukrecja Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1932
Marta, Ty mówisz o skromnej wiośnie?! Moje krokusiki mają niecałe 2 cm listków, a gdzie tam myśleć o kwiatkach?
Też trochę się miotam w amoku, roboty mnóstwo, a tu jak nie brak czasu, to leje i tak w kółko. Mam nadzieję, że wreszcie będzie cieplej.

Ogród Markity 2017/03/12 19:08 #52896

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23011
Martuś no to ja nie wiem co jest u mnie jak u Ciebie wiosna skromna no proszę Cię u mnie z kwitnących to tylko przebiśniegi i ciemiernik z grudnia 2smiech cudne krokusy,ranniki i oczywiście cyklameny śliczne flower
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród Markity 2017/03/13 18:56 #53098

• Iwona1311
  • Iwona1311 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1554
Marta ta Twoja wiosna wcale nie jest taka skromna ja np na kwiaty ciemierników jeszcze muszę trochę poczekać tak samo krokusy nie są za wyrywne poza jednymi kupionymi dwa lata temu w Biedronce ale te mają bardzo maleńkie kwiatki. Byłam dzisiaj w LM i wyobraź sobie że udało mi się w końcu upolować ciemiernika z serii Double Ellen, wielkiego wyboru nie było bo był tylko jeden więc wzięłam takiego jaki był. Ciekawa jestem czy ten "włoski" ciemiernik zakwitnie u Ciebie bo u mnie jeden ma jeden kwiatek w ogóle zresztą moje ciemierniki marnie w tym roku będą kwitły.

Ogród Markity 2017/03/14 20:36 #53307

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
U mnie kwitnie jeden zółty i jeden fioletowy krokus i jeden kwiatek ciemiernika...... 2smiech jestes zdecydowanie górą...... :bravo
Co do porządków to mogę Cię skopiować, cięciom końca nie widać, trawy nie ruszone, hortensje tez....no i podziemne labirynty, ogrom, gdzie postawię nogę zapadam się....chyba się wkurzę i wykurzę.... :mur

Ogród Markity 2017/03/14 21:11 #53321

• Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2421
Martuś, jak to jest skromna wiosna to ja jestem na biegunie.W moim ogródku kwitną dwie kępki przebiśniegów i 1 ranników i to niestety wszystko. Nie wiem co dzieje się z moimi krokusami ani jeden nie wyszedł :placz

Ogród Markity 2017/03/16 12:05 #53583

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
U mnie pod względem kwitnienia też bida w kraju .Tylko przebiśniegi ratują sytuację .Ale wiele się nie spodziewam ,bo wiosennych kwiatków mam mało .Postawiłam na letnie :mniam Kilka krokusków jednak wyłazi ,może i ja się doczekam .Póki co ,to siedzę wiesz gdzie i robię wiesz co 2smiech Jak nie zgłupieję niebawem ,to będzie cud krecigl

Ogród Markity 2017/03/16 14:13 #53601

• hanya
  • hanya Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1253
U Ciebie morze kwiecia! U mnie nic nie kwitnie jeszcze, bardzo czekam na czosnki i cesarską koronę, to mój eksperymentalny zakup jesienny w Lidlu. Jak się powiedzie, to może się rozśpiewam. Jak Twoje psisko? Wystrzygłaś ją znowu skandalicznie?
Buziaki spod sosen przesyłam.

Ogród Markity 2017/03/16 22:22 #53776

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10036
Przede mną już wszyscy wyrazili swoje zdziwienie, ze masz opóźnioną wiosne, więc ja już nie będe nic pisała na ten temat :P
Ja mam tak jak Romcia. Przebiśniegi i ranniki
Wiem, ze masz dużo więcej do sprzatania niż ja, bo i latem możesz się cieszyć większą ilością roślin
Coś za coś.
Na razie udało mi sie posprzatać sporo, ale na razie przystopowałam ze względu na brak czasu i na pogodę.
Kiedy ta ciepła wiosna w końcu przyjdzie?

Ogród Markity 2017/03/18 09:25 #54017

• lawendula
  • lawendula Avatar
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Otrzymane podziękowania: 16
Myślę, że i ja budzę się forumowo. Dziś, jeśli nie lunie deszcz jak zapowiadają, po 13 wybiorę się na działkę, i chciałabym poza rozsypaniem nawozu trawnikowego p/w mchowego - porobić trochę zdjęć.
Wstępna ocena - róże nie wyglądają najgorzej, więcej okaże się gdy zaczną puszczać pąki liściowe. Lawenda - trudno ocenić, ale mam nadzieję, że nic lub niewiele odpadnie.... ale kolejne około 20 sztuk już zamówione:) nowe odmiany i już.

Ogród Markity 2017/03/18 16:06 #54117

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8365
Marysiu wiosna jest nawet bardzo skromna w porównaniu choćby z poprzednim rokiem ;), na przykład przebiśniegi straciłam całkowicie :( i nie wiem dlaczego :nie_wiem . Krokusy przepadły przez nornice, a część ciemierników w ogóle nie ma pąków ( w tamtym roku kwitły). No i w dodatku niskie temeratury wszystko spowalniają :angry: .

Lukrecjo część moich krokusików jest dokładnie w takiej samej fazie, jak Twoje ;), mnie to cieszy, bo całość kwitnienia potrwa dłużej. Dziś znowu pogoda nie sprzyja pracom :unsure: , do 12 coś tam jeszcze zdążyłam grzebnąć, a potem mnie deszcz wygonił.

Danusia no własnie, wszędzie chociaż przebiśniegi, a u mnie przepadły :placz , nie mogę ich przeboleć, chyba znów dokupię :glupek (to już chyba 4 próba).

Iwonka włoski ciemiernik jednak zakwitnie :woohoo: , dziś zauważyłam jeden pączek przytulony do listka. Super, że chociaż on, bo pełne, które kwitły w zeszłym roku nawet pół pączka nie mają :mlotek .

Ewa ja już hortensje ogarnęłam, trawy nadal nie ścięte, no i reszta porządków wciąż w trakcie rotfl . O korytarzach nawet mi nie mów :angry: , a czym będziesz wykurzać? Karbid kiedyś próbowałam, efektem było jeszcze większe rycie :mlotek .

Roma u mnie też spustoszenie w krokusach, miałam ich naprawdę dużo, w tym roku widzę około połowy :placz , przebiśniegi przepadły całkowicie, chociaż tam nornice nie ryją, może wygniły think:

Ewcia strasznie wolno nam się wiosna rozkręca w tym roku krecigl . Ja mam ambicje, żeby w ogrodzie kwitło coś cały czas ;), więc oprócz kwiatków letnich, inwestuję też w wiosenne, ale także jesienne :silly: .
Przypuszczam, że wiem, gdzie siedzisz i co robisz :diabelek , podziwiam, ale nie zazdroszczę :diabelek . Ja mam dziś spotkanie z moją rodziną, jak wiesz podzieloną, i nie gwarantuję, że mnie nie poniesie :diabelek .

Haniu jak miło Cię widzieć po zimowej przerwie :przytulam
Morze kwiecia, ha, ha, dobre sobie :silly: . A czemu Ty nie masz jakiegoś drobiazgu cebulowego, typu przebiśniegi, cebulice, śnieżniki? one pasują do lasu.
W temat strzyżenia wstrzeliłaś się bezbłędnie 2smiech , pies ogolony do imentu, nawet mnie się nie podoba :diabelek , ale to wyższa konieczność. Mianowicie u mnie jest straszna plaga kleszczy, już raz zaliczyliśmy wterynarza z podejrzeniem odkleszczowych chorób krecigl . Mimo, że pies jest zabezpieczony, to kleszcze korzystają z psa jako środka lokomocji :angry: i chowając się w futrze przenoszą się do domu :mlotek . Dlatego musiałam ją ogolić, żeby ułatwić sobie sprawdzanie. Zdjęć nawet nie robię, bo zawału dostaniesz 2smiech .

Małgosiu ja już sprzątam trzy tygodnie i jeszcze co namniej tydzień mi zejdzie :glupek . A potem płynnie przejdę w cięcie róż i usuwanie kopców, więc kolejne 2 tygodnie miną rotfl . Dobrze, że chociaż nie mam zywopłotu do cięcia, bo bym się pochlastała 2smiech .

Ula no to chyba się nie wybrałaś jednak ;), u mnie ciapie już ze dwie godziny, dobrze, że zdążyłam coś zrobić do 12.
Tniesz już róże? Odważna jesteś ;), ja jeszcze czekam, albo raczej na razie zajmuję się czym innym :silly:
Widzę, że mania lawendowa nie odpuszcza ;), trzymam kciuki za dobre zimowanie :przytulam .

Zakończyłam trzeci tydzień porządków 43pomoc , końca nadal nie widzę :silly: . Pomimo, że nietknięta została mi w zasadzie jedna rabata, to na już sprzątane muszę wracać, choćby do traw. O różach nie wspomnę :diabelek . Jeszcze parę krzaków i wierzb do przycięcia. Trochę też zaczęłam wykopki, przesadziłam jedną różę i wykopałam kilka mega marcinów :diabelek . Czeka mnie zdzieranie trawy, bo niektórych rzeczy nijak nie upchnę na istniejących rabatach krecigl . A tu lilie lada chwila przyjdą, ale jeszcze wieści nie mam. Nie wiem czy w tym roku w ogóle uda mi się zrobić oprysk Promanalem :nie_wiem , ciągle nie sprzyjające warunki, a to za niska temperatura, a to deszcz. Trochę nawozów rozsypałam, kompost trzeba przerzucać, może do maja skończę te wiosenne prace :diabelek .

Nowe kwiatki :P , iryski Alida

cudne, plisowane listki irysa aucheri

wawrzynek alba, który dwa lata temu wszyscy na szkółkingu kupowali ;)

Tricolor

Snow Bunting

Crocus tommasinianus

Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, edulkot, chester633, Ness, nowababka, zanetatacz

Ogród Markity 2017/03/18 16:14 #54120

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23011
Martuś ale piękne kępy krokusów już u Ciebie kwitną ja czekam na słoneczko podobno ma być już w przyszłym tygodniu cieplej,mam nadzieję bo strasznie w tym roku długo zimno albo za bardzo przyzwyczailiśmy się prze ostatnie zimy że przychodziła wcześniej :) Wawrzynek ślicznie kwitnie a na iryski czekam bo wszystkie na razie wyszły a trochę jeszcze jesienią dosadziłam :tup
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród Markity 2017/03/18 19:40 #54166

• Lukrecja
  • Lukrecja Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1932
A wszędzie tylko słyszę narzekanie na listki irysów :mur a te aucheri jak piękne spódnice! aż lecę tego szukać w necie no i rzecz jasna będę podglądać u Ciebie! wink-3

Ogród Markity 2017/03/19 11:26 #54265

• Elsi
  • Elsi Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5352
Marta, ja też nie wiem, kiedy wyrobię się z pracami porządkowymi, na pocieszenie dodam,
że wczoraj sprzątałam [dokąd się dało] gałęzie z przyciętego żywopłotu 100 m a Marek zaczął teraz ciąć jeszcze z drugiej strony :diabelek
Pamiętam masowe zakupy białego wawrzynka, usilnie do tego namawiałam choć sama nie kupiłam :P .
Powiedz, czy irys aucheri choć raz u Ciebie kwitł? pewnie mamy z tego samego roku, ja dotąd oglądam tylko te ślicznie karbowane listki :lol:.
Wystawiłam chustę na bazarku [dla rodziny ze szlachetnej paczki], wiem, że sezon się kończy, ale dopiero skończyłam; mam jeszcze do zrobienia ponczo i chociaż wraz z dłuższym dniem zapał dłubania we mnie gaśnie, tu muszę, bo to na powiększający się brzuszek gwizdac .
Za oknem wirujący z wiatrem śnieg i jakaś tralka denerwująco stuka o barierkę balkonu, jakby nie patrzeć.... wiosna 2smiech .
Pozdrawiam, Elżbieta

Od wiosny do wiosny .....

Ogród Markity 2017/03/19 17:47 #54356

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23952
Marta no i co narzekasz na wiosnę, wszak kwitnie Ci tyle samo co u mnie 037
A o sprzątaniu to już się nawet nie wypowiadam, bo pewnie do jesieni się nie uporam 2smiech
U nas 'wiosennie' było wczoraj, takie wietrzysko z burzą i ulewą było, że ze strachem pospuszczałam rolety i czekałam czy na nie porwie :czarownica
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Ogród Markity 2017/03/19 20:16 #54413

• aleb-azi
  • aleb-azi Avatar
  • Wylogowany
  • Młodszy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 70
To ta pora roku,kiedy maleństwa cieszą niezmiernie a jednocześnie ilość pracy w ogrodzie przytłacza. Ale jak co roku wysprząta się co się da, reszta zniknie pod rozbuchaną zielenią. Będzie pięknie :)
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.218 s.