Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2016/10/15 21:37 #29839

• VERA
  • VERA Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25391
Edytko, bajka, po prostu bajka nie ogród :bravo :bravo :bravo
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2016/10/16 09:32 #29872

• dobra nuta
  • dobra nuta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1172
Czyżbym była jedyną osobą kochającą zimę w realu pomimo zmarźluchowatości? Przepiękne bieszczadzkie widoki. A ogród? Przewijam fotki i napatrzeć się nie mogę jak cudownie jesień wygląda u Ciebie. Klon stał się takim wyznacznikiem dla mnie, bo zdjęcia z każdej jego strony pokazują różności. Ale co dla mnie najważniejsze, że teraz widzę jak fajnie podzieliłaś ogrodową przestrzeń. Twój ogród zachwyca o każdej porze roku. Bardzo mi się podoba :bravo
pozdrawiam - ania
mój wątek

Jedyną pewną metodą unikania porażek jest nie mieć żadnych, nowych pomysłów. - Albert Einstein
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy. - Albert Einstein
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta

--=reklama=--

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2016/10/16 18:14 #30014

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17288
Jurku, fajnie jest gdzieś wyjechać i spotkać zimę, ale dobrze, że nie mamy jest na co dzień :lol: . Przed chwilą sprawdziłam prognozę pogody i u mnie na razie po przymrozkach. Jeśli zapowiedzi się potwierdzą, to mamy kolejne 25 dni na plusie hu_rra .

Betinko, jeszcze popracujemy nad Twoim stosunkiem do traw :diabelek . A klona też warto mieć u siebie w ogrodzie ;) .

Moniczko, miskanty szybko rosną i Twoje tez niebawem staną się dorodnymi kępami ;) . Bardzo lubię tajemnicze ogrody i mam nadzieję, że mój tez kiedyś takim się stanie ;) .

Markitko, mnie z kolei frustruje mój sumak. Zobacz jak wyglądał 11.10.2014 r. W tym roku nawet nie zrobiłam mu zdjęcia, bo wygląda jak brudna, zielona ścierka :angry: . Nie dość, że zaczął po latach spokoju zaczął dawać odrosty korzeniowe, to jeszcze nie chce się zaczerwienić :angry: . W prognozach długi czas bez przymrozków, więc może się jeszcze zrehabilituje, bo jak nie gwizdac .

Dagusiu, ja jeszcze nie rozpoczęłam porządków jesiennych. Na razie nie miałam na to czasu krecigl . Mam tylko nadzieję, że prognozy się potwierdzą zdążę zająć się wszystkim :P .

Ino i Vero, dziękuję Wam za miłe słowa :buziak .

Aniu, tak jakoś wyszło, że klon rośnie w centralnej cześć ogrodu i jesienią staje się punktem centralnym :lol: .Lubię tworzyć różne wnętrza ogrodowe i wymyślać coś, co uatrakcyjni przejścia pomiędzy poszczególnymi "pokojami" :P .
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat
Ostatnio zmieniany: 2016/10/16 18:27 przez edyta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj, VERA, chester633, zanetatacz

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2016/10/16 19:02 #30025

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33622
Edytko klon mnie powalił. Jest tak energetyczny, że wzroku od niego nie można oderwać. A z sumakami to chyba cos ogólnie jest nie teges, bo u mojego sąsiada też stoją nijako-szaro-zielone.

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2016/10/17 19:06 #30232

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ewo, może jeszcze potrzebują trochę czasu think: ? Dziewczyny piszą, że różne rośliny nie przyodziały się w kolory jesieni, więc może wyjątkowo ciepły wrzesień narobił zamieszania?
Ponieważ miałam wolną chwilę, a pogoda zniechęciła mnie do prac ogrodowych zrobiłam pare fotek :P :
fothergila major

miscanthus Memory (w fazie przekwitania też go :heart ):

kalina Onondaga:

W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot, VERA, chester633, annawu, Baba z psami, zanetatacz

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2016/10/17 19:09 #30233

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8344
Pocieszę Cię, że wszystkie sumaki po drodze do Lublina (kilkanaście) ZIELONE rotfl

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2016/10/17 20:06 #30262

• Tamaryszek
  • Tamaryszek Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • "Ogrodnictwo w zgodzie z naturą jest łatwiejsze, niż przeciwko niej"
  • Otrzymane podziękowania: 140
Cześć! Poszukam tego Erwasa, ta naparstnica jest śliczna. Czy Ty masz ją pierwszy sezon? Chodzi mi o to, czy ona się rozsiewa i jest szansa, że będzie na stałe w ogrodzie?
Twój jesienny ogród piękny, klon wygląda niesamowicie. I Onondaga też, i trawy oczywiście.
Sumaki właśnie usunęłam z ogrodu, brutalnie, czego zwykle nie robię. Po paru latach spokoju odrosty pojawiały się masowo parę metrów od drzewka.

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2016/10/17 22:39 #30313

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Pięknie kolorowo masz w ogrodzie :bravo a zimie jeszcze podziękuję 0flaga
Mam miskant giganteus ale bez nazwy i ciekawa jestem czy mi kiedyś zakwitnie :unsure:
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2016/10/17 23:16 #30328

• annawu
  • annawu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1138
Edytko masz rację Twoje roślinki nie próżnują, wybarwione na medal :woohoo: w ogrodzie jak w jesiennej bajce :kocham
pozdrawiam Ania

zapraszam do ogrodu

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2016/10/18 09:39 #30403

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
markita napisał:
Pocieszę Cię, że wszystkie sumaki po drodze do Lublina (kilkanaście) ZIELONE rotfl
No cóż gwizdac , cierpliwie poczekam :patel (to oczywiście dla sumaka, nie dla Ciebie ;) ).

Izko, naparstnicę kupiłam w tym roku. Sprzedawczyni zapewniała mnie, że się rozsiewa, ale okaże się w przyszłym sezonie ;) . Moje sumaki też był wiele lat grzeczne, a w tym sezonie zaczęły rodzić się masowo :angry: . Lubię jego pokrój i wspaniałe jesienne kolory, ale jeśli się pod tym względem nie spisze, to jego przyszłość stoi pod znakiem zapytania gwizdac .

Maju, te zwykłe giganteusy nie zakwitają w naszym klimacie :( . Kupiłam Meidl, bo jest wyjątkiem w tym zakresie.

Aniu, wczoraj robiłam obchód i zauważyłam nawet świeżo rozwinięte kłoski na miskantach. I nadal kwitnie irysek :woohoo: . Sezon w pełni hu_rra .
Pozdrawiam,
Edyta
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot, zanetatacz

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2016/10/19 09:19 #30691

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Nigdy więcej sumaka w ogrodzie .Ja się kiedyś na niego zapatrzyłam ,a potem nie mogłam się go pozbyć dziada :patel
Kupiłam sobie dwa tygodnie temu rozplenicę Moudry i tak patrzę ,że wypuszcza kwiatostan .Podobnie jak Twój miskant .Ciekawe czy się rozwinie .Rozplenice są piękne ,ale tez ciężko się ich pozbyć .Ja sobie obiecalam więcej ich nie kupować ,ale weź tu człowieku dotrzymaj sobie słowa ,jak się widzi takie cudne w ogrodach .Nie ma mocnych na takie pokusy zwyc
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2016/10/19 15:09 #30742

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9982
Dostałam Degertharta w zeszłym roku, ale bardzo marnie przezuimował
Na razie ma 2 gałązki i nie widzę, żeby się rozrastał. Czekam do przyszłego sezonu, i jeśli nie ruszy kupię nowego, bo bardzo mi się podoba.

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2016/10/19 20:25 #30783

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
edyta napisał:

Maju, te zwykłe giganteusy nie zakwitają w naszym klimacie :( . Kupiłam Meidl, bo jest wyjątkiem w tym zakresie.
Sama nie wiem co to za jaki bo dostałam kawałek od Ewy - Gloriadei, nawet jak będą tylko liście to i tak będzie ładne tło dla innych roślin 2smiech
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2016/10/19 21:50 #30811

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ewo, a dlaczego uważasz, że trudno jest się pozbyć rozplenic :blink: ?

Gosiu - Margo2, moje Degenharty też źle przezimowały. Pocieszę Cię jednak, że była to wyjątkowa sytuacja. To jedne z pierwszych róż w moim ogrodzie i przez lata nie miałam z nimi problemów :lol: .

Maju, giganteusy stanowią świetne tło, szczególnie, że jednak dobrze jest zakryć im nogi, bo nie wyglądają zbyt atrakcyjnie ;) .

Trochę koloru na te pochmurne dni:

Calamagrostis Karl Foester

Zebrinus się zastanawia gwizdac :

A irysek wciąż kwitnie i jeszcze ma pąki :woohoo: :
Pozdrawiam,
Edyta
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj, Krzysia, edulkot, VERA, Gosia1704, chester633, Baba z psami

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2016/10/19 22:09 #30817

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Zainspirowałaś mnie :woohoo: , wywalę marcinka obok pergoli i posadzę Memory hu_rra

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2016/10/19 22:15 #30821

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Marta, uważaj, to niebezpieczna strategia. W ten sposób z mojego ogrodu zniknęły wszystkie marcinki :diabelek .
Pozdrawiam,
Edyta

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2016/10/19 22:43 #30834

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
2smiech

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2016/10/20 00:02 #30842

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16353
Edyto :witaj
mijamy się w różnych wątkach, chodzę też i po Twoim ogrodzie często - w końcu wypada się przywitać flower

Jesień potrafi być piękna, co widać na fotkach, żeby tylko się jej chciało chcieć! :lol:

Podziwiam piękne trawy, ale tak trochę bokiem, żeby na chorobę jakąś nie zapaść ;)
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2016/10/20 08:21 #30855

• chester633
  • chester633 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3232
Edyta, klon w tle miskantów...wow.. :woohoo: ja u siebie takiego zestawienia już nie zrobię, więc będę do ciebie przychodził 2pisze
Ach ten Memory..... zarowk

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2016/10/20 11:11 #30874

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1975
Pięknie u CIebie, nawet w taką burą aurę.. Klon wspaniale ognisty, ale te trawy.. Nic tak teraz nie zachwyca, jak one :kocham

Świetnie przebarwiona jest kalina Onondaga- fajne takie dwukolorowe liście. Jak słońca brak, to u Ciebie wystarczy przez okno wyjżeć :lol:

Dziwny sezon w tym roku. Większośc roślin jeszcze żyje jakby nigdy nic, część liści w ogóle nie przebarwiona, ale w naszej okolicy winobluszcze już łyse, czyli jakiś lodowaty podmuch był..

Ja bardzo lubię jesień i jej kolorowe zestawienia, dla mnie ma to ogromny urok, a jak jest jeszcze mglisty poranek, to już w ogóle super atmosfera.. żeby tylko słońca trochę w ciągu dnia było krecigl

Zebrinus i u Ciebie pędzelkuje :kocham Faktycznie kłosy jeszcze nieśmiało się wychylają, ale daj czas kępie na zmężnienie- z roku na rok powinna sobie śmielej poczynać wink-3
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.183 s.