Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :)

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2018/12/14 13:44 #140787

• April
  • April Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 49
Miskant Dronnin Ingrid bardzo ładnie się prezentuje na twoich rabatach. Też sobie zakupiłam jesienią i intensywnie szukam mu miejscówki think: Na razie zadołowany w większej donicy. Nie masz problemów z jego podmarzaniem? Jakoś zabezpieczałaś na zimę?
Pięknie dojrzewa ci ogród :mniam
April
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2019/08/23 20:26 #174435

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8344
Za pozwoleniem Właścicielki, obecny update ogrodu :P
Z wczoraj :woohoo:

Sa i projektanci :lol:

Ostatnio zmieniany: 2019/08/23 20:29 przez markita.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, Krzysia, inag1, Monika-Sz, Semper, katja, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

--=reklama=--

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2019/08/24 01:05 #174461

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1975
Witam ...po latach świetlnych nieobecności :silly:

Dziękuję Ci Martuśka za spotkanie.. :kocham
Ciekawa byłam mojego ogrodu Twoimi oczami...wyglada znajomo 2smiech chociaż wyraźnie rzuca się w oczy brak wysokiego tła...a tyle te żywopłoty podlewam i gadam, zeb6 szybciej rosły.. :mur
Jak zawsze suoer było sie spotkać i nic nowego nie powiem...jeśli stwierdzę, ze każde spotkanie trwa za krótko a lista tematoe nie została wyczerpana.
Dziękuje za odwiedziny, miłe słowa..i mam nadzieje, ze do następnego razu :buziak

Z przerażeniem patrzę, ze mam zaległe odpowiedzi sprzed roku... ojej, tak to jest, jak się nie pa,oeta, ze jest wątek gdzieś żyjący własnym życiem..

Jola April.. miskant z8muje zupełnie bez okrycia, jest jednym z wcześniej startujących wiosną i chyba najwcześniej kwitnącym ku mojej ogromnej radości, bo to jego ogromna zaleta!
Jak udaje się uprawa Twojego.miejscowka się pewno już znalazła :lol:

Gosiu Margo,, bardzo mi przykro z powodu Flesha, :placz ale szok z tą alergią, kto by pomyslal... Dobrze, ze kot lepiej się wpasował..i o ileż jest lepszym zwierzakiem dla ogrodnika!
Krajobraz bardzo nam się zepsuł niestety...nie dość ze deweloper, to w dodatku bez gustu :mur

Monia... no i wykrakałas z drugim rzędem, kolejn6 szpaler tych pięknych stodół powstał naprzeciwko obecnych, jest urocze jednolite osiedle po obu stronach ulicy...jednolite to plus...z takim wyborem projektu...no lekka masakra.
Szkoda, ze mieszkający tam ludzie nie sadzą prawie żadnych drzew...a jak już to coś małego owocowego itp..walnęliby kilka brzóz k świerków czy sosen, domy by się nieco skryły w zieleni i odrazu mniej by kaleczyli wzrok,

To małe kuliste vis-a-vis nanum...to druga nanum :silly: w sumie lepiej byłoby posadzić tam drzewa prowadzone na kratce, jak zielony ekran, a,e wizualnie mi druga kula była potrzebna.

Pod sosenką wciąż nic nie posadziłam, może za rok wreszcie postawie tam długo planowaną ławkę i się zobaczy, cz6 coś jeszcze się tam zmieści.
W różnych miejscach działam zrywami, biorę się za jedno, zapominając o tym, l czym jeszcze przed chwilą myślałam :grabie

W sprawie grujecznika...ja osobiście na razie nie wyczułam tego słynnego zapachu..

Memory do przesadzenia, w obecnej sytuacji nie może tu zostać, gdzie jest...chociaż widać, ze miejsce mu się spodobało..oby i w nowym się dobrze odnalazł.
Już wymyslilam, gdzie będzie przeprowadzka, a,e to zadanie na wiosnę...już się nie mogę doczekac 037

Pozdrawiam Odwiedzających
Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, Iwona1311, nowababka, zanetatacz, Danusia

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2019/08/24 07:09 #174464

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17292
Projektanci mają miny... takie sobie :dry: . Czyżby sąsiedzka deweloperka tak im nie przypadła do gustu rotfl ?
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2019/08/24 14:23 #174479

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Edytko...nie wiem czy zdjęcie zrobione rano, kiedy psiaki z trudem się budzą..czy wieczorem, kiedy padają na pyszczki po całodziennych awanturach z wróblami :lol:
Jednak faktycznie troche psiaki przytłoczone nowym życiem.. gwizdac

Probowalam wstawić jakieś zdjęcia, ale do tego stopnia wypadłam z forumowego obiegu, ze nie umiem tego zrobić.. 037
Całe szczęście Marta potrafi wink-3

Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 2019/08/24 14:39 przez markita.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, takasobie, Iwona1311, nowababka, zanetatacz, Ingrid, Danusia, Fiona

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2019/08/24 14:41 #174482

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Musiałam skopiować zdjęcie i dopiero się wstawiło think:
Fajnie, bo ja nie zrobiłam żadnego wieczorem, kiedy świecą światełka :kocham

P.S. Sadzonki liriope już zrobione :P
Za tę wiadomość podziękował(a): Monika-Sz

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2019/08/24 14:47 #174485

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Kochana jesteś z liriope! Szałwię chyba wykopię w ostatniej chwili,,,

Mam jeszcze dwa wieczorne zdjęcia, ale te już zupełnie nie dają się wstawić,,,ewidentny znak od losu, ze lepiej zabrac się za obiad, zamiast forum 037

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2019/08/24 16:50 #174494

• magdala
  • magdala Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 799
Hej Monia :witaj
Jak pięknie rozrósł się ogród, jednak opłaciło się Twoje przemyślane komponowanie rabat, są bardzo harmonijne i po prostu bardzo ładne :P
Świetne masz to osłonięcie tarasu, przytulnie i elegancko :)

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2019/08/24 21:03 #174517

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23438
Ogród dojrzalszy -jeszcze piękniejszy a porządeczek wszędzie jaki zdziwko :bravo -pozdrawiam
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2019/08/25 11:39 #174566

• Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7568
Ależ urosły hortensje i hakonki zdziwko , murek z wrzosami cudny, a trawa tak soczysta jakby cały sezon padło. Bardzo mi się też podoba miejsce pod posiedzenia vishenka .

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2019/08/25 21:00 #174603

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9982
Ale ogró super dojrzał
Wcale nie widać, że działasz z doskoku.
Wszystko jest zadbane i takie jak powinno być.
Faktycznie krajobraz się zmienił. A może Ty tak po cichu powsadzać szpaler brzózek przed ich płotami?
W przyszłym roku koniecznie muszę wpaść do Ciebie. Bardzo fajnie było się z Tobą spotkać w ZP.

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2019/08/25 22:26 #174626

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Madziu, taaak, niepostrzeżenie wszystko urosło, bo ostatnio czas mi mocno ucieka.
Z tym przemyślanym sadzeniem tk różnie bywa, bo jest pomysł...a za chwile kolejny- ze ten poprzedni był do bani 037 ale fakt, są miejsca, z którymi prawie nic nie rovbię, bo mi się podobają..,ewentualnie drobne korekty,, z innymi wciąż walczę.

Z miejsca na tarasie jesteśmy ogromnie zadowoleni, zrobiło się tsk przytulnie, ze wieczorami tam przesiadujemy..jak już jest zimno, to opatuleni kocami.
Nigdy tyle czasu nie spędzaliśmy na zewnątrz, co teraz- od kiedy pojawiła się nasza zabudowa.

Żanetko...porzadek widoczny na zdjęciach Marty i mnie zaskakuje, brawa dla fotografa :woohoo:

Krzysiu- witaj :buziak Z tegorocznych inwestycji to taras chyba cieszy nas najbardziej..i już się martwmy, gdzie będziemy siedzieć zimą polewkamax
Trawa faktycznie nieźle wyglada, przed przyjazdem Marty sporo popadało, a i nawóz bardzo jej służy. Jes5 ładna i gęsta jak dywan. W lipcu już wyraźnie wymagała nawożenia, bo była mizerna, blada i podsmażona..muszę pilnowac nawożenia, bo efekt od razu widać...chociaż nic tak nie pomaga, jak deszcz, wiadomo..
Przestałam się jakoś mega przejmować chwastami..zreszta podobno taki wypielęgnowany trawnik nie jest w modzie eko wink-3 ja mam koniczynę, z czego cieszą się pszczoły...a ja ją nawet polubiłam. Jedyne co wydłubuję i zwalczam, to mlecze.

Cześć Gosiu! Ogródek wciąż ske zmienia.. teraz taras i częściowo zainstalowane oświetlenie..w glowie kolejny pomysł, :kocham który zacznę realizować jesienią, a pewno skończę wiosną.. tak mi teraz robota wartko idzie 037
Ogródek nie wyglada źle, bo ostatnio troche porządków robiłam...ale dawno minęły te czasy, ze szlam na caaaale dnie orać i wiosenne porządki ogarniałam w jeden czy max dwa weekendy..
Teraz to z doskoku, te cholerne „ codziennie po godzince”, jak szefowa śpi gwizdac a i to nie zawsze, bo albo pogoda niewspolpracuje, albo coś innego czeka..
Ale wiesz, jest sierpień, wiec z pieleniem i kancikami od kwietnia się uporałam, hahaha tak wiec serdecznie zapraszam, ale nie wcześniej, niż pod koniec lipca gwizdac
Wzajemnie, tez się cieszę ze spotkania po latach.

Z nowości ogrodowych jeszcze muszę wspomnieć, ze mam ćmę bukszpanową :angry:
Już pierwszy atak odparłam...oprysk, plus tydzień czatowania z sekatorem i przeglądania każdej kolejnej gałązki.. Na razie względny spokój, ale nie łudzę się, ze to koniec, bo ćmy widuję.
Plan walki już mam...i zobaczymy, co z tego wyjdzie..zamierzam wygrać :czarownica
Sąsiedzi tez w pogotowiu...w czynie społecznym przeglądałam bukszpan u jednej z sąsiadek, drugi sąsiad tez uczulony na co uważać. Ćmę już miał w niewielkim zakresie, wiec wyraźnie krąży po okolicy, ale nie damy się :kibic
On nawet o tym nie wiedział, ze coś było...akurat odpryskiem leciał po całym ogrodzie i przy okazji ukatrupił pierwszy atak gąsienic..dopiero ja zwrocilam uwagę na typowe ślady żerowania.
Tak wiec najbliższe moje sąsiedztwo w pogotowiu...a na szczęście w okolicy nie ma dużo bukszpanow, większość stawia na szmaragdy i brabanty, ufffff
Ostatnio zmieniany: 2019/08/25 22:59 przez Monika-Sz.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Krzysia, zanetatacz, Danusia

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2019/09/14 22:17 #176440

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dziś miałam, jak co roku, ogromną frajdę- wyxieczka do Daglezji. To już stały punkt w kalendarzu sezonowym..

Z pozdrowieniami dla Iwonki i Marty l..próbuje wstawić kilka widoczków z ogródka,,
Ciagle te same nudy..ciekawe, czy ske uda coś wrzucić..

Chyba niestarannie podlewalam w głębi wrzosowiska, bo białe wrzosy marniutko kwitną, prawie wcale..

Rok temu kupiona pszczółka...miała unosić się w morzu werbeny...jako ze siewki w tym roku wyszly mi dwie..(!), z czego jedna nie kwitnie, a drugą złamał moj Skrzat- pomocnik,, to sobie kupiłam jedną sadzonkę, żeby pszczoła miała co robić 2smiech

Wspominałam o posiadaniu ćmy bukszpanowej,.,jak na razie, odpukać, jest ok..
Pierwszy atak z sukcesem odparty..i od 2 miesięcy cisza.
Ćmy widywałam, jednak jakoś udaje się zachować spokój w liściach.
Poza pierwszym odpryskiem chemiczny, w ruch poszedł sekator...i Lepinox.
Mam nadzieje, ze kolejne sezony udowodnią, ze z tym da się wygrać, a przynajmniej trzymać jako tako w ryzach..

Chwilę temu powstala mini rabatka,,,na rogu domu. Z czasem pewno powinnam pociągnąć wzdłuż opaski, na razie ejdnak cieszę się widokiem trawnika gwizdac To powinna być rabata cieniolubna, a ze ja w temacie nomen omen, zielona...to zostawiam to...i pomyśle o tym jutro 2smiech

Pergole tworzące ścianę wiaty kominkowo- śmietnikowej, odtfuwają po każdym wietrze. Miał wpaść fachowiec i je solidnie umocować, ale ze nasze drogi się rozeszły, delikatnie mowiac...to muszę znowu jakoś to sama przymocować.
Pewno do pierwszej wichury krecigl

Kupiłam sobie hortensję dębolistną, bo urzekła mnie listkami. Dopiero w domu doczytałam, ze raczej będzie z nią kłopot..

Te dwie mini rabatki tworzą coś na kształt krzywej furtki z cisów ..zabieg całkowicie zaplanowany, bo tak mi pasowało, żeby je posadzić :silly:

Więcej nie mogę pokazać, bo robię secret project...zupełnie jak Gosia Rozenek 037

HA! Udało się w fotkami,,,
Pozdrawiam gorąco..!
Ostatnio zmieniany: 2019/09/14 22:39 przez Monika-Sz.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, halszka, markita, takasobie, Krzysia, Iwona1311, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2019/09/14 23:41 #176455

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ha, myślałam, że się zająkniesz o swoim nowym pomyśle, ale skoro nie, to poczekamy ;)
Tymczasem powiedz mi, jak długo masz hakonki, te pod hortensjami i jakich odstępach je sadziłaś?

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2019/09/14 23:57 #176457

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Sekretny projekt, cicho sza :silly:

Hakonki...hmmm nie pamietam dokładnie- pytasz o te na froncie?
Zerknęłam na początek wątku.,,na zdjęciach z lipca 2016 już rosną, wiec albo wiosna 2016, albo jeszcze 2015..

Zdjęcie pierwsze pod fotkami z Cygusiem..
zielonozakreceni.pl/forum/ogrody-zielono-zakreconych/2014-wymarzony-ogrod-cygusia-projektowanie-na-osiem-lapek?start=20

Odstępy...pewno coś ok 5o cm, ale sprawdzę jutro.
Te hakonki rosną najlepiej. T sama odmiana na murku jest polowe mniejsza, ale ma bardziej sucho. To Naomi.
Za tę wiadomość podziękował(a): markita

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2019/09/15 00:32 #176459

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 16784
Hejka Monia! :witaj Cieszę się, że wpadasz... rok to wprawdzie długi okres oczekiwania... gwizdac ale niech tam, warto czekać... hu_rra i nie mów, że nudy, bo będziem prać :P

Czytając na fejsie, że Marta zajechała do Zielonych Progów, zwizualizowałam sobie następujący ciąg przyczynowo skutkowy: skoro Marta w ZP, to może zajrzała i do Moni >> jak była u Moni, to na pewno pyknęła parę fotek >> jak pyknęła, to obstawiam, że cosik wstawi >> jak wstawi, to zdecydowanie ściągnie i właścicielkę Wymarzonego we własnej osobie... i co? Wizualizacja, jak się patrzy zwyc

Ależ u Ciebie bujnie te hakonki rosną! :woohoo: To to już nie kępy a kępiszcza... ile sezonów liczą te przy Vanilkach? Moje 2sezonowe to parę ździebeł... w dodatku zasmakowały kotowatym, więc poobgryzane... 037 no i w związku z tym... kupiłam sobie 2 kolejne 2smiech

Wrzosowisko cudnie słonkiem podświetlone! Do zakochania! :kocham Mówisz, że wrzosy w głębi marniej... może to kwestia towarzystwa brzozy? A czy Ty masz tam założone kropelkowe, bo nie pamiętam? A azalki wielokwiatowe po prawej to jak Ci się sprawują? Bo tu akurat mam wrażenie, że one nijak nie przyrastają... no chyba że je przycinasz dla zagęszczenia... pamiętam, że swego czasu planowałaś im zajrzeć w korzenie, ale później dużo się u Ciebie działo i nie wiem, czy działałaś w tym kierunku... a jak ich kwitnienie?

Tak oto sprytnie przechodzę do tematu kwitnień rodkowych i upraszam o podzielenie się widokami majowymi... w dowolnym terminie :P

O pszczółki trzeba dbać! Dosadzenie werbeny jak najbardziej słuszne! B)

Ćmy z kolei nie zazdroszczę! krecigl Pojawiła się i po mojej stronie Wawy... nawet osobiście wleciała mi do mieszkania... dobrze, że Miłka tego dnia zamieściła jej fotę w wątku motylim, bo inaczej pomyślałabym: O! Jaka piękna ćma! 037 A tak dostała trepem... a później kolejna! I następnego dnia jeszcze jedna! Kilka dni później zwróciłam uwagę na bukszpany rosnące obok szkoły dzieciaków (kwadrans spacerem ode mnie) i niestety... objedzone do cna :(
Życzę Ci cierpliwości w tej trudnej walce! I dobrze, że sąsiedzi też zmobilizowani, bo żeby był rezultat, to musi być walka zespołowa! A niwak... przynajmniej z perspektywy zdjęcia... prezentuje się bez zarzutu! Jak często go monitorujesz? Codziennie?

Na rabatkę cieniolubną koniecznie paproty! I epimedia! I jakieś ciekawe hosty! Zielone Progi będą miały Ci co oferować zwyc

Z cisów będziesz formować furteczkę?! :woohoo: Może jak u Izy Tamaryszek? Wiem, że sikret, ale pytać mogę... :silly: a jaka to odmiana taka nieco rozcapierzona? Ja podczas tegorocznego zlotu wyszłam ze szkółki z 2 sztuczkami 'Fastigiata Aurea'... no przyczepiły się i już... :P a sztuczkami, bo sięgają mi gdzieś po kolano... gwizdac i jak już wróciły ze mną do domu, to ofkoz okazało się, że nijak nie mogę ich w ogrodzie wpasować, więc w końcu zasadziłam je jak te 2 kolumienki przy przejściu... zanim zmienią się w kolumny dużo wody upłynie gwizdac

W końcu chwalisz się nowymi zakupami...hortensja dębolistna to raz... ale chyba dostrzegam też kolejne nowe drzewko?! Co pojawiło się na trawniku przed wrzosowiskiem?

I jeszcze altanka! Teraz ja chwalę! Wygląda k-a-p-i-t-a-l-n-i-e! A już porą wieczorową prezentuje się r-e-w-e-l-a-c-y-j-n-i-e! I faktycznie w tym momencie 'Memory' słusznie został poproszony o przeprowadzkę :zdrowko

A pod sosenką zasadzisz... ławkę... ciekawa koncepcja... :silly: też kiedyś planowałam ławkę... taa... teraz już się nie zmieści 2smiech

Daglezję w tym roku odpuściłam... miałam za dużą kumulację wydarzeń na ten weekend i wybrałam Twoje strony... ;) wygrały moje i mężowe ciągotki historyczne i chęć szczepienia ich dzieciom czyli piknik husarski w Pułtusku... :) ale za rok... pewnie się zobaczymy :witaj

Strefa cienia... zapraszam... Monika :)

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2019/09/15 09:52 #176463

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Monika th wizualizacja poniekąd słuszna ;), z jednym małym wyjątkiem - to ZP były przy okazji, pojechałam głównie do Moniki :P
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Monika-Sz

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2019/09/15 20:39 #176505

• Iwona1311
  • Iwona1311 Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1537
Monia ale wczoraj mówiłaś że już jest i ja liczyłam już na zdjęcia, bo sporo słyszałam o tym projekcie, ale skoro nie to poczekam. Taras wyszedł super, nawet pokazałam mężowi jak ja chcę zrobić i stwierdził że takie coś to on może zrobić, w związku z tym będę miała do Ciebie prośbę o podesłanie miejsca gdzie zakupiłaś materiał na uszycie góry. Ogród z roku na rok coraz bardziej się zagęszcza i bardzo ładnie wygląda, a rządek hakonek super taki efekt chciałabym osiągnąć nad oczkiem ciekawe czy moje też będą tak rosły. Cieszę się że mogłyśmy się znowu spotkać.

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2019/09/15 22:31 #176519

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Cześć Iwonko!
Tez się cieszę ze spotkania. Wracałam z tej przepustki 2smiech wręcz uskrzydlona..tak fajnie się z domu wyrwac i znajomych spotkać :buziak

Suoer, ze mąż chce sam zbudować konstrukcję! My o pomoc prosiliśmy znajomego stolarza...tzn pomoc, Haha, po prostu nam to zbudował. Ja sama tylko malowałam.
Sufit zamówiony tu.. na wymiar

allegro.pl/oferta/zagiel-wodoszczelny-rozsuwany-zwijany-na-wymiar-7429917556

Zamontowany troche inaczej, niż podano w instrukcji, zrobiłam tez drobną przeróbkę sama, bl nie do końca podobało mi się wg ich pomysłu..ale to detale.
Wodoodporność bardzo dobra..do tego stopnia, ze jak pada deszcz, to żagiel zatrzymuje ode, robi się basen, żagiel się ugina, po kropelce woda przecieka..
Początkowo po deszczu wylewaliśmy wldę, podważając od spodu miotłą :glupek później zaczelismy zdejmować 2-3 skrajne zaczepy, żeby się tak nie zbierała, ale ściekała od razu.
Z tym deszczem i wodoodpornością to plus i minus...w czasie mżawki czy małego deszczu da się posiedziec, ale duże opady robią basen..najgorsze nagle ulewy, w kilka minut ogromne ilości wody.
Teoretycznie powinno się może zsuwać, jak sie nie używa, ale jakoś trudno mi się to robi, wiec nie robię ..
Generalnie jednak polecam, fajna sprawa.
Zaslony szylam sama, ale bez problemu tez na Allegro można zamówić.

Hakonki i mnie bardzo cieszą! Odpukać, większość radzi sobie u mnie dobrze.
Te na pagórku najsłabiej, bo tam zbyt piaszczysta gleba...reszta szybko ske rozrasta. Z tego comwidzę w miarę dobra ziemia plus sporo,wody...i dają czadu. Trzymam kciuki za Twoje okazy!

Moniśka... w sprawie odpowiedzi dla Ciebie.,będę musiała zeobic notatki z Twojego postu.. 2smiech
Za tę wiadomość podziękował(a): th

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2019/09/16 00:41 #176526

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 16784
No masz... to człowiekowi przychodzi w końcu natchnienie do stworzenia posta i okazuje się to... problematyczne 2smiech

Monia... mam jeszcze pytanie, kiedy sikret przestanie być sekretem? Jakoś na dniach czy niekoniecznie? Marta wie, Iwona wie... no weź się sypnij :silly:

I w temacie hakonek jeszcze... Marta też pytała i odpowiedziałaś, czyli 4-5 sezon... a na jakim podłożu rosną? Normalne ogrodowe czy bardziej kwaśne? I pewnie słonko też tu ma znaczenie... no ale tego to u mnie nie uświadczą gwizdac

Marta... wpadaj zatem do Moni częściej :zdrowko

Strefa cienia... zapraszam... Monika :)
Ostatnio zmieniany: 2019/09/16 01:36 przez th.
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.217 s.