Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: A Nowinka wciąż w ogrodzie

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/11/11 13:22 #34999

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2561
Nowinka napisał:
Siberko ,człowiek zawsze myśli ,że sprzedawca uczciwy ,bo tak łatwiej .Ale naprawdę to co oni z nami robią ,to przechodzi wszelkie pojęcie .Nie będę reklamować, nie mam zdrowia. Będę za to miała zajęcie z piwoniami na długie lata. Może moje dzieci się kwiatów doczekają 2smiech

Czuję się w jakiś sposób winna. Ja też miałam z tą firmą kontakt, to było dawno, kosztowało mnie mega nerwy. Nawet wystawiłam im niepochlebną opinię na All.
Zniknęli na dość długo, ale jak widać hydra odrosła.
Zaraz idę do wątku, ostrzec wszystkich.
Nie martw się jednak, z tamtąd mam 2 peonie - oczywiście odpowiedniość odmianowa żadna oraz jedno kłącze, jako jedyne mi nie wyszło.
Z tamtąd jest moja ostatnia nn (te 3 zdjęcia) oraz prawdopodobnie Louis van Houtte. Jednak wymagały szczególnej opieki.
Posadź je Ewciu, jak mówiłam. Moje były tak słabe, że w pierwszym roku bałam się je nawozić, żeby nie „przedobrzyć”. Dobry kompost powinien wystarczyć i cierpliwość. Dobrze oznacz miejsce. Nie zaglądaj do korzeni, ale systematycznie podlewaj.
Moje „sadzonki” w pierwszym roku dość szybko straciły jedynego 10-cm listka. Zaznaczyłam patykiem miejsce i podlewałam co jakiś czas. W połowie czerwca nawiozłam superfosfatem i siarczanem potasu, ale tylko troszeczkę (1/3 dawki, jaką podałam). W następnym roku liść był już normalnej wielkości, a w tym roku zakwitły. Te peonie dla Ciebie na pocieszenie i pamiętaj, że u mnie rośnie taka, która Ci się podoba.
Zobaczymy jak przyrośnie w przyszłym sezonie. Myślę jednak, że w przyszłym roku jeszcze będzie za mała do podziału, ale staram się jak mogę.

Dla Ciebie:
w 3 roku uprawy (co roku kiełek więcej).

To jest peonia od nich, ale mój pierwszy i ostatni zakup tam. Żałuję, że wcześniej nie robiłam zdjęć, ale nasza troskliwość dla roślin i cierpliwość może przynieść efekty. :slonko

PS. Ja bym je wyjęła z doniczki, jeśli nie teraz to na wiosnę. Tam może im być za wilgotno, za mało miejsca. Tylko dobrze oznaczyć, gdzie posadzone, żeby na wiosnę nie utrącić kiełka.
Pozdrawiam Wszystkich
:witaj
Zapraszam na
Kwiecisty groch z kapustą
Ostatnio zmieniany: 2016/11/11 13:37 przez Gosia1704.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/11/11 13:25 #35000

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, VERA, dorkow0, Gosia1704, chester633, Ness, nowababka, annawu, zanetatacz

--=reklama=--

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/11/11 14:34 #35008

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Gosiunia ,wielkie Ci dzięki za obszerną odpowiedź .Wytłumaczyłaś mi ,jak krowie na rowie .Teraz to już na pewno wyhoduję krzaki :tup Ale swoją drogą ,to w internecie co drugi to oszust .Twoja piwonia od nich jest bardzo ładna .Widać ,że dostała wszystko co potrzebowała .Boję się tylko ,że z tych moich piwoniowych fręzelków ,to może nic nie wyjść .Na wiosnę wyjmę doniczki z ziemi a w sierpniu lub wrześniu wsadzę do ziemi ,już bez doniczek .Jeśli oczywiście coś sobie wyhoduję :na_ucho

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/11/11 14:51 #35011

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 12978
Piękne zdjęcia :kocham
Ja też myślę, że te piwonie odrodzą się po jakimś czasie wink-3 Sama jestem zdziwiona ich witalnością i chęcią przeżycia :lol: U mnie rosła piwonia, która przez kilka lat nie kwitła, postanowiłam ją przesadzić w lepsze miejsce i wykopałam całą. Tak mi się właśnie wydawało :silly: ale po jakimś czasie w tym dawnym miejscu, z jakiś mikroskopijnych resztek wyrosły piękne listki piwonii, no normalnie odradza się jak Feniks 2smiech
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/11/11 15:02 #35012

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ewciu, wierz mi, że ja też tak myślałam. Wsadzałam je w kwietniu-maju 2014. Wyrosło po 1 listku, który zwiądł. Jak przy nich stałam, to trzymałam ręce w kieszeniach (żeby nie grzebać). W następnym roku, jak już liść był stabilny (urósł i nie miał ochoty od razu zwiędnąć), to je jeszcze dokarmiałam dolistnie. Może być florovit cieńszy (słabszy) lub inny nawóz dolistny (ja miałam Rosasol z małą ilością azotu - poniżej 10%, a większą zawarością fosforu i potasu). Dlatego do bylin dobry jest tzw. nawóz pod pomidory. Nie nawoź ich czasami azotem w dużej ilości - liść wybuja, a korzeń nie przyrośnie. To je tylko osłabi.
Mam nadzieję, że w drugim sezonie będziesz się już mogła cieszyć pierwszym kwiatem.
Czasami przesadzasz swoją peonię i na kwiaty czekasz 3 lata, zanim się zadomowi. Widziałaś jak u mnie kwitły w 3. roku. Jeszcze tylko na kwiaty dwóch z nich czekam. Zobaczysz co roku będzie lepiej.
W drugim roku już się cieszyłam, że mam różne odmiany. Poznałam to po liściach, bo każda „sadzonka” wypuściła liście o nieco innym kształcie.
Zobaczysz, zanim się obejrzysz to będziemy się wymieniać.
Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/11/11 15:22 #35013

• Ness
  • Ness Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2882
Nowinka napisał:
ale kotlety to już chyba będą z czasów średniowiecza

Nie wiem jak inni ale ja wszystko przełknę :lol:
A ja Ci mówię, że w Polsce zima będzie łagodna a w Anglii przywali i będzie trzymać. Dlaczego? Takie już mam szczęście, że tam gdzie jadę lata są gorące a zimy mroźne i śnieżne... Gdy tu jechałam obserwowałam prognozy pogody i wypytywałam P jaka jest pogoda i ile jest stopni. Było w porywach do 20 a gdy przyjechałam co było? 25-29... prawie zero deszczu. Anglicy się dziwili, że mają takie lato... Jak pojechaliśmy nad Bałtyk na 2 tyg to akurat pogoda się poprawiła i było gorąco choć wcześniej lało przez miesiąc... Nigdy nie pojadę zimą do Norwegii :lol:
pozdrawiam
Jaguś

Jeśli nie wiesz co masz dalej zrobić, zrób sobie kawę

Nad rzeczką, opodal krzaczka
Ostatnio zmieniany: 2016/11/11 15:24 przez Ness.
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj, zanetatacz

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/11/12 08:38 #35090

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Maryniu ,pewnie i te moje kiedyś wypuszczą ,tylko pozostaje pytanie kiedy :tup Chciałoby się tego kwiatka jak najwcześniej zobaczyć .Ja z jedną piwonią też tak miałam ,jak Ty .Czymś ją zasiliłam i padła ,calusieńka .Ale z jednego listeczka jaki wypuściła zrobiło się już kilka .Jest szansa ,że może nawet zakwitnie w przyszłym sezonie :na_ucho

Gosiu mam nadzieję ,że tak będzie i będziemy mogły się wymieniać :jupi Sporo się dzięki Tobie dowiedziałam :przytulam

Jaguś ,obyś była dobrą wróżką zwyc Ale w sumie ostra zima by się przydała ,żeby tylko była krótka .Trochę robali by wymarzło bo już sobie to towarzystwo za dużo pozwala .Ty sprowadzasz pogodę ,a ja ludzi do sklepu .Gdzie tylko robię zakupy zaraz za mną ustawia się kolejka . :diabelek
Za tę wiadomość podziękował(a): Ness, nowababka, zanetatacz

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/11/12 15:50 #35136

• VERA
  • VERA Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25400
Ewuniu, a jakie piwonie zamawiałaś??? Może ja takie mam think: wiosną będę swoje przenosić :na_ucho

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/11/12 17:11 #35145

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Verciu ,kobieto o złotym sercu :buziak Dzięki Ci za dobre serduszko ,ale za karę za swoją głupotę będę hodować te ,co sobie kupiłam.Chyba te ,bo jak wspominałam wyżej nawet nie były podpisane :mur Ale powiem Ci kto one ;pierwsza to Ewelina ,a druga Valter Mains .Piękne obie :kocham

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/11/12 18:23 #35160

• VERA
  • VERA Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25400
No to kicha, tych akurat nie mam u siebie :(
Za tę wiadomość podziękował(a): Nowinka

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/11/12 22:58 #35230

• trzynastka
  • trzynastka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 791
Matko jak urzekają mnie Twoje zdjęcia, mają to COŚ normalnie mistrzu jesteś szampan

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/11/12 23:22 #35237

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ja też sobie kupiłam Walter Mains'a 2smiech .
Zamiast niej dostałam peonię Neon, ale ona też śliczna.
PS.
Zdjęcia robisz piękne Ewciu.
Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Ostatnio zmieniany: 2016/11/12 23:24 przez Gosia1704.

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/11/13 12:15 #35269

• dorkow0
  • dorkow0 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 988
Witaj Ewuniu. Dziękuję za miłe odwiedziny. :buziak
Wracam znowu, do cudnego ogrodu, który mnie urzekł. Zima idzie, sporo czasu wieczorami, więc mam nadzieję, na częstsze odwiedziny i oglądanie zdjęć robionych wiosną, latem, jesienią i aktualnych, zimą. Tych ploteczek o zamykaniu, nie słucham nawet, bo to tylko ploteczki, mam nadzieję?
Serdeczności zostawiam. :kocham

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/11/13 12:32 #35275

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Verciu nie możesz mieć przecież wszystkiego .Masz za to wiele innych cudeniek :przytulam

Celinko bardzo Ci dziękuję :przytulam

Gosiu Neon też piękny ,może się kiedy wymienimy ,jak dożyjemy mojej kwitnącej 2smiech /już teraz złość mi trochę przeszła ,to mi się śmiać chce z tego mojego zakupu .Pies ich drapał ,mam nadzieję że choć kilka osób przeczytało to wszystko i już tam nie kupi :mlotek

Dorotko ,jak miło :hejka Zawsze to przyjemnie pogadać o roślinach .Ja to mogę na okrągło i wcale mnie to nie nudzi .Kwiatoza zaawansowana 2smiech Pamiętam i ja Twój ogród bardzo dobrze .Fajnie ,że jesteś tutaj :fotka :przytulam

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/11/13 14:49 #35303

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
a teraz dla odmiany trochę dnia wczorajszego :)

Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, Krzysia, Gosia1704, chester633, zanetatacz

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/11/13 14:49 #35304

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, piku, Krzysia, dorkow0, chester633, Semper, jolifleur, zanetatacz

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/11/13 14:54 #35305

• hanya
  • hanya Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1253
Nawet nie pisz, że nie masz miejsca w ogrodzie, bo już nie uwierzę 2smiech Co do Ciebie zaglądam, to kupujesz coś nowego. Mam nadzieję, że też zaszaleję, troszeczkę chociaż :diabelek Jak się czują rodki z pewnego niechlubnej pamięci sklepu 'N'?

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/11/13 15:53 #35315

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23440
Ewciu!-ileż róż Ci jeszcze pięknie kwitnie-szok! u mnie gdzieniegdzie pojedynczy kwiat,pozdrawiam
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/11/14 08:50 #35413

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Haniu oficjalnego miejsca nie mam .Żeby coś nowego wsadzić ,to muszę coś starego wykopyrtnąć lub przesadzić .I tym sposobem odzyskuję miejsce na nowe rośliny .Ale tego też nie można robić w nieskończoność ,jak się domyślasz .Moje rodki z N ,mają się bardzo dobrze .Zieloniutkie ,a jeden nawet z pączkami .Małe wprawdzie ,ale bez jednego chorego listka .Sama się dziwię ,jak pięknie się zregenerowały .Ciekawe co z tą firmą się stało ,czy pojawi się pod inną nazwą .A taki mieli duży wybór think:

Żanetko ostatnie fotki skomentowałam ,że są z dnia wczorajszego .Ale to była taka metafora ,bo one są z bardzo odległych dni wczorajszych ,czyli z lata .Teraz mam w ogrodzie masakrę jesienną .I tak do wiosny ,muszę się z nią męczyć :przytulam
Za tę wiadomość podziękował(a): Krzysia, zanetatacz

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/11/14 09:27 #35414

• hanya
  • hanya Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1253
No, to teraz żałuję, że u nich nie kupiłam kilku pięknych odmian, oczywiście zakładając, że nie oszukiwali z ich bogactwem :diabelek Bardzo jestem ciekawa, czy masz to, co zamówiłaś. Za oknem pojawiło się słoneczko, chyba jednak wolałabym śnieg :buziak
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.202 s.