Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród pod Babią Górą.

Ogród pod Babią Górą. 2017/05/09 18:12 #64190

• Dagusia
  • Dagusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7063
Zanetko ja bez grzebania w ziemi bym oszalała,córka jeszcze kilka lat temu pielila w kwiatach ale teraz ważniejsze są paznokcie 2smiech
Dzisiaj czeka mnie okrywanie roślinek przed mrozem,nie wiem na ile pomoże ale u mnie to coroczna normalka :blink:
Kurtki grube i koce powyciagane.
W niedziele po południu wyszło na chwilkę słońce więc z m,wybraliśmy się od Zawoi Czatoży na wymagający trekking skrótami na Małą Babią,przez lasy chłopskie.
Donoszę że powyżej 1200m,śniegu mnóstwo,widoki były słabe ale satysfakcja wielka,wysiłku musieliśmy dużo włożyć ,na dodatek byłam przeziębiona i nadal jestem.

Pod Babią budzi się powoli wiosna.
Jednak im wyżej tym bardziej zimowo.

Uwielbiam takie potężne drzewa.

Jest to bardzo długi szlak,aby dotrzeć na szczyt Babiej musimy iść 3.5 h.

Pierwsza dalia doniczkowa w warunkach domowych zakwitła hu_rra

Danusiu do dali musiałam dorosnąć zawsze w jesieni odwiedzałam pewną Panią która miała dalie,7 lat temu posadzilam kilka,oczywiście pierwsze musiałam wyrwać różne krzewy i zrobić rabatę potem poszukiwałam dali i tak poznałam mirdem dzięki niej dostałam namiary na p.Lipienia i od kilku sezonów mam jego piękne okazy.
Z dziećmi tak jest że same nie wiedza czego chcą,mozna im tłumaczyć a one zrobia swoje.Tak jak córka kupiła suczkę maltańczyka a teraz ja sie nią opiekuję think: i ze mna sunia śpi a córke ma w nosie, :spacerek
Ale kiedyś dorosną założą swoje rodziny i będą musieli sobie jakoś radzić.
Doszłam do wniosku że jak sobie pościelą,tak sie wyśpią.

Wszystkie doniczki z kwiatami z powrotem wróciły do domu.

dzisiaj od rana,śnieg i słońce.

Ostatnio zmieniany: 2017/05/09 18:15 przez Dagusia.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, inag1, Elżbieta, zanetatacz

Ogród pod Babią Górą. 2017/05/09 20:25 #64219

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22976
Daguś u mnie dzisiaj było to samo co chwilę padał śnieg a temperatura cały czas spada no nic zobaczymy co noc przyniesie :(
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA
Za tę wiadomość podziękował(a): Dagusia

--=reklama=--

Ogród pod Babią Górą. 2017/05/09 21:54 #64252

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23523
Daguś -jak zwykle niesamowite widoki serwujesz ,ale o zdrowie trzeba dbać -było lepiej w łóżku sobie poleżeć !Zadziwiłaś mnie kwitnącymi begoniami i dalią również a tulipanki mamy takie same -fioletowe.Czeka nas dziś ciężka noc u mnie mróz będzie na pewno prognozowany -2 ale już jest +1,5 tylko i ciągnie też trochę okryłam .....ale całego ogrodu się nie da .
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród pod Babią Górą. 2017/05/11 09:32 #64495

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Dagmarko pomimo wszystko ,jednak wiosna nie ma wyjścia i bierze się za robotę .Chyba już koniec tych przymrozków ,bo ileż można czekać .Ty chociaż masz tyle pięknej przyrody dokoła ,że to Ci troszkę wetuje straty .Teraz tylko życzmy sobie zdrowia i hajda do roboty ! clap :buziak

Ogród pod Babią Górą. 2017/05/15 05:32 #65211

• Elżbieta
  • Elżbieta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7088
Dagusiu mam nadzieję, że przeziębienie było chwilowe i jesteś zdrowa. question
O stan roślin po ostatnich przymrozkach boje się pytać. Wiem, że rodkom zmarzły pąki, :( Dobrze, ze dalie na pocieszenie już zakwitły. :buziak
Ostatnio zmieniany: 2017/05/15 05:33 przez Elżbieta.

Ogród pod Babią Górą. 2017/05/15 09:24 #65235

• Elżbieta
  • Elżbieta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7088
Elzbieta napisał:
Dagusiu mam nadzieję, że przeziębienie było chwilowe i jesteś zdrowa. question
O stan roślin po ostatnich przymrozkach boje się pytać. :placz Dobrze, że dalie na pocieszenie już zakwitły. :buziak

Ogród pod Babią Górą. 2017/05/15 09:56 #65240

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48627
Spojrzałam na stary domek śp. Tesciowej i stwierdziłam, ze jest bardzo malowniczy. Nie pamiętałam jak wygląda, ale teraz sobie przypomniałam.
Jak patrze na Twoje zdjęcie przy świerku, to aż mi górskim lasem zapachniało!
Poprawiła się u Was pogoda? Bo jak w górach słonko przyjdzie, to od razu lato!
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Ogród pod Babią Górą. 2017/05/16 12:44 #65473

• Dagusia
  • Dagusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Witajcie dziewczyny,to była bardzo pracowita końcówka tygodnia krecigl
Danusiu pogoda jest po prostu szalona we czwartek zmarzłam na wypadzie w moje magiczne miejsce Brożki,aby w piątek w krótkich spodenkach można było sie opalać think:

Nowinko myślę że koniec z tym zimnem,pewno u mnie będzie nadal padac ,ale wolę deszcz od suszy,na 7 dni 5 dni pada,w piątek po posadzeniu kilkunastu dali podpędzonych do ziemi przyszło gradobicie ale mnie tylko postraszyło a kilkanaście kilometrów dalej mieli biało w ogrodach,wiec jak mróz nie zniszczył,to grad wykończył.
Z rodków poobrywałam już martwe paczki liczylam i było ich 300 :placz mówi sie trudno może kolejny rok będzie łaskawszy,wspominam ostatnie 10 lat i co kilka lat,mróz lub grad niszczy nasza ciężką pracę.
Jednak przysłowie mówi nie rób nic,a nie będzie nic.
Ja tak nie potrafię,w piątek zakończyliśmy piłowanie drewna hu_rra było to bardzo męczące,bo drewno było grube i mąż z synami wszystko musieli szczypać,a potem rznąć na cyrkularce i układać,do tego garaż stary przeciekał i wczoraj przed deszczem grzaliśmy lepik i zakładaliśmy papę.
Zostało mi kilkanaście dali jeszcze posadzić.

Palisada z kwaso- lubami prawie zakończona,w tym roku hitu nie bedzie ale moze za rok wszystko sie zmieni.

Elżuniu przeziębienie przeszlo,ja nie potrafię bezczynnie siedziec,wszystkie kwiaty doniczkowe wreszcie po 8 miesiacach,wyniosłam na dwór,i całyą sobotę mylam,wszystkie okna i prałam firanki,a że bylo pochmurnie i deszczowo to wsam raz na porządki domowe.
Nie byłabym sobą,w lesie w tamtym roku pościnali 100 letnie modrzewie pniaki dostały nie okorowane przez dwa dni jeżdzilam autem i przywiozłam 10 worków kory :diabelek

Miłko domek piękny,ale wymaga całkowitego remontu,wiec lepiej wybudować nowy,zobaczymy może któreś z dzieci będzie chciało w nim mieszkać więc niech sobie remontuja.
Pogoda dalej deszczowa,najgorsze to że jagody z nów kolejny rok zmroziło i owoców nie będzie.Dzisiaj poszłam zobaczyc czy grzyby rosną,ale jeszcze nie ma.Od jutra ma być 3 dni bez deszczu i słońce.

Ja na hulajnodze :diabelek

Tulipany powoli przekwitają.

Rabata daliowa powoli się zapelnia.

Hortensje uratowane Anabel Czerwona .
Ostatnio zmieniany: 2017/05/16 12:55 przez Dagusia.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, inag1, chester633, dobra nuta, Elżbieta, ewulab

Ogród pod Babią Górą. 2017/05/16 18:34 #65490

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Daguś -czego Ty nie potrafisz....... ,nawet hulajnogę ujeżdżać hu_rra ,ogród prezentuje się wiosennie,dużo tulipanów Ci kwitnie.Ja drugi dzien siedziałam w zielsku ,jeszcze pomidory mam do wsadzenia ,ale takie lichoctwo mi urosło ,że mi się nie chce...,pogoda cudowna do pracy i odpoczynku :hejka
pozdrawiam Żaneta
597 metrów zieloności

Ogród pod Babią Górą. 2017/05/16 19:26 #65505

• ewulab
  • ewulab Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2717
Witaj Dagmaro.
Bardzo lubię tu zaglądać bo o wszystkim piszesz tak pozytywnie i radośnie. Lubię też oglądać zdjęcia krajobrazów z Twojej okolicy. Dobrze jest być w miejscu, które się lubi - spędzać w nim swoje życie. Z przyjemnością zajrzałam do Twojego ogródka i czekam na dalie bo będzie co podziwiać latem :slonko
Za tę wiadomość podziękował(a): Dagusia, zanetatacz

Ogród pod Babią Górą. 2017/05/16 20:29 #65525

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22976
Dagusia ja już mam dosyć tej szalonej pogody dzisiaj sie ochłodziło i padało ze trzy razy
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród pod Babią Górą. 2017/05/16 21:46 #65571

• whoanita
  • whoanita Avatar
No, skoro u Ciebie dalie posadzone, znaczy się mogę i ja wysadzać swoje. wink-3 Trochę się obawiam jeszcze nocnych chłodów, ale skoro u Ciebie już w ziemi, to nie ma na co czekać. NIby u nas dziś właśnie chłodniejsza noc, ale chyba już ostatnia. Oby...

Ogród pod Babią Górą. 2017/05/17 11:07 #65664

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
No to jak będzie pogoda, to i piękne zdjęcia będą! hu_rra

Mam świadomość, że domek pewnie ma swoje lata i jak wszystko się zestarzał i zmarniał, ale ma klimat! Może warto go zachować i dbać o niego! Ja jestem strasznie sentymentalna i zbieram różne stare rzeczy po babciach, ciotkach i sąsiadkach i chętnie zajrzałabym do domu moich pradziadków, ale tych domów już nie ma, bo były małe i stare. Jestem też świadoma, że realia są takie, że remonty są kosztowne, a stare domy niefunkcjonalne. Ale wiesz... tam jest duch dawnych czasów...

Ogród pod Babią Górą. 2017/05/17 21:06 #65766

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2352
W Milionerach było pytanie o Zawoję. Ciekawe skąd wiedziałam, że leży u stóp Babiej Góry. 2smiech A swoją drogą to Zawoja jest bardzo medialną wsią. ;)
Jazdy na hulajnodze gratuluję.
Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny
Za tę wiadomość podziękował(a): Dagusia, zanetatacz

Ogród pod Babią Górą. 2017/05/18 08:09 #65847

• Dagusia
  • Dagusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Zanetko przyznam się szczerze na łyżwach jezdzić nie umię :blink: kiedyś poszłam na lodowisko i wstyd krecigl szybko ściągnęłam z nóg i już więcej nie próbowałam,ja też zastanawiam się kiedy skończę pielić,moje pomidory koktajlowe też marne ale kilka wsadzę do doniczek na parapet może któryś urosnie :mniam
wczoraj z chmurami ale mieliśmy pogode bez deszczu :woohoo: dziś też zapowiada sie niezle.
na razie cebulka wypielona i truskawki.

Posiałam wreszcie fasolkę szparagowa :blink: mam nadzieję ze urośnie.
Ewusiu ja to ciągle nie mam czasu pobuszować po naszym forum,zawsze nawet w niepogode znajde sobie zajecie,po południu dzieci przychodza ze szkoły i komputer zajęty krecigl
Ciagnie mnie na Babią,jednak w ogrodzie tyle roboty że ręce opadają,5 worków kory zostało mi do podrobienia bo są wielgachne płaty i od dwóch dni odciagam.
Duzo bym mogła pisać o dawnym,życiu na wsi i różnych perypetiach,jak pasąc krowy ujezdżało się jałówki :blink:
Albo kiedyś niosąc siano na plecach w tak zwanej płachcie przytachałam żmijsko do stodoły :mlotek
Do końca życia będe młodzieńcze lata wspominać z łezką w oku,było biednie ale z perspektywy czasu wspaniale.
Nigdy nie zapomnę jak na pierwszego maja,chodziliśmy z rodzeństwem na odpust do Osielca,polnymi ścieżkami szliśmy na skróty przeszło godzinę aby pooglądac cuda na kramach,bo pieniędzy nie mieliśmy think:
Niekiedy po mszy szłam z dwoma braćmi do rodziców wujka brata mamy,którzy już tam nie mieszkali bo się przeprowadzili.Zrobili nam kanapki z szynką :mniam a był to pierwszy piątek jestesmy religijni i nigdy nie jadamy mięsa w piatki.
Oczywiście tam gdzie odpust to jest zniesiony post,jednak bracia bo ja bylam najmłodsza kazali mi zjeść kanapke a oni nie tknęli :bezsil
Wierzcie mi na to wspomnienie zawsze ryczę :placz
Najstarszy brata mając 20lat został potrącony przez samochód i zmarł nie ma go już z nami 24 lat.

Ale się rozpisalam.
Danusiu na pogode wpływu nie mamy.

Wczoraj pięknie zachodziło słonko.
Whoanita Witaj,tyle dobrze że u nas noce są od zimnej Zośki ciepłe więc dalie zasadziłam,jednak w tym roku nie ryzykowałam wcześniejszych nasadzeń,bo to okrywanie mnie męczy,

Miłko kilka dni ma być pięknych,ale tylko jutro ma być bezchmurne niebo wy na zachodzie macie i cieplej i mniej chmurek.
Dom jest bardzo stary,bo rodzice teściowej przenosili go z innego miejsca :ohmy:
Kiedys opowiadala tesciowa że spali jej rodzice na klepisku po przeniesieniu domu,ale byli najszczęśliwszymi ludzmi na świecie za to że mieli wlasny dom,a nie mieszkali z innymi ludżmi.
Teście 52 lat temu po ślubie,wyremontowali go na błysk,podłogi,okna,drzwi,obicie,wszystko odnowili,ale pół wieku to szmat czasu.Teraz wszystko trzeba by odnowa robić.

Magnolia w tym roku ma jeden kwiat polewkamax
Inuś Milionerów nie oglądam,zresztą telewizor moze dla mnie nie istnieć.
Wszak Zawoja to najdłuższa wieś w Polsce,może dla tego jest medialnie znana.
Ostatnio byliśmy w telewizji słynni bo przysiólek w Zawoi Centrum nazywa sie Burdele rotfl
I babcie stare walczą o zmiane nazwy na inna bo ta kojarzy sie z 2smiech

Szanowny znajomy dowiózł nam wreszcie sztachety,wczoraj wyczyścilam przy okazji sie opalilam,teraz idę malowac.Mąż wróci z pracy i moze wreszcie płot zostanie zrobiony hu_rra

w tym roku kazdy maleńki kwiat rodka jest na wagą złota w moim ogrodzie.

Ostatnio zmieniany: 2017/05/18 08:19 przez Dagusia.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Gosia1704, Elżbieta, zanetatacz

Ogród pod Babią Górą. 2017/05/18 09:29 #65856

• ewulab
  • ewulab Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2717
Dagmaro, każda taka opowieść to skarb, jak tak wspominasz to mam przed oczami życie mojej mamy, która wychowywała się na Mazurach w gospodarstwie swojej babki (choć ona rocznikowo to jest pokolenie starsza od Ciebie). Ja już wychowywałam się w mieście i znam to wiejskie, zwyczajne życie tylko z opowiadań i zawsze mnie ono ciekawiło. Warto zapisywać tego typu wspomnienia bo nigdy nie wiadomo komu i na co mogą się w przyszłości przydać.

Ogród pod Babią Górą. 2017/05/18 09:39 #65857

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Aż westchnęłam, jak napisałaś o historii domu. A może by ceprom wynajmować, żeby zarobił na swój remont! Ja bym wolała nocować a takim domu niż w wygodnym pensjonacie... :)

Cebulka cudowna! Tez posadziłam i ładnie wypuściła. Ale nadal nie wiem, czy dobrze tym razem posadziłam. Rodki cudowne!

Ogród pod Babią Górą. 2017/05/18 10:32 #65864

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Daguś -zawsze z przyjemnością czytam Twoje opowieści bo też wychowywałam się na wsi u dziadków,ale życie trochę łatwiejsze mieliśmy.A mnie kiedyś wystraszył padalec jak poszłam zrywać mlecz dla królików i tak się darłam ,że wszyscy myśleli ,ze się gdzieś pali polewkamax ale uraz do wężowatych mam do dzisiaj....brr
pozdrawiam Żaneta
597 metrów zieloności

Ogród pod Babią Górą. 2017/05/20 16:07 #66191

• Dagusia
  • Dagusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ewusiu zastanawiam się co moje dzieci będą wspominać z dzieciństwa,bo jednak w Zawoi życie wiejskie zmieniło się diametralnie think:
Moi teściowie jak byli młodzi chodzili zbierac porzeczki czerwone pod Małą Babią.
Natomiast moja mama tak umiłowała wieś,że po ślubie zabrała trójkę dzieci i męża i wyjechała z Czech do domu rodzinnego w Juszczynie.
Podziwiam tatę że się na to zgodził,i jestem bardzo za to wdzięczna recourse
Powoli prace ogrodowe są odfajkowane.
Płot zrobiony,drewna zerznięte,rabaty wypielone,jarzyny też .
Ogród skoszony 5 h koszenia mąż podkaszarką ja kosiarką.

Zdjeć niestety nie zrobiłam,będa za to ze zachodu słońca.

Miłko teraz odpoczywamy z Mezem,no niech by tylko rodzinka się dowiedziała że dom wyremontowany,zaraz ustawiła by się kolejka do darmowego nocowania gwizdac
A tak to wiedzą że woda spuszczona i prąd odłączony, :blink:
Może kiedyś któreś dziecko podejmie się remontu my po 23 latach mamy dość budowy i remontów własnego domu i domu brata męża.
Kiedy żyli teściowie byliśmy na każde zawołanie,i zapieprzaliśmy na trzech podwórkach.
A wiem co przeżywa sąsiadka która wynajmuje pokoje :blink:
Pilnuje o której goscie wrócą aby zamknąć dom,niszcza wszystko co tylko się da :(
Niektórzy potrafia uciec przez okno aby nie zapłacić noclegu :mlotek

Zanetko dziękuję,bo w dużych gospodarstwach było inne życie,a w takich podgórskich wioskach to ziemia gorsza,same górki i potoki,trzeba było wszystko ręcznie robić,ziemniaki się koniem wsadziło a potem z mamą centymetr po centymetrze kopało się motyką w rządkach i wyrywało trawę think: mama do tej pory tak robi,i zawsze mówi ze ziemniaków nikomu by nie sprzedała,za żadną pieniądze.
Ale nawet ziemniak od mamy ma inny smak.
Mama ma jeszcze krowę i od czasu do czasu daje mi mleko,ser i śmietanę teraz to doceniam jakie jest to pyszne.
Ze słońcem przesadziłam przy pieleniu jarzyn spiekło mnie :blink:

We czwartek skończyliśmy z płotem hu_rra mąż po pracy dał się uprosić aby iść ze mną na zachód słońca, :woohoo:
Przez dzień zapieprzałam aby bez stresu i wyrzutów sumienia iść na babią,o 17,40 wyjechalismy z domu.
O 18 byliśmy na Krowiarkach,pierwszy raz wżyciu nie spieszyliśmy się,ciesząc sie każdą sekundą w tym innym świecie,ptaki śpiewały aż serce sie radowało,niebo bezchmurne,upał jak na góry cudowny,cisza spokój,turystow brak.
Na dół chociaż o zmroku też dobrze się schodziło,a ptaszęta umilały nam swoim pięknym śpiewem.

Ostatnio zmieniany: 2017/05/20 16:17 przez Dagusia.
Za tę wiadomość podziękował(a): inag1, Gosia1704, chester633, Elżbieta, zanetatacz

Ogród pod Babią Górą. 2017/05/20 16:22 #66194

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Dagmarciu ,Ty to wiesz ,że żyjesz .To się nijak nie ma do życia na biegu ,w spalinach i z ludźmi którzy patrzą tylko ,jak z tego życia wykraść najwięcej dla siebie .Tyle masz wokół bogactwa ,że można tylko podziwiać .I to wszystko sprawiło ,że jesteś fajnym człowiekiem .Ja zawsze czytam Twoje zapiski z wielką przyjemnością :kibic
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.193 s.