Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Roślinny miszmasz w rozczochranym ogrodzie.

Roślinny miszmasz w rozczochranym ogrodzie. 2017/04/26 18:55 #61755

• Lukrecja
  • Lukrecja Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1932
Ależ piękna kwiecista ta Twoja wiosna! Obłędu można dostać podziwiając :woohoo: Przecudnie!!!
Temat został zablokowany.

Roślinny miszmasz w rozczochranym ogrodzie. 2017/04/26 20:23 #61789

• ewulab
  • ewulab Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2714
Danusiu, Juleczko - rano wpadłam na chwilkę bo jechałam dziś do Warszawy do swojej pani doktor i tylko zerknęłam na post sieriki :diabelek

Lukrecjo, pięć drzewek na krzyż raptem kwitnie, a do tego mają zniszczone nieco kwiaty i liście przez mróz :placz , nijaka ta wiosna niestety.

--=reklama=--

Roślinny miszmasz w rozczochranym ogrodzie. 2017/04/27 09:12 #61916

• chester633
  • chester633 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3232
ewulab napisał:
Rozkwita czeremcha Colorata, posadziłam ja rok temu więc ma dopiero około 150 cm wysokości i kilka kwiatów w tym sezonie.

Ewa bardzo ładna roślina w ,,moim typie'' :oops: ,jestem ciekaw czy sieje się tak mocno jak jej kuzynka..... think: , zimuje bez problemu.....?

Roślinny miszmasz w rozczochranym ogrodzie. 2017/04/28 18:14 #62159

• beatrix+
  • beatrix+ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Czarownica z tych czarujących...:)
  • Otrzymane podziękowania: 5297
I czy z owoców tejże Coloraty nalewkę można zrobić... :mniam

Roślinny miszmasz w rozczochranym ogrodzie. 2017/04/28 18:21 #62161

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17300
Ewo, ciągle nie moge wyjść z zadziwienia jak rośliny u Ciebie wspaniale rosną :woohoo: . I jeszcze nie masz strat mrozowych :woohoo: . Będzie co podziwiać cały sezon clap .
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Roślinny miszmasz w rozczochranym ogrodzie. 2017/04/28 19:00 #62169

• ewulab
  • ewulab Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Witam serdecznie.
Chester, co do czeremchy Colorata to nie mam pojęcia czy się rozsiewa, kwitła rok temu, ale nie widzę żadnych siewek. Zimuje bez najmniejszych problemów bo u mnie tylko ją posadziłam wiosną rok temu i nawet jej nie podlewałam ani nie okrywałam na zimę, ostatnie przymrozki nawet nie uszkodziły jej liści, a niektóre rośliny przecież ucierpiały.

Betina, nie wiem i brak zainteresowania z mojej strony w tym kierunku, nie bawię się w żadne nalewki bo nie pijam ani nalewek, ani czegokolwiek z alkoholem i nie sadzę roślin pod kątem nalewek więc mam zerowe wiadomości w tym temacie. Roślina ma zdobić ogród i służyć ptakom, owadom i moim oczom, ewentualnie mojemu nosowi jeśli ładnie pachnie wink-3 Dziś wyjeżdżam i będziemy z M. między innymi w starym niemieckim browarze powstałym około 1589 roku i pewnie będę wyglądała tam jak dziwadło bez kufla w ręce. No ale ja to ja i szybciej mnie ktoś namówi na zjedzenie kostki czekolady - tej też nie jadam od lat stu - niż na picie alkoholu. :kot

Edyto, tak różowo to nie jest, nie jestem zadowolona z wielu kwitnień bo jednak podniszczyły się płatki niektórych wiśni o liściach to już nie wspomnę. Jednak wczoraj robiłam obchód i np. żylistek Pink-pom-pom ma piękne zawiązki pąków i zero uszkodzeń, a rośnie na otwartej przestrzeni od strony pola.

Nastrój do zdjęć mam marny bo u nas leje kolejną dobę. Na polach już stoi woda między skibami, masakra.
No a teraz zmykam się pakować do wyjazdu.
Ostatnio zmieniany: 2017/04/28 21:07 przez ewulab.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, zanetatacz

Roślinny miszmasz w rozczochranym ogrodzie. 2017/04/29 08:12 #62258

• Semper
  • Semper Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6029
Widzę, że się szykuje wycieczka zagraniczna do Bawarii.
Zdjęcia będą..

Roślinny miszmasz w rozczochranym ogrodzie. 2017/04/30 10:11 #62464

• Elżbieta
  • Elżbieta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7085
Ewo czy ta cudna roślina z ciemnymi listkami i cudnie niebieskimi kwiatami, to wielosił?
Miłego pobytu i wielu wspaniałych wrażeń z wyjazdu. :przytulam

Roślinny miszmasz w rozczochranym ogrodzie. 2017/05/02 20:54 #62758

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23440
Ewo -spokojnej podróży i wspaniałego wypoczynku Ci życzę ,no i czekam na fotki
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Roślinny miszmasz w rozczochranym ogrodzie. 2017/05/03 21:21 #62956

• ewulab
  • ewulab Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Witam serdecznie :witaj

Żanetko, widziałam wcześniej Twój wpis z życzeniami i bardzo dziękuję :slonko , było super.

Elu, to wielosił Heaven Scent, jest bardzo ładny przez te czekoladowe listki.

Jurku, wycieczka była bardzo udana, dziękuję za zaproszenie na FB :slonko

A w ogrodzie zimno, popaduje deszcz, ale musiałam dziś między deszczem, a deszczem skontrolować ogród.

Rozkwitła świdośliwka kłosowa.

Pięknie pachnie kalina Judda, jest niezawodna i z roku na rok kwitnie obficiej.

Porzeczka krwista w tym sezonie nie zachwyca.

Wiśnia Oshidori rozkwitła.

Pięknie pachnie wiśnia Amanogawa.

Jabłoń ozdobna 'Ola' otworzyła dziś pierwsze kwiaty.

Kalina Eskimo pięknie przetrwała zimę i też niedługo zakwitnie.

Czeremcha Colorata rok po posadzeniu ma kilka kwiatostanów, liczę na to, że w tym sezonie się ładnie zagęści.

Pigwowiec Nivalis będzie miał w tym roku sporo owoców.

Wielosił Heavent Scent.

Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, edyta, Semper, Elżbieta, zanetatacz, Franusiowa

Roślinny miszmasz w rozczochranym ogrodzie. 2017/05/03 21:29 #62962

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9985
Ale piękny trejaż
Wszystko stanęło u mnie w miejscu ze względu na pogodę
Mój Wielosił jeszcze nie kwitnie, tak samo kalina

Roślinny miszmasz w rozczochranym ogrodzie. 2017/05/03 21:29 #62963

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22620
Ewuś ale u Ciebie już pięknie wszystko kwitnie a ja na razie cieszę oczy maleństwami bo reszta w pączkach
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Roślinny miszmasz w rozczochranym ogrodzie. 2017/05/03 21:52 #62980

• dobra nuta
  • dobra nuta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1172
Ewo, pora abym się z Tobą przywitała :) Uwielbiam wszelakie krzewy i drzewa i tylko taki miał być mój ogród gdyby nie forum 2smiech Amanogawa już u Iny zawróciła mi w głowie a i kaliny wszelakie uwielbiam. Chce się żyć :kocham
pozdrawiam - ania
mój wątek

Jedyną pewną metodą unikania porażek jest nie mieć żadnych, nowych pomysłów. - Albert Einstein
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy. - Albert Einstein

Roślinny miszmasz w rozczochranym ogrodzie. 2017/05/03 22:18 #62995

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17300
U mnie wielosiły też jeszcze nie kwitną. Heavent Scent ciekawie wygląda z tymi ciemnymi liśćmi.
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Roślinny miszmasz w rozczochranym ogrodzie. 2017/05/04 08:34 #63031

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Krzewy pięknie wyglądają i przez chwilę poczułam zapach kalin .Ja mam jedną przed oknami ,bardzo pachnąca !
Ten wielosił mam zamówiony ,bo też mi się podoba ,jak wszystkie błękity i niebieskości .Pomimo wszystkich niespodzianek pogodowych ,wiosna to najpiękniejsza pora roku :kocham

Roślinny miszmasz w rozczochranym ogrodzie. 2017/05/04 09:25 #63040

• ewulab
  • ewulab Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Witam serdecznie. W nocy była burza no i cały czas padało, teraz jest szaro i buro i nie wiem czy będzie można coś w ogrodzie podziałać, powinnam skosić trawę tylko jak??? Wszystko jest strasznie zamoczone i chaszcze się już porobiły. Powoli ogarnia mnie koszmarna niemoc i rozczarowanie, bo miałam na ten rok plan, utrzymać ogród w takim stanie, aby się nie wściekać i patrzeć w końcu na niego przychylnym okiem.

Małgosiu, u mnie zakwitła tylko kalina Judda i powoli rozkwita Burkwooda, reszta ma pąki kwiatowe i czekają na słoneczko.
Danusiu, no widzisz, ja zaglądam do innych ogrodów w poszukiwaniu kwitnących maluchów bo u mnie ich ilość minimalna jest, co przetrwa to kwitnie, ale w tym sezonie podcinałam od dołu wiele dużych krzewów i robi się ładne miejsce na mniejsze rośliny, trzeba będzie tę przestrzeń zagospodarować jakoś.
Aniu - dobra nuta, witaj. Amanogawa bardzo wolno rośnie, no ale to może tylko u nas, w każdym razie jest piękna jak zakwita i ładnie pachnie. Forum to zguba dla ogrodnika, ja też co rusz wynajduję ciekawą roślinę, którą muszę mieć u siebie :diabelek
Nowinko, lubię wiosnę bardzo, w sumie maj i czerwiec to najpiękniejsze miesiące bo kwitnie wtedy najwięcej roślin - przynajmniej u nas, pogoda jednak w tym roku jest bardzo złośliwa i uparcie doprowadza mnie do złych nastrojów.

Jabłoń japońska Tina jest zasypana pąkami kwiatowymi.

Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, dorkow0, Elżbieta, zanetatacz

Roślinny miszmasz w rozczochranym ogrodzie. 2017/05/04 13:16 #63077

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2352
Z wielką przyjemnością popatrzyłam na kwitnące krzewy. :) Zaskoczyłaś mnie , że Amanogawa pachnie. :woohoo: Moja jest młodziutka i pierwszy raz w tym roku kwitnie. Żeby nie deszcz , to od razu sprawdziłabym jak pachnie. Ale nic straconego, pewnie w końcu przestanie padać, tylko czy jeszcze kwiaty będą.
Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny

Roślinny miszmasz w rozczochranym ogrodzie. 2017/05/04 14:45 #63097

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22620
Ewuś ja byłabym orła wywinęła bo sie pośliznęłam jak poszłam kukać czy Amanogawa nie przemarzła ale widzę że powoli zaczynają pączki pękać no to czekam dalej :tup
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Roślinny miszmasz w rozczochranym ogrodzie. 2017/05/04 20:27 #63162

• Lukrecja
  • Lukrecja Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1932
A co się będzie wspinać po tym trejażu/
Powtarzać sie nie będę... no, może jednak powtórzę, że zadziwia mnie wciąż na nowo ten Twój ogród! TYle przepięknych krzewów!

Roślinny miszmasz w rozczochranym ogrodzie. 2017/05/04 21:41 #63188

• ewulab
  • ewulab Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Oj, udało się dziś popracować bo do 16 było ciepło, a raczej duszno i do tego nie padało, oprócz tego M. miał dzień wolny o czym jak zwykle mi nie powiedział wcześniej - standard- więc on kosił trawę, a ja wyrywałam zielsko z pewnej rabaty i wykopywałam paskudną paproć, która się rozpanoszyła. Uporządkowałam też gruzowisko - dwa lata temu M. wywalił kawał ściany na werandzie i wstawił nowe drzwi, ale gruz zostawił no bo tak jest ładnie, dziś postanowiłam zrobić mu na złość i to wszystko wyzbierałam na wózeczek i postawiłam mu na środek przejścia. No nie wiem czy jestem mądra bo ważyło to ze 100 kg jak nie więcej, ale jakoś kawałek przeciągnęłam ten gruz na kółkach.
Po 16 zaczęło znowu padać i trzeba było skończyć działania, ale i tak jestem zadowolona, że znowu dało się coś podziałać.

inag1 - jak jest chłodno i deszczowo, to Amanogawa kwitnie trochę dłużej, w słoneczku kwiaty szybciej przekwitają, co ciekawe, jak moja była młoda to wcale nie czułam zapachu kwiatów i dopiero ze 2 lata temu się zorientowałam, że to od niej tak ładnie pachnie.
Danusiu - spora różnica w tym kwitnieniu Amanogawy w różnych rejonach, a przecież nie jesteśmy tak ogromnym krajem. :slonko
Lukrecjo - tam rosną dwa powojniki i zastanawiam się co dalej i jak dalej. Trejaż M. dokończył rok temu, wcześniej była to pojedyncza kratka i tak stała ze dwa lata. U mnie wszystko musi nabrać mocy prawnej u chłopa, albo odstać, odleżeć swoje lata. No i szczerze to już mnie to wcale nie bawi.

Kilka dzisiejszych zdjęć.

Kalina Judda

Kalina Burkwooda też pięknie pachnie i powoli rozkwita. Jest ogromna, ale bardzo ażurowa, może jak rozwinie wszystkie kwiaty to wyjdzie ładne zdjęcie.

Pigwowiec Nivalis też jest wielki i ażurowy, muszę złapać dobre światło żeby pokazać jak pięknie kwitnie.

Uroczy wielosił Heaven Scent.

Trzmieliny.

Pierwsze kwiaty jabłoni Profusion.

Tawuła szara.

Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, dorkow0, zanetatacz, Danusia
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.218 s.