Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogródek Gosi

Ogródek Gosi 2018/06/26 09:18 #123241

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48247
Nie wiem, co lepsze, czy grafika komputerowa, czy rysunek ręczny. Wydaje mi się, że grafika jest fajna jeśli chodzi o techniczne projektowanie czyli: ile miejsca, rozstaw, nawadnianie, ilość roślin, ale wizualizacja koniecznie ręczna. I nie przesadzaj, masz kreskę!
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogródek Gosi 2018/06/26 21:38 #123303

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9989
Dziękuję wszystkim za gratulacje :buziak
Tak naprawdę to dopiero zaczną się schody. Wszystko przez ten mój brak pewności siebie. Muszę bardzo popracować nad sobą.

Martuś, jak wiesz planuję też pracować na komputerze. Na razie to muszę się jeszcze nauczyć tego programu.
Mam nadzieję, że za jakiś czas też będę taka zarobiona jak Ty.
Chciałabym stać się niezależna od obecnej pracy. Zobaczymy

Jolu, mam nadzieję, że ogród się poprawia. Zawsze to miło posłuchać, że coś się podoba.
No tak, ja miałam malutkie doniczki, nie to co Wy gwizdac

Efciu, na razie umówiłam się na przyszły tydzień na naukę programu komputeowego
Potem zobaczymy,

Miłko, teraz grafika komputerowa poszła bardzo do przodu. Korzystam z Gardenfilii, do której rysunki robi masa zdolnych ludzi. To nie jest sama grafika komputerowa,
Na razie jeszcze muszę opanować ten program, ale próbki już mi się podobały, a wiem, że rozwijają się w dalszym ciągu.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, nelu-pelu

--=reklama=--

Ogródek Gosi 2018/06/26 21:51 #123307

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8349
Ja myślałam, że to w tej szkole uczyłas się obsługi programu, a Ty dopiero zaczniesz...
Ja jestem zarobiona obecnie wcale nie projektowaniem, tylko pielęgnacją ;) , kumulacja wiosenna się skończyła, teraz jeżdżę na regularne wizyty pielęgnacyjne. Wolałabym projektować, bo prace ogrodowe w tych upałach są średnio atrakcyjne :dry:

Ogródek Gosi 2018/06/26 23:26 #123326

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25847
Próbkę zobaczyłam i doprawdy nie zauważyłam żadnego problemu z rysunkiem a taki ja osobiście cenię bardziej jak komputerową grafikę flower , choć chyba klienci wolą komputerowe wizualizacje think:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2

Ogródek Gosi 2018/06/27 13:13 #123359

• katja
  • katja Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 93
Gosiu, i ja gratuluję :bravo Realizuj swoje marzenia!
Jak Twoje stipy? Tenuissimę dosadzałam, bo średnio przezimowała. Za to s.cappilata z Twoich nasion przezimowała, co prawda tylko jedna :lol: , ale jest piękna. Szkoda, że zimą nie porobiłam sadzonek :mur , u mnie się nie wysiała.
:witaj
Kasia

Ogródek Gosi 2018/06/27 16:14 #123366

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Chyba Ci nie gratulowałam vishenka więc się poprawiam clap clap clap mimo że skończyłaś kurs nadal musisz się uczyć czyli wszystko w normie jak to mówią starzy ludzie teacher wink-3
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Ogródek Gosi 2018/06/27 18:53 #123380

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23442
Gosiu -zagapiłam się na róże i zapomniałam o gratulacjach :bravo :bravo :bravo ,teraz sukcesów zawodowych życzę :przytulam
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogródek Gosi 2018/06/28 22:17 #123581

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Wszystkiego dobrego na nowej drodze życia flower masz ogród, coraz ładniejszy, doświadczenia przybywa z roku na rok więc z resztą sobie poradzisz, tym bardziej, że masz wsparcie w koleżance-wspólniczce. Będzie dobrze :)

Ogródek Gosi 2018/06/28 22:30 #123585

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Martuś, ja byłam na kursie sketchupa. Na tym ogrodniczym nie uznają komputerów, chociaż na ostatnim spotkaniu pani przyznała, że najlepszym programem jest Gardenfilia, czyli to co ja mam.
Gdybym tylko znalazła ludzi do pracy też zajęłabym się pielęgnacją ogrodów.

Wiesiu, klienci faktycznie wolą komputerową wersję, bo widzą wszystko od początku do końca. Przy rysowaniu muszą wielu rzeczy się domyślać.

Kasiu, s.cappilata jest bardzo wytrzymała. W dodatku ładnie się sieje. Cieniutkie niestety są bardzo wrażliwe. U mnie zaczynały prawie od nowa, ale najważniejsze, że też się ładnie sieją. Nie wiem dlaczego u Ciebie się nie sieją. Jakby co zapraszam do mnie po nowe :)

Maju, człowiek uczy się całe życie. Ale czasem mam już tego dosyć.

Dziewczyny, to, że skończyłam kurs chyba jest małym sukcesem. Teraz największym będzie pierwszy klient. Dopóki go nie będzie co mi z kursu
Trzymajcie kciuki, może się uda

Nie wiem jak u Was, ale u mnie właśnie nastąpił największy czas bez kwiatów. Co roku starałam się to poprawić, ale jakoś jeszcze mi się nie udało. Co prawda wsadziłam kilka floksów, ale one są jeszcze liche, pewnie dopiero za rok, albo dwa się porządnie rozrosną. Niby kwitną liliowce, ale jakoś ich jeszcze nie widać. Dalie też jeszcze nie kwitną, bo zostały zjedzone przez ślimaki. Mam mało jeżówek, też dopiero dosadziłam. Zobaczymy jak to będzie wyglądało za rok

Na razie stare zdjęcia

Eden Rose

Leonardo

Jalitah

Lacre

Guersney

Garden of Roses

Grussan an Aachen

Jazz

I takie tam

Za tę wiadomość podziękował(a): piku, inag1, Semper, katja, zanetatacz, Franusiowa, wojtek

Ogródek Gosi 2018/06/29 08:00 #123621

• Franusiowa
  • Franusiowa Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14699
Gosiu pięknie Ci kwitły różyczki flower jak wiesz, to moje klimaty uwielbiam je . :mniam
Ścieżka wygląda recourse recourse recourse

Ogródek Gosi 2018/06/29 08:10 #123623

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Edenka piękna! Moja w tym roku nie raczyła zakwitnąć (po wielu latach świetności). Chyba ją muszę nakarmić porządnie think:
No i wiem, że grafika poszła do przodu, to wielkie ułatwienie. Tak się porobiło, że specjalizacje są coraz węższe i tak naprawdę projektant nie musi się już tak trudzić jak teraz, bo ma świetne narzędzia. A mnie by i tak kusiło, żeby porysować. wink-3

Ogródek Gosi 2018/07/01 20:10 #123860

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22639
Gosiu ja dopiero teraz z gratulacjami dotarłam vishenka trzymam kciuki za pierwszych klientów na pewno Ci sie uda :przytulam
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogródek Gosi 2018/07/01 21:20 #123873

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Maju, wiem, że róże to Twoja bajka :)
Ja bardzo je lubię, ale ostatnio postawiłam na byliny. Lubię mieszać.

Miłeczko, jestem ciekawa dlaczego Twoja Edenka zawiodła?
U mnie to ewidentnie przemarzła. Musiałam ją przyciąć, ale i tak zakwitła.
Natomiast obciachałam całego Omoshiro, który był tak ekspansywny, że dusił Edenkę.
Zobaczymy czy mu nie zaszkodziłam.
Ja jakoś nie umiem prowadzić powojniki. One mają tak łamliwe gałązki, że nie umiem ich rozplątać. Musiałam więc obciąć bo była już plątanina, a pod spodem liście całe brązowe.
Ja rysować nie lubię. Nie czuję się w tym dobra, dlatego chyba wolę program. Zresztą chyba w programie szybciej się pracuje. Ręczna robota zajmuje sporo czasu

Danusiu, przydaaliby się pierwsi klienci, bo jakoś tracę rezon. Im dalej od egzaminu tym czuję się bardziej niepewnie.

Ogarnął mnie dzisiaj marazm. Albo wychodzi półroczne napięcie i zmęczenie. To był pierwszy prawdziwie wolny weekend i chyba zeszło napięcie. Pogoda też nie sprzyjała.
Wczoraj poszłam do ogrodu nadrobić zaległości. Dzisiaj nie ruszyłam się z domu, no może na chwilkę.
Dopiero po południu zebrałam się w sobie i zasiadłam po obiedzie do prasowania, bo ma tutaj całe góry do nadrobienia.
Ogród jakoś sobie radzi, chociaż mam masę róż do obczyszczenia. Nie wiem czy pamiętacie jak narzekałam, że w lipcu mój ogród ma najmniej kwiatów.
W zeszłym roku posadziłam kilka floksów, astrów, liliowców, w tym dosadziłam jeżówki. Już jest lepiej, ale chyba dopiero za 2 lata będzie to wyglądało tak jak ja bym to chciała.
Na razie zdjęcia sprzed 2 tygodni

Jałowiec do wykopania

Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Efkaraj, dorkow0, inag1, nelu-pelu

Ogródek Gosi 2018/07/01 21:29 #123877

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22639
Gosia ja też czekam na więcej kwiatów bo oprócz lilii które w tym roku nawet się postarały to jezówki,liliowce,hortensje na razie w pączkach na szczęście róż trochę dokupiłam to teraz cieszą :) ścieżka cudnie się zagęściła :bravo
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogródek Gosi 2018/07/06 09:54 #124351

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Mój brak kwiatów na chwile obecną kompensują dwie hortensje i słoneczniki. Kwitną również szczecie i mikołajki, ale one nie kwitną na kolorowo więc się nie liczy think: Liliowce niby kwitną, ale kwiat jest tak nietrwały, że nie sposób uchwycić jak roztaczają wokół siebie jakiś urok wink-3
Ale zaraz będą dalie... :tup

Ogródek Gosi 2018/07/08 21:41 #124578

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16365
Gosiu :witaj ,
jestem pełna podziwu, jak Ty to wszystko ogarniasz..?!
Masz taką różnorodność roślin, każdej trzeba dogodzić.. a i zielsko pewnie też czasem wyrasta..? :P

Na temat genialności schodków już tyle razy pisałam.. ale nie zamierzam przestać rotfl clap
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Ogródek Gosi 2018/07/08 22:41 #124591

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Danusiu, u mnie lilie ze względu na brak deszczu lilie są bardzo niskie, ale bardzo ładnie zakwitły, przynajmniej te, które posadziłam w tym roku,
Będe jesienią musiała kupić masę tulipanów i jeszcze trochę lilii. Mam przede wszystkim te pachnące. W ogrodzie unosi się cudowny zapach. Pogoda sprzyja wieczornemu przebywaniu w ogrodzie

Miłeczko, jak liliowce się rozrosną będą cieszyły więcej. Mam kilka takich krzaczków, które mają kwiat na kwiecie i codziennie jest po kilkanaście .
Mam na razie jedną kwitnącą dalię. Niestety nie zrobiłam tabliczek, gdzie którą posadziłam. Prawdopodobnie to Evelina.
W dodatku większość dali w pierwszej fazie wzrostu została zeżarta prawdopodobnie przez ślimaki
Teraz zbierają się w sobie. Już nie mogę się doczekać hu_rra

Nareszcie popracowałam w ogrodzie pełne 2 dni. Zrobiłam bardzo dużo, ale nie tyle co bym chciała. Trochę też posiedziałam na tarasiku. Jeszcze tydzień i może wybrnę z pracami.

Kilka czerwcowych widoczków

Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, dorkow0, sierika, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu

Ogródek Gosi 2018/07/09 08:41 #124618

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Pomimo suszy i tak wszystko ładnie kwitnie i rośnie, ale masz rację, że dalie spóźnione. U mnie kwitną tylko takie z donic i skrzyń no i jedna
Honka w gruncie. Też czekam :tup Piękne te liliowce!

Ogródek Gosi 2018/07/09 09:44 #124631

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 12978
Zazdroszczę, że udało Ci się obrobić :) Na mnie czeka tyle pracy, że nie wiem za co się wziąć i w związku z tym nie robię nic wink-3 2smiech
Widoczki czerwcowe? I róże jeszcze piękne i floksy już kwitną?
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie

Ogródek Gosi 2018/07/09 21:51 #124701

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Nelu, nie widziałam Twojego wpisu. Musiałyśmy jednocześnie pisać.
Taki bałagan jak mój wymaga chyba mniejszego nakładu pracy. Tutaj wszystko żyje swoim życiem. I chwasty aż tak bardzo nie rzucają się w oczy.
Za to u Ciebie to dopiero jest porządek. :woohoo:
Przyznaję, że w tym roku jakoś mało czasu poświęcam ogrodowi. Teraz skupiam się przede wszystkim na podlewaniu.
Ogród jakoś sobie radzi, co mnie bardzo cieszy
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.219 s.