Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogródek Gosi

Ogródek Gosi 2019/10/08 20:48 #178948

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Pracuj Gosia jeśli czujesz potrzebę, czasem nawet drobne zmiany dużo dają :) ja też próbuję cos wykreować w warzywniku, brakuje miejsca na moje ochoty 2smiech
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogródek Gosi 2019/10/08 20:49 #178949

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Gosiu Ty zabrałaś się za przeróbki jesienią :woohoo: z tego co pamiętam w jesienne chłody raczej nie pracujesz wink-3 ale skoro masz wenę to nic tylko przerabiaj, może w końcu będziesz zadowolona zwyc
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

--=reklama=--

Ogródek Gosi 2019/10/09 21:31 #179089

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10000
Danusiu, własnie tak zakładałam swój ogród. Sadziłam pojedyncze egzemplarze, bo chciałam miec wszystko.
Teraz widze, że to błąd.
U Ciebie jakoś to wygląda lepiej. Nie masz tak przeładowanych rabat jak moje.
Powinnam coś uporządkować.
W dodatku zmienił mi sie chyba gust think:
Zaczynają mi sie podobać takie uładzone rabaty. Nie wszystkie rabaty mnie denerwują. Uwielbiam kwiaty i tam gdzie jest dużo kwiatów jestem zadowolona
Na razie na warsztat idzie rabat pod tamaryszkiem, bo tam największy bałagan.

Ewo, liczę własnie, że drobne zmiany coś pomogą. Nie chcę zmieniać wszystkiego. Nie mam siły. Zresztą szkoda mi roślin, które już są. I tak będe wyrzucała kilka. Kiedyś byłoby to nie do pomyślenia.
Jak ja się zmieniłam :blink:

Maju, jak Ty mnie dobrze znasz zdziwko
Faktycznie nie lubię jesiennych prac, ale chyba przez to, że praktycznie nie pracowałam latem, teraz mam głód prac ogrodowych.
Najgorsze jest to, że ja już byłam zadowolona i co? I znowu chcę przerabiać
Chyba to nigdy sie nie skończy

Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Efkaraj, takasobie, edulkot, VERA, chester633, Semper, sierika, nowababka ten użytkownik otrzymał 5 podziękowań od innych

Ogródek Gosi 2019/10/10 08:12 #179122

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48253
Ja miałam taki etap, ze wyrzuciłam większość bylin, bo wszyscy mi je znosili, ja sadziłam gdzie popadnie, a potem okazało się, że źle sadziłam, a w niektórych miejscach jedna zarosła drugą.
Teraz podejrzliwie patrzę, jak ktoś mi oferuje jakieś nadwyżki! Skoro ma nadmiar - na pewno się rozrasta jak głupie! wink-3
Róża cudowna! I zdjęcie super wyszło!
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2

Ogródek Gosi 2019/10/10 13:50 #179166

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1975
Ehhh, Gosiu, niespokojny duchu :buziak
Doskonale rozumiem, ze jak coś nie podoba się na rabacie,to drażni, uwiera i wkurza.. trzeba dzialac!
Nie działaj jednak zbyt radykalnie.. lubisz kwiaty, busz na rabatach..
Jak zbytnio wyłysisz, to zaraz będziesz dokupować, Haha.

Może popatrz na posiadane byliny, czy jakoś da się je inaczej pogrupować, żeby sprawiały wrazenie wiekszych, podobnych plam..
Niezlynpatent na porządkowanie bylinowych rabat, to obwódki jednolite,one nadają ład, a w głębi angielski bylinowy chaos wink-3 .. albo na bylinowej rabacie kilka takich samych zimozielonych stożków albo kolumnowych roślin, harmonijnie rozmieszczonych.. to tez da wrazenie uporządkowania, bez konieczności radykalnych zmian tego, co już jest.

Rabata pod tamaryszkiem, to ta na froncie,, Oj ona musi najbardziej cieszyć, codziennie ją mijasz. Powtórzenia są dobre, zerknij może po rabatach, które rośliny rosną najlepiej, cieszą najdluzej..i powtórz je tu.

Nie szalej jednak za bardzo.. przecież w głębi duszy lubisz swój ogrod, mimo chwilowego niezadowolenia :buziak
Ostatnio zmieniany: 2019/10/10 13:56 przez Monika-Sz.

Ogródek Gosi 2019/10/10 19:13 #179188

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Twoje przeróbki i chęć zmian wcale mnie nie dziwią ,jako że i ja ciągle latam ze szpadlem .Ale ja jednej rzeczy nie zmienię ,mianowicie zawsze kupię roślinę ,która mi się spodoba ,bez względu czy gdzieś pasuje ,czy nie .Za bardzo pałam chęcią posiadania czegoś ,żebym się zastanawiała nad tym ,czy ona mi pasuje .Mnie się Twoje rabaty podobają ,bo są Twoje i mówią wiele o tym ,jaka jesteś.Więc nie zmieniaj za dużo Małgoś :zdrowko

Ogródek Gosi 2019/10/10 21:45 #179246

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Platynowy forowicz
Miłko, staram się :)
Nie umiem jeszcze do końca rozszyfrować aparatu, ale próbuję cały czas robić zdjęcia w różnych konfiguracjach.
Zbliżenia wychodzą całkiem nieźle, ale nadal nie umiem zrobić dobrej perspektywy.
Ja też nie lubię kiedy odwiedzający mnie ogrodnicy przywożą prezenty roślinne.
Wiem, że to jest od serca i nie powinnam narzekać, ale co robić z taką podarowaną roślinką? Przecież jej nie wyrzucę. I tak właśnie mam zagospodarowane połowę ogrodu. Byliny uwielbiam, tylko chciałabym większe plamy, bo sadziłam do tej pory pojedyncze sztuki.
Problem jest w tym, żeby powiększyć jedną plamę, trzeba by sie pozbyć jakiejś rośliny. I tego nie potrafię.

Moni, uwielbiam byliny i nie chcę się
ich pozbywać. Tylna rabat jest w miarę ok, ale faktycznie ta pod tamaryszkiem mnie drażni. Rosną tam rośliny potrzebujące słońca, a tamaryszek i cała reszta tak się rozrosła, że już sobie nie radzą. Dlatego nie mogę powtórzyć roslin, które dobrze rosną, bo raczej są na słońce.Umiem tworzyć rabaty słoneczne, ale cieniste mi nie wychodzą, żeby były takie jak u Ciebie, eleganckie. Mam zimę na to, żeby coś wymyślić.
Szkoda, że nie możecie z Martą przyjechać do mnie pomóc w tej zmianie.

Ewciu, ja wiem, że Ty też ciągle coś dosadzasz, coś zmieniasz. I powiem Ci, że mimo wszystko ja też bardzo lubię kupowanie roślin. Bardziej niż ciuchów. Tylko teraz rozsądek bierze górę i nie zawsze dam się skusić. Ale zawsze cos tam przytargam ze szkółki
W sumie to dobrze, że u mnie w pobliżu nie ma żadnych większych szkółek, bo wtedy to bym popłyneła.
A przez internet to nie to samo. Jakoś to mnie nie kręci.
Kiedyś nie zwracałam uwagi na wygląd ogrodu. Sadziłam co popadnie. Teraz jednak potrzebuję pewnego uporządkowania. Może mój świat się zmienił? Może potrzebuję spokoju? Nie chcę go radykalnie zmieniać. Tylko uładzić :)

Za tę wiadomość podziękował(a): th, edulkot, Monika-Sz, chester633, zanetatacz, Danusia

Ogródek Gosi 2019/10/10 23:32 #179260

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Mnie się podobają takie kolorowe rabaty jak Twoje, ale jak coś uwiera to mus zaradzić żeby lepiej się czuć we własnym ogrodzie. Nie miej sentymentu coś tam wyrzucić, ja już do tego dorosłam i zaczęłam nawet pozbywać się róż, które zamiast zdobić tylko szpeciły.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Ogródek Gosi 2019/10/11 00:42 #179261

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Gosiu, jak to się ne znasz na rabatach cienistych..a ru cudeńko za domem wzdłuż kamiennej ścieżki :kocham
Czeka mnie zapewne zrobienie długiej, chudej rabaty w półcieniu i liczę w,asnie na inspiracje od Ciebie.

Skoro masz zagwozdke z tamaryszkiem, a lubisz niektóre moje miejsca.. :buziak to nic prostszego..

Rabata jest kołem? Wybacz, ze nie pamietam, a tez chyba rzadko ją pokazujesz..
Posadź może 3 kule cisowe lub bukszpanowe ( z tymi drugimi uważaj.. Nie wiem, jak u Ciebie, ale u mnie frasuje ćma, w dodatku ślepi właściciele pobliskich ogrodniczych hodują tluste gasiennice :mur ).
Tak wiec na brzegu rabaty 3 kule, pomiędzy nimi hakonechloe. One dość szybko startują na wiosnę.
W środku rabaty, za tą granicą, posadź byliny kwitnące do półcienia..
Miałabyś to, co lubisz i do czego dążysz..troche bezobslufowych roślin..ale tez swoje ukochane byliny.

Ja na tych cienistych to słabo się znam, dopiero rozpoznaje temat, może wiec w ZP razem będziemy pod cieniówkami buszować :witaj
U mnie za domem prawie nie ma bylin, bo właśnie słaba w temacie jestem. Najlepiej sprawdzają mi się hakonki w każdej odmianie. Tawułki w tym roku bardzo kiepskie..ale.. najlepiej prezentuje się Color Flash, nawet jak nie kwitnie, to jej liscie dają cały sezon plamę koloru. Próbuje tez z zawilcami jesiennymi..
Na myśl przychodzą mi tez orliki- dobrze sobie u mnie radzą na rodkowej w cieniu Kanzanki, sieją się chętnie. Zdaje się, ze tez floksy wchodzą w grę..?
Bardzo za rok liczę na zawilce, sporo ich dosadzilam w tym roku, obu się ładnie przyjęły i rozrosły. Mam jedną odmianę, ale ledwo wegetuje trzeci sezon...nowa odmiana podobno dobrze się rozrasta..zobaczymy..

No j jak podoba się pomysł kulkowo- hakonkowego brzegu i bylinowego wnętrza?

To teraz podpowiadaj, co sadzić na długiej chudej cienistej :zdrowko
Ostatnio zmieniany: 2019/10/11 00:56 przez Monika-Sz.

Ogródek Gosi 2019/10/11 08:46 #179276

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Strasznie roztrzepana jestem. Nie zauważyłam co piszesz w poprzednich postach.
Jak nastawisz na najniższą przysłonę, to masz mniejszą głębie ostrości, czyli: tło jest rozmazane, a główny obiekt jest ostry.
Im przysłona wyższa, tym większa głębia ostrości. Tak też przy fotografowaniu np owadów, motyli, ta przysłona musi być wysoka, żeby całe zwierzę było ostre (np. 5.6, 7, 11)
Natomiast przy fotografowaniu kwiatów i ogrodu lepiej stosować 2,8- 3,5, czasami w szczególnych wypadkach wyższą, jak przy foceniu do bazy, gdzie trzeba wszystko mieć na ostro.
Tylko, żeby mieć możliwość nastawiania przysłony musisz z trybu automatycznego przejść na av lub manual.

Ogródek Gosi 2019/10/14 22:58 #179742

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Platynowy forowicz
Maju, nie chodzi o kolory, bo raczej mam barwy jednolite, ale o mnogość nasadzeń. Sadziłam zbyt dużo roślin, powstały drobiazgi, które mnie drażnią.
Ale to powoli eliminuję dosadzając te same rośliny albo obok siebie, albo co jakiś czas.
Pod tamaryszkiem drażni mnie to, rosliny, które kiedyś posadziłam nie tylko są pojedyncze, ale jeszcze przestały rosnąc dobrze, bo ze słonecznej rabaty zrobiła się cienista, a może raczej półcienista. Trzeba koniecznie wymienić . Najprościej byłoby wykopać wszystko i zrobić rabatę od nowa. Ale na razie tak nie chcę. Mam nadal sentyment do swoich roślin i nie chciałabym wszystkiego się wyzbywać.
Dlatego tak się męczę z tą rabatą. Muszę tak wymyślić tę rabate, żeby wykorzystać większość roślin, a jednocześnie stworzyć poczucie ładu. To jest rabat na przodzie domu. Widzi ją każdy kto wchodzi. Pozostałe są ok.

Moni, rabat przy ścieżce tez cały czas ulega modyfikacji. Jak sama wiesz część roślin rosnie lepiej, część gorzej. Ale ogólnie z nią nie mam problemu. Tam nie trzeba na razie nic wyrzucać, raczej uzupełnić B)
Z bukszpanami na razie nie mam problemów. I to byłby rewelacyjny pomysł, ale własnie nie wiem jak to dobrze wpasować do pozostałych roślin, które chciałabym zostawić. Chociaż pewnie powinnam jednak większość wyrzucić, ale na razie nie mam serca. Chciałabym część z roślin zostawić. Może niekoniecznie w tym samym miejscu, ale nie mam gdzie ich przesadzić. Szczególnie chodzi mi o róże.
Ale pomysł z bukszpanami i hakonkami jest super. Do tego dosadziłam bym anabell, zawilce azalie japońskie no i rodki. Ta rabata ma jakieś 5 metrów długości i 2,5 szerokości.
Tylko muszę oswoić się z myślą o eksmisji innych roślin. Mam na to całą zime.
A propos cienistych roślin, rewelacyjnie cień znoszą jeszcze naparstnice. Do tego masz jeszcze epimedia.

Miłko, dziękuję. :buziak
Musze to wszystko sobie spisać. Czy przy tamtym zdjęciu przysłona była ok.
Już się zorientowałam, że trzeba ustawiać to ręcznie.
Ćwiczę.
Tylko jak pisałam wcześniej, ja nie widzę za dobrze efektów w aparacie, dopiero jak zgram na kompa. Ale to już dla mnie musztarda po obiedzie, bo nie pamiętam kiedy jakie ustawienia zastosowałam. Powinnam za każdym razem biegać do kompa i wgrywać i od razu porównywać.
Niestety na to nie mam czasu

Ostatnio zmieniany: 2019/10/14 23:00 przez Margo2.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, edulkot, VERA, nowababka, zanetatacz, Danusia, Maryna44

Ogródek Gosi 2019/10/15 08:46 #179765

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
No trzeba ręcznie! :) jak masz nastawiony automat, to przy zbliżeniach często zmienia przysłonę.
Z tej serii fajnie wyszedł aster! I dalia Fancy Pants (trochę ostrość uciekła)
Ale te ogólne z wrzosami i trawami tez wyszły fajnie kompozycyjnie, choć przysłona była wysoka i głębia ostrości spora! Nie było światła słonecznego i nie ma takich mocnych kontrastów.

Ogródek Gosi 2019/10/15 21:47 #179868

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Platynowy forowicz
Miłko, muszę jeszcze tego się pouczyć. Wydaje mi sie, że własnie te zdjęcia ogólne mam najgorsze.
Zbliżenia udaje mi się czasem zrobić sensowne.
Jak napisałam nie widzę tej ostrości w aparacie. Bardziej robię zdjęcia na czuja.

Ogródek Gosi 2019/10/15 23:10 #179887

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16377
Piszę u Ciebie bo jak znam życie to zajrzysz do mnie pewnie znowu za miesiąc a tyle czasu patelni nie utrzymam.. polewkamax

Nie miałaś jeszcze przymrozków czy to fotki wcześniejsze ? całkiem kolorowo jeszcze..

Czyli zmiany się szykują.. będę cierpliwie ich wyglądać..
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Ogródek Gosi 2019/10/15 23:39 #179892

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Cieszę się, ze mogłam jakis pomysł do rozważenia podsunąć...tez jestem ciekawa wiosennych efektów zimowych przemyśleń.. :zdrowko

Dzięki za wspomnienie o naparstnicach, swietne, bo od dawna chciałam je mieć...a epimedium- nie znałam, a fajne!

Duża ta Twoja rabata do zagospodarowania, u mnie to będzie wąski pasm wiec za dużo nie poszaleje, ale zawsze radość jest z kawałka ziemi do zagospodarowania gwizdac

Ogródek Gosi 2019/10/16 07:41 #179905

• Maryna44
  • Maryna44 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2261
Gosiu czytam i widzę, że ostre szkolenie fotograficzne przechodzisz! clap Tak trzymaj! zwyc

Ogródek Gosi 2019/10/16 22:40 #179988

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Platynowy forowicz
Nelu, a za co patelnia? think:
Już poprawiłam swoją częstotliwość bywania w wątkach. Jestem co 3 tygodnie :)
A kiedyś bywało tak, że miałam ogarnięte wszystkie wątki na bieżąco i miałam jeszcze czas na szukanie nowych.
Nie mam pojęcia co to się porobiło.
No, ale sama wiesz, jak to jest.
Czas się skurczył.
Zdjęcia są faktycznie z wrzesnia, ale ja przymrozków nie miałam, więc rośliny wyglądają u mnie typowo jesiennie
Zaraz pokaże ogród w tej odsłonie.
Spektakularnych zmian nie będzie. Ale już jestem, przynajmniej na razie, zadowolona z tych, które zrobiłam. Może nikt tego nie zauważy, ale ja widzę róznicę.
Czasem człowiekowi przeszkadza, że roślina rośnie o 30 cm dalej niż powinna.
Za to na rabacie pod tamaryszkiem powinnam wysadzić wszystko i posadzić od nowa.
Tylko nie mam gdzie przesadzić tamtych roślin.
Musze kombinować

Monia, chyba przesadziłam z wielkością tej rabaty. Jak będą 2 metry to wszystko. Dzisiaj się jej dokładnie przyjrzałam. Trafiłaś w sedno z tymi roslinami dla mnie. Marzy mi sie taka własnie ułożona rabata. W sumie ta pod oknem też jest taka, bo rosną tam prawie same zimozielone. Po tamaryszkiem chciałabym je powtórzyć, do tego kulki trawy, zawilce i anabelki.I chyba tylko to, bo muszę wykorzystać jeszcze róże, które tam rosną. Ale dużo roslin wyleci. Serce mnie boli, ale chyba to zrobię.
Polecam Ci szczególnie białe epimedium. Ja mam go za mało. Muszę koniecznie dosadzić.

Maryniu, raczej nigdy nie zdołam robić takich zdjęć jak Twoje, ale jeśli czegokolwiek sie nauczę to już będzie sukces, bo ja mało pojętna jestem jeśli chodzi o obsługę wszelkich sprzętów. Mnie trzeba prowadzić za rączkę rotfl

Dzisiaj aktualne zdjęcia, to znaczy z weekendu. Coraz bardziej kolorowo. Bardzo lubię tę porę roku. Mimo, że często pada, że zimno coraz bardziej, ale wygląd ogrodu rekompensuje te wady. Szczególnie jak jest taka pogoda jaką mieliśmy przez ostatnie dni. Było cudownie. Ale z deszczu też się cieszę. Mimo, że ostatnio trochę padało, to jednak ziemia nie wszędzie jest wilgotna. Ile musiałoby padać, żeby w końcu się nasyciła. Jak czytam, że Efka ma deszczu aż za dużo, to pytam, gdzie tu sprawiedliwość? gwizdac

I takie grzyby rosną mi na rabacie pod tamaryszkiem. jest ich całkiem sporo

Ostatnio zmieniany: 2019/10/16 22:44 przez Margo2.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, takasobie, edulkot, VERA, zanetatacz, Zawszewiosna, a.nia

Ogródek Gosi 2019/10/16 23:15 #179992

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16377
Gosiu u Ciebie jeszcze sporo zieleni a i kwitnących roślin niemało.. też lubię ten czas a najlepiej
jak świeci :slonko

Miałam nadzieję, że znajdziesz jakiś wolny wickend latem i wpadniecie do mnie z Isią, może też

z Moniką... wiem, że masz czas wypełniony.. ale zaproszenie ciągle aktualne.. może w przyszłym sezonie...
pomyśl o tym wcześniej.. i zaplanuj. :)
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam
Za tę wiadomość podziękował(a): Isia

Ogródek Gosi 2019/10/17 08:52 #180015

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Może powinnaś sobie nastawić punkt ostrości a nie liczyć na automat. Sprawdziłam w parametrach - przysłona jest ok. Ale rzeczywiście ostrość ucieka w jakieś dziwne punkty. A patrzysz przez wizjer, czy na ekranik?

Ogródek Gosi 2019/10/17 09:29 #180021

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 12978
A ja postanowiłam cieszyć się swoim ogrodem, takim jaki jest - niedoskonały, zachwaszczony... bez ładu i składu :zielony
I nie mam zamiaru urabiać rąk po łokcie :silly: Cieszyć się pięknymi detalami, jak jakiś znajdę 2smiech żyjącymi u mnie ptakami czy jaszczurkami... Ostatnio staliśmy z moim M. na tarasie i chyba z 15 minut obserwowaliśmy krążącego nietoperza, czy nawet dwóch. Jej, jakie on szybkie zwroty i manewry wykonywał! To było lepsze niż niejeden film w TV :woohoo:
Ciekawi nas skąd nietoperze u nas w ogrodzie, gdzie zimują... Muszę poczytać o ich zwyczajach :)
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, edulkot, VERA, chester633, sierika, zanetatacz, nelu-pelu, Franusiowa, Isia
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.205 s.