Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogródek Gosi

Ogródek Gosi 2019/10/27 16:28 #180961

• VERA
  • VERA Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25414
Przeróbki ogrodowe wielce udane :bravo :bravo :bravo
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2

Ogródek Gosi 2019/10/27 20:49 #181000

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10001
Zuziu, Verciu dzięki :buziak
Mam mało miejsc z klimatem. Mój m. Lubi przestrzeń. Nie godzi się na takie miejsca. Tutaj mogłam poszaleć :)

Paweł, chyba już nie zdecyduję się na wertykulację. Gdyby jeszcze jakiś czas było ciepło, to może, ale od jutra już nastąpi diametralna zmiana.
Na drugi rok będę musiała przypilnować terminu, bo widzę, że jesienna wertykulacja bardzo by się przydała.

Październik nas rozpieścił. Aż szkoda, że to się skończyło.
Dzisiaj nadal robiłam przesadzanie. Trochę rozluźniam rabaty. Na pewno za mało, ale zobaczymy jak to będzie wyglądało.
Powoli dojrzewam do wyrzucania, może w przyszłym roku pójdę na całość rotfl
Przez zimę muszę pomysleć co posadzić pod jodłą. Musze obciąć dolne gałęzie, więc powstanie sporo miejsca.
Już koncepcja się krystalizuje, muszę ją tylko dopracować, ale jak macie jakieś sugestię.

Zdjęcie niewiele obrazuje stan faktyczny. Może jutro zrobię lepsze.

Jesienne zdjęcia z początku października

Ostatnio zmieniany: 2019/10/27 20:51 przez Margo2.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, edulkot, chester633, sierika, Elżbieta, nelu-pelu, Danusia, Isia, a.nia

--=reklama=--

Ogródek Gosi 2019/10/28 09:47 #181047

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48253
I zobacz jak wyszło fajnie ostatnie zdjęcie! Wykadrowałaś doskonale i dałaś ostrość na skrzynie!
I tu chyba czas na kolejną wskazówkę - warto dobierać tło, patrzeć nie tylko na roślinę, ale na to co z tyłu. Żeby nie było dziwnych plam, chaosu . Jak na zdjęciu wszystkie powierzchnie są ostre - trudno coś z obrazu wyłapać - patrz zdjęcie 8 i 9!
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta

Ogródek Gosi 2019/10/28 19:26 #181094

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25858
Moje sugestie co do nasadzeń pod jodłę to oczywiście paprocie :zielony ale gdybyś chciała coś kwitnącego to jakieś niskie bodziszki, epimedia lub kokorycze :)
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogródek Gosi 2019/10/28 20:19 #181122

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22648
Gosiu ale ślicznie jeszcze kwitnąco u Ciebie :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogródek Gosi 2019/10/28 20:39 #181127

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16377
Margoniu jakoś słabo kojarzę to miejsce pod jodłą.. :P czy to od ulicy może..? think:

Jakiś jesienny zapał do pracy Cię dopadł widzę.. trzeba to wykorzystać, jak jest wena.. zwyc
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Ogródek Gosi 2019/10/28 21:27 #181137

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłeczko, faktycznie te zdjęcia przedstawiają chaos. Cały czas próbuję :)

Wiesiu, o paprociach nie myślałam, bo coś mi nie pasują do reszty nasadzeń. Ale już bodziszki, epimedia i kokorycze bardziej. Dzięki

Danusiu, faktycznie jestem zadowolona z jesiennego ogrodu, bardziej niż z sierpniowego. No, ale dosadziłam więcej kwiatów kwitnących w tym terminie, to może będzie lepiej.

Nelu, tak, to jest drzewo zaraz przy podjeździe. Ta rabata w ogóle mi sie nie udała, bo tam rosną same olbrzymy. Tamaryszek, jodła, nutkaj, jakaś jodła pendula, sosna, cyprysik. Napchałam tam tego wszystkiego.
Musze część rzeczy wyrzucić. Jodłę kalifornijską podetnę to może troszeczkę nada lekkości rabacie.
Zapał był, jak była pogoda. Teraz już tak fajnie nie jest.'

No i nadeszła szara jesień. Chociaz powiem szczerze, że ja lubię każdą porę roku. Byle by za dużo nie padało i nie wiało. Chociaż deszcz potrzebny. Niech pada.
Wczoraj mi odbiło i zamówiłam kilkadziesiąt tulipanów.
Na razie nie chciałam sadzić, bo jeszcze trwają przeróbki i będa trwały wiosną. Gdzie ja to wszystko posadzę?
Jak zwykle dam radę, ale chciałam już posadzić tam gdzie wiem, że nic nie rośnie, chociaż z tym będzie trudno rotfl
Poza tym przyznam się, że zrobiłam fatalny bład wykładając skrzynie folią. Okazało się, że ta folia straszliwie szybko się kruszy. Mam pełno malutkich drobinek w ziemi. I po co mam swoje warzywa jak sa zanieczyszczone.
Więc zaczęłam akcję wybierania ziemi ze skrzyń i wyrzucania folii. Na dno kładę teraz agro. Ale co się namęczę to moje. :mur
Na razie zrobiłam tylko jedną skrzynię. Jeszcze czeka 9. Może w weekend coś podgonię.
Z dobrych informacji, to, sąsiad obciął o swojej stronie żywopłot. Nie będę musiała wiosną iść do niego i ciąć. clap
Czyli wiosną tylko nożyce. Już bez sekatora. :)
Rewelacja, bo obcinanie żywopłotu zajmowało mi do tejk pory parę dni, żeby skrócić do odpowiedniej wysokości. Już rezygnuję z dalszego skracania. Zostawiam na takiej jak jest.

Za tę wiadomość podziękował(a): piku, takasobie, edulkot, chester633, Elżbieta, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia, Isia

Ogródek Gosi 2019/10/30 12:03 #181298

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2352
Masz bardzo "bogaty" ogród, to i jesień przepiękna. :)
Widzę, że zabrałaś się za przeróbki i wyszło bardzo ładnie. Najładniej będzie od wiosny, wtedy będzie widać najlepiej efekt twojej pracy.
Ruda chryzantema przecudna.
Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny

Ogródek Gosi 2019/10/30 21:05 #181343

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ino, no mam trochę tych roślinek. Aż za dużo. Ostatnio pozbyłam się kilku i nawet nie widać, że coś ubyło.
Bardzo liczę na to, że w przyszłym sezonie rabaty na tyle się zmienią, że już nie będą mnie denerwowały.
To znaczy ta pod tamaryszkiem.
Za tę wiadomość podziękował(a): inag1

Ogródek Gosi 2019/10/31 15:23 #181368

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Przyjemnie oglądać kwitnące jeszcze rośliny .U mnie przymrozek załatwił wszystko .Zostały jakieś mizeraki .No ale to przecież normalna kolej rzeczy ,tylko ,że ciężko się z tym godzić think: Ciekawa jestem Twoich nowych zmian w przyszłym sezonie ,bo wtedy to już będzie lepiej widać ,jako że wszystko podrośnie . :tup

Ogródek Gosi 2019/10/31 22:01 #181399

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ewciu, u mnie też był przymrozek, ale, że wracam jak już jest ciemno, nie widziałam jak ogród wygląda po jego przejściu.
Pewnie tak samo jak u Ciebie. Ja się godzę z porami roku. Może mnie jest łatwiej, bo praktycznie ogrodu nie widzę. Zresztą zime traktuję jako naturalny czas na odpoczynek. Coraz gorzej sobie radzę z organizacją czasu. Albo mam coraz więcej obowiązków. I to w sumie jak tak analizuję by się tez zgadzało.
Marzy mi sie wyciągnięcie przed telewizorem, albo z książką. Na razie to tylko marzenia.
Zmiany jeszcze będą wiosną. Pewnie lepszy efekt będzie widoczny w przyszłym sezonie, chociaż ja już jestem zadowolona z tego fragmentu, który zrobiłam.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Ogródek Gosi 2019/11/06 02:40 #181743

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 16796
Gosiu... zdaje się, że w najbliższy weekend zaniesie nas do Płocka... wygospodarujesz jakąś chwilkę na kafkę z rundką dookoła ogródka? :zdrowko

Ślicznie Ci się wybarwiły japoneczki przy rodkach pod oknem... ja o takich barwach mogę tylko pomarzyć, bo we wrześniu mało co a w październiku to już w ogóle słońca w ogródku nie oglądam... ech...
Strefa cienia... zapraszam... Monika :)
Ostatnio zmieniany: 2019/11/06 02:43 przez th.

Ogródek Gosi 2019/11/06 21:55 #181794

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Moni, mam czas do 17. Potem idę na imieniny.
Także jeśli Ci pasuje to zapraszam :)
Tylko daj mi znać mniej więcej o której byś była. Może też być do południa.

W weekend posadziłam około 300 tulipanów. Niespodziewanie dokonałam internetowego zamówienia. Zazwyczaj kupuję cebule w marketach. Nawet kupiłam, ale jakiś czas temu, już dawno posadzone, a ostatnio nie miałam okazji robić zakupów, bop ten obowiązek przejął ode mnie m. I nagle zachciało mi się kilku tulipanów. Oczywiście w sklepie kupiłabym zdecydowanie mniej, ale jak usiadłam do zamówienia, zapełnił sie cały koszyk. Jak otworzyłam paczkę zaczęłam intensywnie myśleć, gdzie ja to wszystko posadzę? Przecież ja nie mam miejsca. Ale oczywiście miejsce sie znalazło i podejrzewam, że gdybym miała jeszcze więcej cebul, to też bym je upchnęła. I nawet nie uszkodziłam żadnej starej cebulki. Czyli, albo ich już tam nie było, albo miałam szczęście. Jak myślicie?
Obawiam się, że cebule sadzone w zeszłym roku, w kolejnym już nie wzejdą, albo nie zakwitną.
No trudno. Powoli zaczynam je traktować jak jednoroczne. Tylko, żeby było wiadomo, któe tak zrobią, a które nie. Najlepszym wyjściem byłoby wykopywanie, ale ja nie mam na to czasu. A może tylko tak sobie wmawiam? Przecież wykopanie nie jest aż tak pracochłonne, szczególnie kiedy się widzi co wykopuje. Gorzej potem z szukaniem miejsca na wsadzenie nowych. A tak byłoby prosto, bez czajenia się, zastanawiania, czy tam już są czy nie. Chyba wiosną podejmę ten trud.
Szczególnie, że będe miała mniej roboty clap
Chyba po raz pierwszy nie będę drastycznie cieła żywopłotu. To była bardzo żmudna robota, bo trzeba było wycinać pojedyncze gałęzie. Teraz będę mogła po prostu użyć nożyc elektrycznych .To powinno zająć mi tylko 2 dni, a może jeden? Dzięki temu, będę mogła szybciej posprzątać rabaty i w ogóle przyspieszyć wszystkie prace, które zazwyczaj wlokły się do połowy czerwca.
No chyba, że nagle wpadnie mi do głowy zrobienie rewolucji na rabatach. zarowk

historyczne już zdjęcia. Po przejściu przymrozków wszystko wygląda inaczej

Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, takasobie, edulkot, inag1, Elżbieta, zanetatacz, nelu-pelu, e-genia, Danusia ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogródek Gosi 2019/11/07 11:38 #181838

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2352
Gosia, 300 cebul, to jak dla mnie to już jest wyczyn. wink-3 Bardzo nie lubię tego robić ale wiosną jest co podziwiać. Myślę, że tulipany są ładne tylko w pierwszym sezonie a w następnym są już mniej urodziwe. Może nie wszystkie ale niektóre marketowe na pewno. Cebul też nie wykopuję.
Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny

Ogródek Gosi 2019/11/07 12:58 #181842

• e-genia
  • e-genia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8832
U mnie też już jesień wszystko żołknie, trzeba czekać do wiosny, nie chce mi się już nic robić a trzeba będzie jeszczeć kopczykować róże.

300 tulipanów będzie co podziwiać wiosną u Ciebie Gosiu krecigl
Ostatnio zmieniany: 2019/11/07 13:01 przez e-genia.

Ogródek Gosi 2019/11/07 14:11 #181844

• Lukrecja
  • Lukrecja Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1932
Ech, nie było mnie tu z 300 lat, a tu takie zmiany! Przeróbki.... przeróbki. Ale to fajnie, cały czas coś się dzieje, czegoś nowego się uczymy. A efekty zazwyczaj zdumiewające.
Z porad Miłki chętnie skorzystam i ja :diabelek
U Ciebie hosty widzę, że jeszcze żółte - u mnie już tylko wspomnienie, wszystko po solidnym przymrozku zebrałam na kompost.
Piękne to słonko jesienne. Na pocieszenie Ci powiem , że i ja swój ogród widzę w weekendy, albo rano przed pracą, ale czasu za mało żeby coś w nim podziałać. Jak nie będzie padać, może znów w sobotę się uda.

Ogródek Gosi 2019/11/07 21:02 #181890

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ino, własnie ja też się obawiam tego, że tulipany teraz jednoroczne.
Chociaż jak pisałam wcześniej sąsiadka co roku wykopuje i na drugi rok ma znowu ładne.
Może jeszcze je jakoś dokarmia odpowiednio?
Możę jednak spróbuję w przyszłym roku wykopać.

Geniu, ja nie kopczykuję róż. Chyba, że widzę w prognozach długotrwałe mrozy poniżej 10 stopni na minusie. Wtedy jadę do sklepu i kupuję worki z ziemią i obsypuję. W zeszłym roku nie obsypałam w ogóle, bo nie było aż takich mrozów.

Lukrecjo, płaczę nad tymi swoimi rabatami już od dawna. Sama wiesz. I nareszcie wziełam się za robotę, żeby to zmienić. Już to co zrobiłam, czyli przesadzenie tych dwóch bukszpanów wydaje mi sie, ze dało bardzo dużo.Mam nadzieję, że pozostałe zmiany też będą ok.
Hosty wyglądają u mnie zapewne tak samo jak u Ciebie, to są historyczne zdjęcia. Sama wiesz, że na fotografowanie trzeba mieć czas. A ja nie mam czasu na ogród, a co dopiero na zdjęcia.
Dlatego też nie mam kiedy poćwiczyć rad Miłki. Przede wszystkim powinnam porządnie przeczytać instrukcję do mojego aparatu. Może uda się zimą?

Dzisiaj udało mi się wcześniej wyjść z pracy. Mam nadgodziny, a kierownictwo nagle przed końcem roku chce, żeby je odebrać. Także jeszcze jutro mam wolne. Dzisiaj dzięki temu udało się skosić trawę i podlać wszystkie rodki i wszystko co zostało przesadzone. Jutro może zabiorę się za warzywnik. No i może ogarnę domek, bo przez ostatnie weekendy pomagałam siostrze przy przeprowadzce. Nareszcie mam cały długi weekend dla siebie.

Takie cudne astry dostałam od Marty clap

Oczywiście to wspomnienia, ale bardzo się cieszę, ze je mam. U Marty są ekspansywne, u mnie rosną akurat.

Ostatnio zmieniany: 2019/11/07 21:03 przez Margo2.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, piku, edulkot, Elżbieta, zanetatacz, Danusia

Ogródek Gosi 2019/11/07 21:24 #181891

• markita
  • markita Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8353
Widzę, że chyba jeden kolor się powtarza? Kurczę, tylko co ja Ci kopałam 2smiech . W tym roku znowu nie miałam czasu, żeby je oznaczyć i znów nie wiem co mam, a na pewno coś mi sie powtarza krecigl . Masz je dopiero pierwszy sezon, więc na razie się zadomawiają, jak im się spodoba, to zobaczysz na co je stać rotfl . Oczywiście one nie łażą rozłogami, ale sa na tyle duże, że sam rozrost kępy potrafi stwarzać trudności :diabelek , rozpychają się i kładą na wszystkim wokoło :diabelek

Ogródek Gosi 2019/11/07 22:11 #181895

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Martuś, wydaje mi się, że to są trzy inne astry. Kolor podobny, ale jakby środki inne?
Jest super. Bardzo mi sie podobają, szczególnie, że takich nie miałam :buziak
Mam od jakiegoś czasu inne astry i do tej pory nie miałam z nimi az takich problemów
A w razie czego od czego jest łopata?
Myślę, że będzie dobrze

Ogródek Gosi 2019/11/08 09:40 #181917

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48253
Nieżle posadziłaś. ja nie liczyłam w tym roku, ale na pewno tylu nie wysadziłam. :nie Mam jeszcze 77 cebulek różnych zamówionych i z 40 takich w kapersach z biedry. Planuję wsadzić w weekend.
Dalie jeszcze widzę! Zazdraszczam troszeczkę... :( W ogóle jeszcze masz tak ładnie! :slonko
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.215 s.