Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogródek Gosi

Ogródek Gosi 2019/10/17 19:32 #180055

• chester633
  • chester633 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3232
nowababka napisał:
A ja postanowiłam cieszyć się swoim ogrodem, takim jaki jest - niedoskonały, zachwaszczony... bez ładu i składu

Marysiu brawo :bravo ja też tego się trzymam ,tylko jak mam wolne to zawsze coś dłubię w ogrodzie.... wink-3 :grabie

Gosiu jak chcesz wpowadzać ,,takie'' zmiany proponuję w kwietniu zaprzyjaźnić bukszpany z sekatorem lub nożycami - już znich możesz ,,wystrugać '' kulki o których pisała Monika , na początku bedą dziurawe ale do końca sezonu będzie Pani zadowolona teacher .
Ostatnio zmieniany: 2019/10/17 19:36 przez chester633.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): VERA, nowababka

Ogródek Gosi 2019/10/17 21:16 #180080

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Marysiu, to najmądrzejsze słowa o istocie posiadania ogrodu :bravo Gosia a nam pozostaje słuchać :na_ucho i robić dalej po swojemu 2smiech
Ostatnio zmieniany: 2019/10/17 21:17 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): VERA, nowababka, Isia

--=reklama=--

Ogródek Gosi 2019/10/20 20:38 #180341

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10000
Nelu, jesień mamy piękną. Październik wynagrodził nam paskudny wrzesień.
Kolory sa rewelacyjne.
Uwielbiam ten czas.
Oczywiście, że chciałabym odwiedzić Ciebie. Tylko jak sama napisałaś wszystko zależy od wolnego czasu.
W tym roku nie miałam prawdziwego urlopu. Zobaczymy jak będzie za rok.

Miłko,
patrzę na ekran, bo w wizjerze nic nie widzę. Jeszcze spróbuję powalczyć z tym.

Marysiu
, ja miałam takie podejście do tej pory. Podobał mi się mój misz masz i robiłam tylko to co konieczne. Ale w zeszłym roku ogród zaczął mnie denerwować. A chyba nie o to chodzi. Trzeba w ogrodzie mieć to co się podoba, żeby cieszył. To chyba wynika ze zmiany mojego życia. Mam jeszcze większy chaos niż miałam, w dodatku ja sama się zmieniłam i ten ogród już do mnie nie pasuje tak jak kiedyś. I to nie chodzi o mody, czy coś takiego. To chodzi o mnie. Chyba potrzebuję większego porządku w ogrodzie, jeśli mam więcej bałaganu z życiu. Jakoś nie wyrabiam na zakrętach.

Pawełku
, co roku tnę bukszpany, ale w tym, nie zdążyłam. Obcięłam tylko te na tylnej rabacie, tych z przodu już nie zdążyłam.
Ale za to dzisiaj przesadziłam 2 olbrzymy pod tamaryszka. Wiosną obowiązkowo cięcie. Już rabata wygląda lepiej. A wiosną zrobię resztę.

Ewo, właśnie dzisiaj zrobiłam rotfl
Zaczęłam zmiany na rabacie tamaryszkowej. Już wygląda lepiej, a jak skończę wiosną mam nadzieję, że będę zadowolona.

Mamy cudowna pogodę. Szkoda, że nie mogę jej w całości wykorzystać na prace w ogrodzie.
W piątek miałam inne obowiązki, zdołałam tylko zgrabić liście orzecha. Za to wczoraj byłam w dwóch podwarszawskich ogrodach. Dziewczyny są z innego forum, ale zawsze miło jest zobaczyć piękne ogrody.
Zrobiłam niewiele zdjęć
Pierwszy ogród

A tu drugi

A to zdjęcia z mojego dzisiejszego dnia

Było tak

jest tak. przepraszam za jakoś

Było tak

jest tak

I na żywo wygląda dużo lepiej
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, piku, edulkot, VERA, chester633, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, Danusia

Ogródek Gosi 2019/10/20 20:41 #180342

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17325
A co się stało z piwonią? Była a jej nie widzę think: .
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Ogródek Gosi 2019/10/21 09:04 #180395

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48253
Jak trawki się rozrosną będzie bosssko! Już to widzę!

Ja wiem, ze przynudzam, ale się uparłam. Jest korekta wzroku na wizjerze?
A dwa pierwsze zdjęcia są super! Do reszty się nie czepiam, bo poglądowe są i dobrze! :fotka

Ogródek Gosi 2019/10/21 20:44 #180475

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22648
Gosiu widzę że rabatki sie poszerzyły :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogródek Gosi 2019/10/21 22:44 #180494

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Platynowy forowicz
Edytko, ale jesteś spostrzegawcza :bravo
Faktycznie piwonii już nie ma w tym miejscu
Za to powędrowała na miejsce bukszpanów. Teraz tam wydaje się strasznie pusto bez nich, ale jak piwonia wypuści liście i jak rozrosną się liliowce chyba będzie ok. Chyba, że znowu zmienię zdanie, że jest za różnorodnie i znowu hakonki wsadzę.
W tym miejscu gdzie piwonia rosła było jej za ciemno. Teraz będzie miała prawie non stop słońce.

Miłko, nie przynudzasz. Super, że mnie tak motywujesz.
Niby korekta jest, ale jakoś nie umiem z tego korzystać. Musze z tym powalczyć.
Zdjęcia były robione telefonem . Nie jestem z niego zadowolona. Myślałam, że biorę dobry aparat, a tu zdziwienie. Moja koleżanka ma o numer gorszy telefon a robi rewelacyjne zdjęcia. W moim nie da się ustawić barw, są przejaskrawione. Taki model :dry:

Danusiu, i tu się mylisz rotfl
Nic, a nic nie powiększałam rabaty. Tam są obrzeża, nie ruszałam ich.
A mimo to wydaje się, że jest więcej miejsca, prawda?
Własnie o cos takiego mi chodziło. Na razie zrobiłam tylko ten środkowy fragment. Wiosną muszę zrobić resztę.
Największą rewolucją będzie wycięcie dolnych gałęzi jodły. Odsłoni się bardzo duża przestrzeń do zagospodarowania :)

Tak jak myślałam, niestety dzisiaj nie miałam okazji popracować w ogrodzie. Tylko o zmierzchu udało mi się podlać przesadzone rośliny.
Pozostało mi jeszcze do wsadzenia kilka przetaczników Marietta, ale to już na tylnej rabacie. Bardzo spodobał mi się kolor tego przetacznika i chcę dosadzić go do tego co mam, żeby wzmocnić efekt.
Kto by pomyślał, że kiedyś będę sadziła grupowo rośliny. Kiedyś najważniejszy był stan posiadania rożnych odmian, gatunków. Wszystkiego co mi się spodobało. Teraz już zaczynam patrzeć inaczej. Już nie chęć posiadania jest ważna, ale widok.

Tak jeszcze tydzień temu wyglądał orzech. Dzisiaj już łysy. Powoli krzewy i drzewa gubią liście :(

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, takasobie, edulkot, VERA, chester633, Elżbieta, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogródek Gosi 2019/10/22 08:51 #180519

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
To i tak super! Bo ja nie potrafię robić zdjęć telefonem. A zresztą i tak mam kiepskiego i nawet nie próbuję. Ale wyobraź sobie, że w pracy aparatem bezlusterkowym zrobiłam kilka zdjęć i nawet wyszły. Ale pociesz się, robiłam na czuja, bo tez niczego nie widziałam, zwłaszcza na ekranie. Nastawiłam wszystkie parametry, jak zazwyczaj ustawiam i pstryknęłam.
Dalia jeszcze piękna! Czyto Verrone's Obsydian?

Ogródek Gosi 2019/10/22 19:53 #180586

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33636
Małgosiu, u mnie juz od tygodnia nie pada, z czego bardzo się ciesze, bo wreszcie zaczyna trochę przesychac ziemia. Będę po niedzieli wsadzać nowe róże i mam nadzieje, że bezdeszczowa pogoda utrzyma się jeszcze do tego czasu.
Twoje zmiany na rabatach bardzo uporządkowały przestrzeń. Też ładnie, choć wiesz, że ja buszowiska kocham miłością stałą.
Na tym zamazanym zdjęciu mam ochotę przesunąć nieco hakonkę w prawo... żeby była centralnie między bukszpanami ;)
Ostatnio zmieniany: 2019/10/22 19:55 przez Efkaraj.

Ogródek Gosi 2019/10/22 22:12 #180604

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Platynowy forowicz
Miłko, mój telefon miał robić rewelacyjne zdjęcia. Nie robi. Nie ma możliwości ustawień takich jakie bym chciała, A mojej koleżanki robi naprawde genialne zdjęcia. Niby mamy takie same ustawienia, ale zdjęcia sa inne.No trudno.
Może uda mi się poćwiczyć w piatek, jesli dostanę urlop. Mam nowego dyrektora od tygodniu i nie wiem jak on na to zareaguje.
Dalie mam nadal niektóre piekne. Tak to ta dalia. jestem ciut zawiedziona kolorem, bo myślałam, że będzie ciemniejsza. Bardziej bordowa.
Czy są takie dalie?

Efciu, u mnie susza straszna. właśnie dzisiaj włączyłam podlewanie rabat. Tylko na trawniku jest wilgoć. Chyba tym razem wszędzie bedzie sucho. Pogoda jest cudowna. Nie pamiętam tak ciepłego października.
Może kiedyś posadzę tam hakonki. Chociaż jak tak teraz myślę, to mogłabym zamienić miejscami żurawki z hakonką i dosadzić jeszcze jedną po drugiej stronie
W tych pustych miejscach posadziłam piwonię i liliowce. Musze się zastanowić

Czy ktoś może mi powiedzieć czy można jeszcze wertykulowac trawnik?
Widze, że przydałoby się przed zimą, ale nie jestem pewna, czy nie jest za późno.
Dzisiaj go skosiłam w sumie nie licząc placków zółtej darni podgryzionej przez pędraki, wygląda super. Mrówki chyba mają teraz za mokro.
I nie wiem co to jest, ale mam pełno górek ziemi na nim. Czy to dżdżownice wyłażą?
Widać, że mam jeszcze za mało rozrośnięta trawę, jest sporo wolnej przestrzeni między kępkami i może dlatego im się to udaje

Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, piku, edulkot, chester633, Elżbieta, nelu-pelu, Danusia, Isia, Maryna44

Ogródek Gosi 2019/10/22 22:32 #180609

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17325
Śliczna ta dalia. Moją uwagę też przyciągnęła :lol: .
Ulżyło mi z piwonią, bo już się bałam, że się jej pozbyłaś :lol: . Powinna się ucieszyć z większej ilości :slonko , tylko pamiętaj, żeby nie sadzić jej za głęboko :) .
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Ogródek Gosi 2019/10/22 22:57 #180616

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 16795
Kapitalna ta ostatnia fota ze ścieżką... taka kwintesencja jesieni :kocham

Widzę, że ostro wzięłaś się za przeróbki... też powinnam, bo wszystko w ogródku mam porozwalane i kroku normalnie zrobić nie mogę... gwizdac ale weny starcza mi tylko na drobne, kosmetyczne korekty... taa...

Myślałam, że zdecydowałaś się na bukszpanowe zakupy, ale to tylko przesadzanie w obrębie posiadanych egzemplarzy, tak? Bo zakupy bym Ci odradzała... ofensywa ćmy bukszpanowej jest straszliwa... krecigl u mnie w ubiegłym roku jeszcze jej się nie uświadczało, teraz mijam po drodze okazy bukszpanów wyższe ode mnie zjedzone do cna... wielkie, łyse, szkieletory... żal patrzeć... :( w Płocku jeszcze nie atakowała?

Miałam się pytać, czy czytałaś propozycję Ani odnośnie mini zlotu majowego, ale widzę już , że tak :)
Może Wasza piątka rozważyłaby tą możliwość, nocleg wprawdzie osobno, ale wspólne spacerowanie i pogaduchy jak najbardziej... co Ty na to? :zdrowko

Strefa cienia... zapraszam... Monika :)

Ogródek Gosi 2019/10/23 08:41 #180626

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Ona powinna być ciemniejsza. Może warunki sprawiły, że ma taka fanaberię. Jest dużo dalii o bardzo ciemnym kolorze, ale już o innych kształtach, np Karma Choc, czy Black Jack, Nuit d'Ete
Miłych ćwiczeń fotograficznych!

Ogródek Gosi 2019/10/23 22:00 #180704

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Platynowy forowicz
Edytka, chyba mnie już poznałaś. Nie mogłabym jej wyrzucić. :)
Co prawda zmieni się teraz całkowicie to miejsce po niej. W sumie kompozycja sama w sobie była fajna, bo piwonia kwitła razem z powojnikiem Arabella i żylistkiem strawberry fields, ale potem to miejsce wydawało sie bałaganiarskie.
Przesadziłam tylko piwonię. Może kwiaty pozostałych będa lepiej wyglądały na tle ciemnej zieleni?
Posadziłam obok jeszcze zawilce jesienne, będą kwitły później

Moni, czasem coś mi się uda sfotografować :)
Szczególnie teraz, pod okiem Miłki.
Uczę się, ale ze mnie marna uczennica, a dodatku ten brak czasu krecigl
Od 2 tygodni pomagam siostrze w przeprowadzce, czyli całe weekendy zajęte.
Mam nadzieję, że ten będzie ostatni.
Mnie zmotywowała pogoda i wizyta w fajnych ogrodach. Moje dziewczyny mogą potwierdzić, że ja już marudziłam o tych zmianach długi czas.
Kupować nie chciałam, bo ja mam wszystkiego za dużo.
Musiałam wysadzić bukszpany z tamtej rabaty przy furtce, bo zdecydowanie było tam za ciasno. Inne rośliny się przy nich męczyły. Teraz liczę na to, że róże złapią oddech i będą lepiej kwitły.
Na razie odpukać :glupek ćmy nie widziałam. Szkoda by było moich bukszpanów, bo sa już naprawdę duże.
Ale już nie będe kupowała. Raczej stawiam na cisy. Mam kilka małych cisów, będę je formować tym razem w kulki. Tylko kiedy one urosną? :silly:
Na razie nic nie mówię o majowym zlocie, bo okazuje się, że niektórzy mają już inne plany. Jeśli coś się zmieni to na pewno dołączymy.
A kiedy Ty będziesz w Płocku?
Myślałam, że zawitasz jeszcze w wakacje, a tu cisza.

Miłeczko, fajna jest Karma Choc. Coś mi sie wydaje, że ja mam jeszcze jedną taką ciemną, ale zakwitła jednym kwiatkiem, na dokładkę przegapiłam to, bo był ukryty w liściach. Na pewno coś ciemnego, bo takie resztki płatków były.
Może zostawię swojego Obsydiana , dam mu jeszcze jedną szansę

No to dalszy ciąg moich prób fotograficznych

Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, piku, takasobie, edulkot, VERA, chester633, Elżbieta, zanetatacz, Danusia ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogródek Gosi 2019/10/24 08:55 #180731

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Super! Czyli to aparatem robiłaś? I teraz trzeba sobie zadać pytanie, czy zrobiłaś to co chciałaś? Pierwsze - efekt fajny - rozmazane tło, wyraźne, nieco tajemnicze szczegóły, widać nawet włoski na łodygach. Kompozycja niby centralna, ale zgrabnie się gałązka wygina więc ok. zwyc Na ostatnim wyszła zbyt duża głębia ostrości i widzimy za dużo, a z anemonami, to tak miało być, czy ostrość sama poszła na paprocie?
A anemony piękne! Nie wiem, czy uda mi się w życiu coś tak ładnego wyhodować! :mur

Ogródek Gosi 2019/10/24 21:24 #180808

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Platynowy forowicz
Miłko, tak, robiłam aparatem.
Nie zawsze osiągnę to co chcę, ale jak pisałam ja nie widzę dobrze co robię. W dużej mierze robię to na czuja, dopiero w komputerze okazuje się czy cos wyszło, czy nie. Ale staram się jak mogę.
Ostatnie wydawało mi się dobre. think:
Z anemonami wyszło tak jak chciałam.
Jak to Ci się nie uda? Trzeba próbować. Ja sadziłam 2,czy 3 razy i w końcu się przyjęły i teraz rosną w różnych częściach ogrodu. Tak samo jak rodki i azalie.

Ogródek Gosi 2019/10/25 08:46 #180831

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
E! Ja też sadziłam w różnych częściach i chyba nie lubią mojej suchej gleby. W końcu wytrzymały w jednym miejscu, ale nie zakwitły. Tylko liście sterczą. Może w przyszłym roku się zdecyduje... think:
A ze zdjęciami to ćwicz tak, żeby wychodziły takie jakie chcesz. Najwyżej zrobisz kilka ujęć jednej rzeczy. Punkt ostrości nastawiaj manualnie i koniecznie zrób sobie korektę we wizjerze.

Ogródek Gosi 2019/10/26 00:10 #180879

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Platynowy forowicz
Miłko, ja też mam suchą glebę. Piach. Nie wiem co im tym razem podpasowało, ale od jakiś 3 lat nagle zaczęły rosnąć.
Może i Twoje w końcu się obudzą.
Dzisiaj poćwiczyłam, ale chyba muszę zimą poczytać porządnie instrukcję. Nadal nie potrafię zrobić takiego zdjęcia jak ja chcę.
Próbowałam wizjera. Zupełnie sobie z nim nie radzę. Dużo gorzej widać niż na ekranie aparatu

Ogródek Gosi 2019/10/26 19:50 #180894

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14053
No ta ścieżka z miskantem w tle to cos pięknego jest!
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2

Ogródek Gosi 2019/10/27 09:19 #180932

• chester633
  • chester633 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3232
Margo2 napisał:
Czy ktoś może mi powiedzieć czy można jeszcze wertykulowac trawnik?

Gosiu taki zabieg ( wertykulacja jesienna) najlepiej zrobić we wrześniu - tak radzą fachowcy z Wysp i pani Danuta M. - ale tam jest inny klimat. Ja jesienią robiłem u siebie kilka lat wstecz i szczerze nie widziałem różnicy między wertykulacją wiosenną (którą zawsze wykonuję u siebie w ogrodzie) a jesienną. think: wink-3
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.220 s.