Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogródek Gosi

Ogródek Gosi 2020/05/04 12:05 #199539

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48261
Nie wiem, czy to zamierzony efekt, czy przypadek, ale fajne zdjęcia porobiłaś! :fotka
Bardzo fajnie wyszły zbliżenia! Ogóły też fajne, może zabrakło słoneczka, ale to może dobrze, nie ma kontrastów i wszystko jest bardziej malownicze.
Tulipanami w łanach się zachwycam!
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogródek Gosi 2020/05/04 13:11 #199548

• dodad
  • dodad Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1834
Fajne te Twoje różowe tulipany a ścieżką kamienną nieustannie się zachwycam, pamiętam jak tam była trawa :blink:
Małgoś to pierwsze ogólne zdjęcie to rabata przy tarasie? tam wykopywałaś tego miskanta?
Też mam takiego cyprysika, mocno go podcięłam, wytrzepałam suchelce ze środka i powiem ci od razu inaczej wygląda, a jak przejaśniało... zrobił się fajnie ażurowy, polecam.
Mnie tam ludzi nie brakuje, do pracy chodzę, niby kontakt mamy ograniczony ale zawsze z kims tam sie porozmawia. A ja straszny odludek sie zrobiłam od jakiegoś czasu...
Pozdrawiam
Dorota

--=reklama=--

Ogródek Gosi 2020/05/04 17:31 #199564

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Jak ładnie u Ciebie Gosiu .Nie ma to jak wiosna .Już sama ta świeżość zieleni robi dobrze na oczy i na całą resztę :slonko .Ja to jestem wiosenna kobita i dla mnie ,to może być cały sezon wiosna .Te letnie upały ,ta susza ,przeraża mnie ,jak o tym myślę .Ale póki co jest pięknie i wykorzystujmy to do oporu
:zdrowko :jupi

Ogródek Gosi 2020/05/04 22:18 #199607

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10008
Danusiu, drobnica cieszy, bo ją widać, a po drugie, to pierwsze kwiaty. Po zimie każdy kwiat cieszy.
Dlatego ostatnio staram się sadzić dużo wczesnowiosennych roslin. Potem one zginą, w natłoku, ale teraz to one grają pierwsze skrzypce

Isiu, no niestety worka nie usunęłam. :(
Chyba, że go wymarzę :)
Tam jeszcze sznurek kota widać. gwizdac
Bardzo się cieszę, że popadało. Od razu lepiej się pieli. Dzisiaj wyrównywałam obrzeże trawnika. Jeszcze nigdy nie miałam tak wysprzątanego ogrodu. Jednak to wcześniejsze wychodzenie z pracy jest super

Miłeczko, lejesz miód na moje serce, ale chyba te zdjęcia to przypadek. Na pewno nie zrobiłam nic świadomie rotfl
No może kadry, bo zaczęłam większą uwagę zwracać na tę sprawę.
Też uwielbiam takie tulipanowe tłumy. Niestety to się zdarza rzadko, bo przecież co roku jakieś tulipany wypadają.
Ale nie zrezygnuję z nich.

Dorotko, własnie ostatnio zamieściłam zdjęcie, na którym widać tę trawę. Jakoś tak mi się dziwnie na nie patrzyło. Już sobie nie wyobrażam, że tam nie ma ścieżki.
Tak powinnam zrobić to samo co ty z cyprysikiem. Jakoś do tej pory nigdy mi czasu nie starczało.
Może jak się uporam teraz z obrzeżami, zajme się nim?
Jakoś teraz więcej czasu.
Chyba wszyscy staliśmy sie przymusowymi odludkami. Mnie towarzystwa nie brak, dopóki nie usłyszę jak sie ludzie obok bawią.
Mam takich sąsiadów, 4 domy, którzy są rodziną. Jak mi było w święta przykro, jak oni razem się śmiali, ucztowali, a my we trójkę . Rodzice, rodzeństwo oddzielnie.
A zawsze święta były u mnie.
I tak słychać ich codziennie, jak do siebie chodzą. I ja się z nimi przyjaźnię. Jak były normalne czasy, często razem imprezowaliśmy.
Troszeczkę tego mi brakuje, chociaż nauczyłam się niedawno, że jednak taki czas spędzony w domu też jest fajny, bo się nie pędzi na łeb na szyję.

Ewciu, ja też bardzo lubię wiosne, Ta zieleń jest niepowtarzalna. Ja lubię każdą porę roku, nawet zimę. Ale wiosna to taki symboliczny początek życia, dlatego jest chyba najważniejsza. Po zimie jesteśmy stęsknieni kolorów. Dlatego jak zazwyczaj bazuję na stonowanych barwach, to wiosną nie przeszkadzają mi żółcie i czerwienie. Nawet egzotyczne zestawienia kolorystyczne. Chcę się nacieszyć, nabrać energii.
Ale upałów nie lubię. Dlatego mam nadzieje, że w tym roku mimo wszystko bedzie mniej dni powyżej 30 stopni,.
Trzymajmy za to kciuki

Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Gabriel, dodad, piku, Krzysia, edulkot, inag1, Semper, Nowinka ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Ogródek Gosi 2020/05/11 21:38 #200488

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Minął przecudowny weekend
W całości prawie spędzony w ogrodzie. Dzięki temu, że mimo wszystko wracam wcześniej, chociaż nie zawsze to się udaje, udaje mi się podgonić w tym roku prace ogrodowe
Pokusiłam się nawet na robienie kancików rabatom. Od razu lepiej wyglądają
Tył prawie ogarnięty. Pozostał przód, ale tam sporo pielenia, bo od drogi więcej chwastów się sieje
No i cały czas myślę nad zmianami na rabacie pod tamaryszkiem
Najgorsze jest to, że z dwóch przesadzonych tam jesienią bukszpanów, jeden cos marnieje
Na wszelki wypadek zaczęłam obficie podlewać, opryskałam na gąsienice, na grzyba, bo nie wiem co mu jest
Wygląda jakby usychał. Podejrzewam, że jednak miał za sucho.
A tak miało być pięknie :dry:
Tutaj widać jak listki usychają

Poza tym coraz więcej kwitnie. Nie nadążam wstawiać zdjęć
Moje ukochane iryski

I pierwsze rodki. Moje biedaki

Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Kalmia, Krzysia, edulkot, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia, Isia ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ogródek Gosi 2020/05/12 07:57 #200535

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2131
Cudne iryski pumila :bravo
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2

Ogródek Gosi 2020/05/12 08:32 #200538

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14053
Aaa, to masz na końcu tez cudnej ścieżki jeszcze kamienne schodki z murkiem! Super to jest!
Iryski pożeram wzrokiem, dostałam góre sadzonek od Verki w ubiegłym roku, ale ja jakiś narkoman iryskowy jestem :)
Bardzo urodziwy wilczomlecz!
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna

Ogródek Gosi 2020/05/12 08:39 #200539

• Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7568
Gosiu, u mnie bukszpan rośnie tuż pod ogromną tują, w ogóle go nie podlewam i jest zielony, sadzę je tam, gdzie nic nie daje rady, mama pasjami rozmnaża bukszpany wink-3 . Z moich obserwacji wynika, że one nie lubią być ' podlewane' przez koty i psy, zwłaszcza zimą, tak mama straciła wspaniały bukszpanowy żywopłocik, zerknij też czy nie ma ćmy, ale do Ciebie chyba jeszcze nie dotarła :kocham .

Ogródek Gosi 2020/05/12 09:16 #200543

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48261
Jednak świadomie! clap Kadrowanie to 3/4 sukcesu!
Fajnie wyszły te irysy (8i9 zdjęcie). Jest kompromis - widać cechy odmiany, ale nie są zrobione z góry. I jeszcze Ci poradzę, żebyś zwróciła zawsze uwagę na tło. To dużo daje. Fajnie jak jest jasne, nie widać w nim jakichś kształtów i plam odwracających uwagę od obiektu. No to masz zadanie domowe! :-)
Ostatnio zmieniany: 2020/05/12 09:17 przez takasobie.

Ogródek Gosi 2020/05/12 10:59 #200561

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23445
U Ciebie zdecydowanie cieplej musi być ,bo u mnie iryski w pąkach ,rodki pięknie się prezentują i kwitną -to dlaczego jesteś z nich nie zadowolona?,moje w większości wyglądają gorzej ,ale i tak się cieszę ,że są 2smiech .
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogródek Gosi 2020/05/12 20:42 #200643

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Zuziu, tak na końcu ścieżki są schodki. Chociaż tak naprawdę powstały przed ścieżką
Mój m. musi do wszystkiego dojrzeć. Kiedy był jeszcze Flesz, strasznie wydeptywał zejście ze skarpy i nosił błoto do domu.
Najpierw przekonałam m. że schodki są konieczne, żeby tego nie robił. Potem przecież trzeba było też zlikwidować ścieżkę wydeptaną przez psa.
Najważniejsze, że wszystko się zgadza :)
Irysy moje wielkie odkrycie. Kiedyś ich wręcz nie cierpiałam. Nawet wyrzuciłam pierwsze irysy jakie dostałam od sąsiadki, chociaż nigdy nie wyrzucałam żadnych roślin, bo wręcz sadziłam je na potęgę. Ale irysów nie lubiłam
Teraz nie wyobrażam sobie bez nich ogrodu. Może nie jestem zbieraczem odmian. Nasycam się kilkoma, no kilkunastoma gwizdac
To wilczomlecz mirtowaty, rewelacyjnie pasuje właśnie do takich murków

Krzysiu, całkiem możliwe, że koty zrobiły sobie tam kuwetę. Zbrązowiał tak w ciągu kilku dni. A obok rośnie całkiem dobrze.
Chociaż tamten tez nie wygląda tak jak bukszpany, których nie przesadzałam. One mają młode przyrosty, ten jest taki jak go wsadziłam jesienią
Może jednak przeżyły szok po przeprowadzce?
Opryskałam na wszelki wypadek, zobaczymy

Miłko
, staram się jakoś kadrować, ale nie zawsze widzę dobrze. Mam coś z oczami zdecydowanie.
Staram się robić takie zdjęcia, ale mój aparat słabo robi zbliżenia. Trzeba naprawdę uważać, a jak napisałam, mój wzrok jest jakiś dziwny.
Cały czas nie podoba mi się kolorystyka w moich zdjęciach
Nie potrafię tego ustawić.

Żanetko, moje rodki są w opłakanym stanie.
Jako tako wyglądają tylko te przed domem, z czego jeden nie będzie kwitł
Poza tym są bardzo zmarnowane. Ten różowy ze zdjęcia, prawdopodobnie Cheer, ma tylko 2 niziutkie gałązki, w zeszłym roku został połamany podczas wycinki moreli.
I tak jestem w szoku, że zakwitł 2 kwiatkami, na gałązkach, które mi zostały
W dodatku prawie wszystkie rodki z tyłu domu mają brązowo obrzeżone liście. Wygląda to fatalnie. Czy może to być od tego, że nagle w sezonie dostały upalnego słońca? Jak zabrakło moreli, zabrakło też cienia. Rośnie kolejny, ale to dopiero za pare lat będzie spełniał swoją rolę
Całe szczęście nie kupowałam jakiś rarytasów, tylko takie marketowe maleństwa, co to w pierwszym, roku nie kwitły.

Jak pierwszy dzień zimnicy?
U mnie raczej nie było minusa, ale na dachu altany sąsiadów widziałam śnieg.
To chyba miał być najgorszy dzień u nas. Mam nadzieje, bo nie okryłam wczoraj hortensji ogrodowych.

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, Kalmia, Krzysia, edulkot, zanetatacz, Danusia, Isia, Maryna44

Ogródek Gosi 2020/05/12 20:48 #200645

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23445
Mam podobnie z rodkowymi liśćmi ,myślałam ,że to bardziej przyczyna zimnych wiatrów ,ale słonko też może przypalać.....zdjęcia piękne :bravo
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogródek Gosi 2020/05/12 21:55 #200663

• Gabriel
  • Gabriel Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Rośliny moją radością
  • Otrzymane podziękowania: 2383
Piękna wiosna u Ciebie, kompozycje ogrodowe bardzo udane flower
Najlepiej wyglądają zdjęcia z ostnicami.
Mam nadzieję, że hortensje nie zmarzną. Moje niestety przemroziło już w kwietniu i odbijają jedynie od ziemi.
Nie pamietam, jaka masz ziemię, rodki lubią przepuszczalną, do tego dużo wody i nawozy zakwaszające.
Jednak w pełnym słońcu może być cieżko. Moim postawiłem panel cieniujący. A teraz coś podgryza ich kwiaty, jakby suszy i przymrozków było mało :nie_wiem
Pozdrawiam, Gabriel
Ogród nadal moją radością

Ogródek Gosi 2020/05/12 22:29 #200671

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16385
Margoniu schodki jak zawsze robią wrażenie.. nie tylko na mnie.. :lol: tylko żeby za bardzo
nie zarosły bo nie będzie widać ich urody.. wink-3

Tak spodobała mi się Twoja azalka Madam Van Hecke, że już ją mam..! Znaczy jeszcze nie mam,
na razie podziwia ją a.nia, ale może już niedługo ja też będę..!
A jak ma się Twoja..? Kwitnie już..?

Niziutki klon to nowy nabytek question bo nie pamiętam go.. :nie_wiem

Moje horki w doniczkach znowu pownosiłam do domku.. większość doniczkowych host także..
ciekawe jak paproty to zniosą, rano w mieście miałam -0.5 więc 'na wsi' na pewno było mniej...
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Ogródek Gosi 2020/05/13 10:10 #200698

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1975
Cześć Gosiu!!
Jak miło odwiedzić znajome ogrody!
Schodki są, urokliwa ścieżka jest.. jest pieknie.
Tez wypatrzyłam niskiego klonika, jaki słodziutki. Bardzonlubie klony, w tym roku już dwa kolejne posadziłam i szkoda ze nie ma miejsca na więcej.. mają dużo uroku.

Gdzie kupilas takie fajne poidełko dla ptaków, które widać na jednym z ostatnich fotek, muszę takie mieć gwizdac

Ładne irysy.. u mnie to jakaś porażka. Nie dość ze słabo kwitną, to jeszcze skaczący po rabatach Cyguś łamie liście, wyglada to wiec słabo. Kilka kwiatów będzie, ale żeby jakiś szał..
Może za sucho mają, może jakiś nawóz żeby chciały kwitnąć..? Jak dbasz o swoje?

Biedny bukszpan.. u mnie jeden cis po jesiennej przeprowadzce wyglada marnie, mam wrażenie ze kwietniowy przymrozek jeszcze mu dowalił. Zamierzam pryskać nawozem interwencyjnym, , może się odbuduje.. Kiepsko wyglada a w dodatku rosnie na froncie, ale trudno, poczekam z nadzieją..

Wybierasz się do ZP? Ja już byłam clap

Ogródek Gosi 2020/05/13 22:01 #200799

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Żanetko, ja podejrzewam u siebie i suszę i słońce. Po wycięciu moreli nagle dostały palącego słońca, więc doznały szoku.
Taką przynajmniej mam nadzieję. Że to nie choroba

Gabrielu, jak zwykle jesteś dla mnie bardzo miły :)
Ostnice nareszcie się u mnie zadomowiły. Często startowały od maleńkiej siewki. Teraz przy takich zimach jest ok
Część hortensji u mnie też startuje od dołu. Mam tylko 2, które pewnie zakwitną, chyba, że teraz zmarzły, ale u mnie nie było chyba aż tak źle z tym mrozem
Przynajmniej o 6 rano
Ziemię mam przepuszczalną, aż za bardzo, dlatego sucho u mnie bardzo
Za mało podlewam, bo mimo wszystko staram się oszczędzać wodę. Ale chyba będę musiała zmienić sposób podlewania. Rodki, hortki będą dostawały częściej, z konewki, reszta jakoś sobie zawsze radzi przy podlewaniu kropelkowym.
Powinnam była swoje zacienić, ale jakos tak nie zrobiłam tego :patel
Bardzo dostały w kość w zeszłym roku po wycięciu moreli. Potem miały całe lato upalne. W tym roku będe musiała bardziej się postarać i z podlewaniem i z cieniowaniem. Nie wiem tylko, czy obciąć te zbrązowiałe liście czy nie

Nelu,
schodki raczej nie zarosną. Postaram się o to.
Moja azalka własnie kwitnie w najlepsze.
Jeszcze nie zrobiłam jej zdjęcia bo w takie zimno nawet nie chce mi się wychodzić
Może jutro się uda, bo musze koniecznie skosić trawnik, potem zapowiadają opady.
A trawnik mi się bujnął po tych deszczach. Musze kosić 2 razy w tygodniu.
Klonik to stary nabytek. Widzisz, ja mam tyle tego, że nie zauważa się wszystkiego. rotfl
Rośnie na tej rabacie przy schodkach, pod orzechem.
Cały czas zastanawiam się, czy nie posadzić hortek w donicach.
Mam takie 2 cebrzyki, które od lat stoją puste. Tylko, czy ja będę podlewała?
Jakoś nie mam głowy do roślin w donicach. Ogród to co innego. Sama siebie nie rozumiem
Paproty powinny sobie poradzić. Będzie dobrze :buziak

Monia, jak się cieszę, że wpadłaś. clap
Ja też coraz bardziej lubię klony. Kiedyś bałam się, że nie przetrwają zimy u mnie, ale jakoś dają radę.
Wszystkie jaki mam sa za grosze, żeby w razie czego nie żałować prób sadzenia.
Teraz kupiłam kolejnego do donicy
Najgorsze jest to, że własnie nie ma miejsca na nowe. Gdybym mogła, prze aranżowałabym ogród troszeczkę na Twój styl- rodkowo-klonowy.
Bardzo podobają mi się twoje cieniste rabaty
Ale niestety to wymagałoby gigantycznej pracy i kasy. Czyli nici z tego.
W dodatku, mimo wszystko nie chciałabym pozbywac się roślin, które mam.
Jak zwykle chciałabym za dużo.
Jesli cyguś wyłamuje listki, to kwiatów nie będzie. W dodatku susza też robi swoje. U mnie też nie wszystkie zakwitną. Ale liczę, że za rok bedzie już lepiej
Chodzi o poidełko na nóżce? Jesli tak, to kupiłam, a raczej dostałam je w prezencie. Zakup był dokonany w necie, nie pamiętam gdzie, może znajdę
Mam jeszcze takie poidełko betonowe, leżące na ziemi. Te kupowałam KIK. Chyba tak to się nazywa
Do ZP prawdopodobnie jadę w piątek, ale ze względu na koronę , nawet nie dawałam Ci znać.
Czekam jeszcze na wieści od Bianki, czy będziemy mogli przyjechać. Mają masę roboty, a ludzi do pracy nie ma
Chyba, że chesz mimo wszystko z nami się spotkać, to się zdzwonimy

Zimno, nieprzyjemnie. Żeby jeszcze deszcz popadał, a tu tylko jeden epizod. No, ale i tak musiał być spory ten deszcz, bo do tej pory ziemia jest wilgotna , nawet z wierzchu.
Jak napisałam Moni, w piątek wybieramy się z Isią do Zielonych Progów.
Jeszcze mają nam dać znać, czy jest po co.
Bardzo bym się zawiodła, bo czekałam całą zimę na te zakupy. Nawet nic nie zamawiałam przez internet.
Zobaczymy jutro

Pożegnanie tulipanów

i powitanie paprot

i buczka, uwielbiam rozwijające się jego liście

I mam pierwsze pączki różane clap

Eden
Ostatnio zmieniany: 2020/05/21 00:40 przez th. Powód: Usunięcie zdublownej foty
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edyta, th, Kalmia, takasobie, Krzysia, edulkot, nowababka, nelu-pelu, Isia ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogródek Gosi 2020/05/14 12:53 #200864

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2352
Gosia, muszę pochwalić zdjęcia, coraz ładniejsze robisz. :bravo
Twoje schodki i ścieżka niezmiennie mnie zachwycają. Ścieżkę nam od czasu do czasu pokazujesz a schodki nieczęsto a takie urokliwe są. :)
Ciekawa jestem Twoich zakupów w ZP. Koniecznie pochwal się nimi. :)
Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny

Ogródek Gosi 2020/05/14 21:20 #200952

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Inuś, zdjęcia to zasługa Miłki
Ona próbowała mnie zimą edukować.
Co prawda jestem mało pojętnym uczniem, ale cokolwiek do mnie trafiło
Faktycznie schodki jakoś tak rzadko trafiają w obiektyw.
Poprawię się :)
Natomiast zakupami nie pochwalę się, bo wizyta została przełożona.
Mam nadzieję, że na następny tydzień.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Ogródek Gosi 2020/05/14 22:25 #200975

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72980
Margotku, u mnie, tej zimy padły 3 kloniki - wszystkie szczepione na dość wysokich sztamach. :mur Nie były to nówki, rosły u mnie od 5-7 lat.
Tak mi szkoda, bo tworzyły super czerwone, delikatne chmurki nad moimi zielonymi hostami i paprotami. :(
Zazdroszczę bliskości Zielonych Progów, zazwyczaj jest tam w czym wybierać.

Ogródek Gosi 2020/05/19 21:31 #201140

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ze względu na awarię, po prostu wstawię zdjęcia

Ostatnio zmieniany: 2020/05/21 00:39 przez th. Powód: Usunięcie zdublownej foty
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, zielonajagoda, Krzysia, edulkot, inag1, zanetatacz, nelu-pelu, Franusiowa ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.220 s.