Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Kwiatki bratki i stokrotki...

Kwiatki bratki i stokrotki... 2017/10/17 22:22 #89623

• Cebulka
  • Cebulka Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 176
Nie wiem, może to jakas wiedza tajemna lub tabu a tylko ja nie wiem, ale nikt nie zapytał dotychczas, jaki to dokładnie jest jęczmień na twoich pięknych zdjęciach?
Zachwycił mnie (może jako alternatywa dla ostnicy Pony Tails?) i chciałabym cos więcej wiedzieć, czy jednoroczny, czy to bylina...?
Napisz proszę recourse
Pozdrawiam, Ewa.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Kwiatki bratki i stokrotki... 2017/10/17 23:28 #89636

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8348
Iwonka gdzieś przepadła ;), więc odpowiem, że to jęczmień grzywiasty, jednoroczny, ale sieje się jak głupi :silly: . Czasem zdarza się, że siewki, które wzeszły pod koniec sezonu przezimują - jeśli jest śnieg i one potem wcześniej kwitną. A później wychodzą nowe siewki i kwitną w normalnym terminie. a potem wychodzą następne i następne 2smiech
Za tę wiadomość podziękował(a): Cebulka

--=reklama=--

Kwiatki bratki i stokrotki... 2017/10/23 22:37 #90690

• Cebulka
  • Cebulka Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
Dzięki za odpowiedź Marta :przytulam
Wyobraź sobie że teraz właśnie przesiaduję w Twoim ogrodzie ( i jęczmień tez już tam wyczaiłam, oczywiście wiadomo w jakim towarzystwie) - czytam od deski do deski, tylko czasem szczękę po podłodze przesuwam, bo w odkurzaniu przeszkadza :diabelek
Lista pytań i zachwytów wciąż rośnie, ale powiedziałam sobie że napiszę jak już przeczytam WSZYSTKO ;) Więc do usłyszenia u Ciebie za ... jakiś czas 2smiech
Jak to powiedziała moja koleżanka o rozsiewających się roślinach - fajnie fajnie, tylko niech by się jeszcze chciały siać jakoś tak w równych rządkach :grabie
Pozdrawiam, Ewa.
Za tę wiadomość podziękował(a): markita

Kwiatki bratki i stokrotki... 2017/10/26 20:20 #91036

• Iwona1311
  • Iwona1311 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1537
Żanetko dziękuję lejesz miód na moje serce tak miłymi słowami ale myślę że to troszkę na wyrost, owszem mam zakątki w ogródku które mi się podobają ale reszta pozostawia jeszcze wiele do życzenia i sporo jeszcze przedemną pracy żeby było ładnie. jeśli chodzi o zdjęcia to wierz mi że ostatnio pogoda nie nastraja do wychodzenia na dwór a tym bardziej do robienia zdjęć zresztą ile razy można pokazywać to samo? jakoś ostatnio nie mam tez weny do robienia zdjęć. Do tego dochodzi jeszcze ciągły brak czasu, praktycznie codziennie zaglądam na forum ale poczytam co nie co w waszych wątkach i okazuje się że nie mam już czasu na własny. Robini to najbardziej mi szkoda ze względu na cień który dawała ale nie ma tego złego teraz katalpa będzie miała miejsce.

Marta
oj wiało wiało, muszę Ci powiedzieć że spodziewałam się że ją połamie bo ze dwa lata jej nie przycinałam ale nie myślałam że wyłamie ją całą, teraz pewnie jeszcze jakiś czas będę walczyła z odrostami :mur

Ewa mi na początku było przykro z powodu robinii ale teraz już nie jest. Do siebie zapraszam i również mam nadzieję na odwiedziny w Twoim ogrodzie w przyszłym roku. Mówisz dorodne hortensje? one tylko tak wyglądają na zdjęciach Twoje są napewno ładniejsze .

Betinko witaj kochana, dziękuję za miłe słowa i zapraszam częściej, choć tu to chyba siebie powinnam zaprosić do częstszego zaglądania do własnego wątku gwizdac

Ewo Cebulko witaj już Martunia za mnie odpowiedział w sprawie jęczmienia ja tylko od siebie dodać że jęczmień ladny jest tylko przez chwilę potem trzeba go wycinać bo roznosi się po całym ogrodzie a ostnica jednak dłużej ładnie wgląda, choć urody i ozdobności nie można mu odmówić.

Marta dzięki za czujność choć pytanie Ewy zmobilizowało mnie w ubiegłym tygodniu, wyszłam zrobić kilka zdjęć siadłam żeby coś napisac i większość postu poszła w kosmos a mój czas oczywiście ograniczony i jakoś tak nie mogłam się zebrać aż do dziś, a to też dlatego że dostąłam "kopniaka" ale o tym później teraz kilka zdjęć z ubiegłego tygodnia

Jak juz pisałam wyżej dziś miałam miłą niespodziankę.. Do moich drzwi zadzwonił kurier z przesyłką, zdziwiłam się bo ja przecież nic nie zamawiałam ale okazało się ze to przesyłka z Bylinowego Raju nagroda dla osoby głosującej w konkursie na najpiękniejszą żurawkę. Mogłam wybrać dwie roślinki więc wybrałam dwie prymule Auricule Renni i Crimson glow ale wyobraźcie sobie moje zaskoczenie kiedy otworzyłam paczkę i zobaczyłam sześć zamiast dwóch doniczek :woohoo:

Dostałam sześć prymul i teraz się zastanawiam czy lepiej je jutro posadzić czy przezimować w doniczkach w tunelu? Mam nadzieję że jutro nie będzie padać bo mam wolne i zamierzam w końcu posadzić cebule bo ciągle czekają.
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj, VERA, chester633, zanetatacz, ewacz

Kwiatki bratki i stokrotki... 2017/10/26 22:10 #91070

• Cebulka
  • Cebulka Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
Dzięki Wam wiem juz chyba wszystko o jęczmieniu recourse Myślę że zaryzykuję (w stosownym czasie, rabata preriowa nie wcześniej niż za rok)

Piękne miskanty, kwintesencja puchatości - jaka to odmiana na zdjęciu z kawałkiem nieba?
Pozdrawiam, Ewa.

Kwiatki bratki i stokrotki... 2017/10/26 22:16 #91072

• Iwona1311
  • Iwona1311 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ewa uważam że z jęczmieniem warto spróbować bo mimo że kwitnie krótko to jednak jest ładny a nadmiar siewek łatwo wyplewić. U mnie w tym roku po ścięciu pod koniec lata niektóre kępki pokazały kłosy ponownie. Jeśli będziesz chciała to służę siewkami. Miskant o który pytasz to Memory piękny jest i warto go posadzić.

Kwiatki bratki i stokrotki... 2017/11/02 19:09 #91966

• Łodyga
  • Łodyga Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 731
Fantastyczne zdjęcia traw. Jesień jest piękna, szkoda tylko że po niej następuje zima :tup
pozdrawiam Krystyna :)
ONZ czyli Ogród Na Zielono

Kwiatki bratki i stokrotki... 2017/11/02 20:04 #91984

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23440
Iwonko -gratulacje -fajna nagroda i hojna,zdjęcie pióropuszy miskanta zdziwko , zdziwko , zdziwko ,mam nadzieję ,że już teraz będziesz miała więcej czasu dla nas
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Kwiatki bratki i stokrotki... 2017/11/04 21:09 #92229

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9985
Iwonko, z braku czasu, podobnie jak Ty, nie miałam czasu na odwiedzanie nowych ogrodów.
W pracy siedzę po godzinach, ale kiedy przyszła jesień mam więcej wolnych wieczorów, więc nadrabiam zaległości i wpadłam do Ciebie i już zostanę, bo bardzo Twój ogród przypadł mi do gustu
Masz wszystko to co kocham.
Życzę więcej wolnego

Kwiatki bratki i stokrotki... 2017/11/05 06:35 #92264

• ewacz
  • ewacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6035
Iwonko, gratuluję pięknej nagrody. :hejka W przyszłym roku oczywiście czekam na Ciebie w swoim ogrodzie. Trawy masz cudne - w przyszłym roku w czerwcu wybieramy się z Jolą do Daglezji. Mam zamiar kupić sobie miedzy innymi miskanty o pstrych liściach. No a teraz jeszcze kilka prac na działce i ....czekanie na wiosnę :lol:
Pozdrawiam, Ewa

Kwiatki bratki i stokrotki... 2017/11/06 11:48 #92461

• Iwona1311
  • Iwona1311 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Krysiu masz rację jesień jest piękna i od razu po niej mogłaby przychodzić wiosna, no ewentualnie króciutka zima w okresie świątecznym ale wcale bym się nie obraziła gdyby wiosna zaczynała się w styczniu.

Żanetko dzięki prymulki już posadzone teraz muszę zaczekać do wiosny żeby zobaczyć czy przetrwają u mnie i czy będą chciały rosnąć. Nawet nie wiesz jak bardzo chciałabym mieć więcej czasu na forum i ogród ale żeby tak było to musiałabym chyba zrezygnować z pracy a narazie nie ma na to szans jakoś nie mogę wygrać w totka no ale jak tu wygrać jak się nie gra?

Gosiu witaj bardzo się cieszę że Ci się u mnie podoba i zapraszam kiedy tylko masz ochotę. Wstyd się przyznać ale ja u Ciebie jeszcze nie byłam, ale nadrobię to w najbliższym czasie bo muszę sobie przypomnieć Twój ogród, pamiętam że zaglądałam do niego czasem w innym miejscu. Tego wolnego więcej wielu z nas by się przydało...

Ewa dziękuję, w przysżłym roku napewno się do Ciebie wybiorę, a może nawet uda mi się z Wami wyrać do Daglezji w czerwcu, zobaczymy co przyniesie nowy rok. Ja na działce mam jeszcze sporo do zrobienia i choć dzisiaj na dworze ładnie i słoneczko świeci to nic nie robię bo mnie choróbsko rozkłada, więc ja już chyba będę tylko czekać na wiosnę.

Korzystając z tego że dziś ładny słoneczny dzień wyszłam na szybki obchód ogródka i zrobiłam jeszcze kilka jesiennych zdjęć

Za tę wiadomość podziękował(a): VERA, chester633, zanetatacz, ewacz

Kwiatki bratki i stokrotki... 2017/11/06 11:57 #92464

• Zawszewiosna
  • Zawszewiosna Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2052
Witam następną bardzo zapracowaną ogrodniczkę :) To podobnie jak u mnie praca pochłania tak dużo czasu, że czasami brakuje go na forum.
A przeciez jest jeszcze tyle innych spraw do ogarnięcia ;)
Dzisiaj siedzę sobie w domu jak jakiś lord bo moja malutka jest chora i musiałam wziąć urlop. I dzięki temu nadrabiam zaległości w sieci.
Bardzo podoba mi sie Twój ogród. Trawy jesienią robią niesamowite wrażenie. Te pióropusze :)

A nagroda - super - gratuluję !!!

Kwiatki bratki i stokrotki... 2017/11/06 12:35 #92474

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8348
A ja się zastanawiam dlaczego w tak piękną pogodę siedzisz w domu, a Ty chora :przytulam . Ja tylko szybka kawka i wracam ryć :P . Nie pamiętam takiej jesieni, żeby w tak komfortowych warunkach kończyć bez pośpiechu prace jesienne. Właśnie wykopałam marchew i teraz myślę, kto to wszystko zje 2smiech

Kwiatki bratki i stokrotki... 2017/11/06 22:28 #92636

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Jesień odpłaca się za cały sezon
Przynajmniej u mnie, bo lato było kiepskie
Iwonko, miło mi, że kojarzysz w ogóle mój ogród, bo ja przyznam, że dopiero tutaj i teraz zobaczyłam Twój ogród :oops:
Musze dodać, że masz niesamowite tło dla sowjego ogrodu.
A te trawy na tle płotu :kocham

Kwiatki bratki i stokrotki... 2017/11/06 22:42 #92640

• dorcia7
  • dorcia7 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam
  • Otrzymane podziękowania: 1446
Zdjęcia urokliwe,cudnie pokazałaś jesienny ogród,to sztuka odpowiednio zamknąć w kadrze piękno roślin clap witaj w klubie cierpiących na brak czasu :angry:
pozdrawiam -Dorota
Działka - moja pasja cz. 1

Kwiatki bratki i stokrotki... 2017/11/07 11:24 #92680

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Ładnie u Ciebie ,a trawy mogą robić za wszelkie ozdoby :jupi Szkoda tylko ,że tak długo każą na siebie czekać :zielony Wygranych roślinek gratuluję ,wsadź je do ziemi .Nie opłaca się niczego trzymać w doniczkach .Póki ziemia nie zamarznięta można sadzić wszystko :hejka

Kwiatki bratki i stokrotki... 2017/11/11 13:11 #93248

• Iwona1311
  • Iwona1311 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Agnieszko moja praca nie zajmuje więcej czasu niż powinna ale jest dość wyczerpująca fizycznie, więc jak wracam do domu to już niewiele mi się chce, a tu jeszcze trzeba ogrnąc coś w domu, ugotować i jak siadam do kompa to poprostu nie chce mi się już ani za bardzo czytac ani pisać. Też staram się nadrabiać zaległości na forum w wolne dni tak jak dziś np. Miło mi że Ci się podoba w moim ogródku.

Marta nawet nie wiesz jak mnie skręcało żeby wyjść cokolwiek ogarnąć w ogródku ale jutro mam chrzciny i nie mogłam się doprawić tylko trzeba było się kurować, chyba pierwszy raz nie mam ogarniętego choć troszkę ogródka na zimę, mam nadzieję że choć znajdę troszkę czasu żeby zakopczykować tych moich kilka róż i powiązać trawy.

Gosiu o jakim tle dla ogrodu piszesz te moje pola dookoła czy ten płot którego tak nie lubię? Lato u mnie było suche ale w sumie to też chyba nie było aż tak źle nawet za dużo nie musiałam podlewać, choć wiadomo że zawsze mogłoby być lepiej ale z pogodą się nie dyskutuje, a jesień piękna ale u mnie głównie zimna i wietrzna mogłoby być ciut cieplej i przestac w końcu wiać.

Witaj Dorotko nawet nie wiesz jak miło się czyta takie przychylne słowa, szczególnie jeśli nie jest się do końca zadowolonym z tego co się widzi.

Ewa dzięki za rady posadziłam i nawet jedna prymula jeszcze kwitnie, mas rację że nie ma sensu niczego trzymać w doniczkach przez takie przechowywanie straciłam kilka roślin. Miskanty faktycznie późno kwitną ale są też trawy które zakwitają wcześniej jak np śmiałki czy molinie i tez zdobią ogród.

Dziś świeci u mnie :slonko z małą przerwą na śnieg z deszczem :( i do tego jeszcze okropnie wieje, więc nawet nie wychylam nosa z domu. Siedzę w domu i staram się nadrobić zaległości domowe i na forum.
Zostawiam wam zdjęcia kilku moich paproci które jeszcze ładnie wyglądają idę szykować obiad a potem będę odwiedzać wasze ogrody :tup

Ostatnio zmieniany: 2017/11/15 19:49 przez Iwona1311.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, zanetatacz

Kwiatki bratki i stokrotki... 2017/11/11 22:48 #93376

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Iwonko, pisząc o tel miałam na myśli drzewa i pola za płotem
Naprawde fajnie to wygląda, chyba, że tylko na zdjęciach
Wiem, że u Was była susza, bo Marta cały czas narzekała, że nie pada
U mnie było wręcz odwrotnie
Więcej dni pochmurnych i deszczowych niż słonecznych
Bardzo mi w tym roku brakuje słoneczka
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Kwiatki bratki i stokrotki... 2017/11/15 18:08 #93946

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23440
Iwonko -trawy fantastycznie wykłoszone a paprotki mają piękną zieleń-i to są rośliny ,których prawie nie mam.....a one tak pięknie zdobią ogród jesienią
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Kwiatki bratki i stokrotki... 2017/11/15 18:23 #93949

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16362
Jak dużo masz paprotowych piękności!
A nie machnęły Ci się Asplenium ze Śledzionką...?
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.204 s.