Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Miejska i wiejska dżungla

Miejska i wiejska dżungla 2018/10/21 18:10 #135175

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14053
Beti firma działa na rodzimej ziemi wtedy, kiedy nie działa gdzie indziej. Czyli rzadko :D
Dziękuję!
Izo witaj! Jak widzisz- dzieje się. Czekałam, czekałam i się doczekałam, choć w desperacji zaczęłam już sama...
Dziś było sadzenie, głównie odzysków i zakupów z Zielonych Progów. Przeniesiona została hortensja grandiflora z zadniej i weigela z kwasolubnej. Miejsce znalazły liliowce wcześniej wykopane i podzielone. Podobnie floksy. Na centralnym miejscu kielichowiec. Rozsadzone hosty, rodgersje i paprocie w cienistych miejscach. I cała masa cebul wykopanych przy pracach ziemnych.
No i tak teraz mamy.

Na różance z powodu zalegających hałd kompostu na razie sadzenie przybrzeżne. Czyli przy obrzeżu egzemplarzy z gołym korzeniem.

A w ogóle to ktoś używanego ale jeszcze dobrego psa na kompost wywalił!

Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna
Ostatnio zmieniany: 2018/10/21 18:11 przez zuzanna2418.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, takasobie, edulkot, Semper, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu, Franusiowa, wojtek ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Miejska i wiejska dżungla 2018/10/21 18:35 #135177

• Franusiowa
  • Franusiowa Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14706
Z tym psem to "bombowa" sprawa aż się uśmiałam .
Będę śledzić Twoje poczynania bardzo ciekawie się zapowiada.
Pozdrawiam :przytulam

--=reklama=--

Miejska i wiejska dżungla 2018/10/21 20:37 #135199

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22647
Zuziu no powiem Ci że pięknie to obsadzasz i już sobie wyobrażam jak liliowce będą cudnie wyglądały w przyszłym roku :) Psinka wygląda przesłodko rotfl
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Miejska i wiejska dżungla 2018/10/21 21:08 #135208

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Zuziu wygląda coraz ładniej, potrzeba tylko trochę wyobraźni a ujrzymy ogród w kwiatach zwyc
A tego lekko przechodzonego psa szkoda na kompost 2smiech :spacerek
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Miejska i wiejska dżungla 2018/10/21 21:33 #135215

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Maju zaglądaj kochana! I wspieraj mnie moralnie, bo ten człowiek ma szaleństwo w oku :D

Danusiu na razie tak trochę sadzę jak kartofle ;) bez jakiejś kompozycji, ale muszę zobaczyć w przyszłym roku, jak to wszystko zacznie wyglądać.
Maju wyobraźnia i czas. Feniks z popiołów się wyłonił i lekko zarył ryjem w kompost, więc przyszły rok pokaże prawdę czasu-prawdę ekranu :D
Pies, jak to na kompoście, rozłożył się :)

A dziś rano w lesie światło było piękne. Fotki niestety telefoniczne

Blog wiejski

Zuzanna
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Tomek Mr, th, piku, takasobie, edulkot, Semper, zanetatacz, Danusia ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Miejska i wiejska dżungla 2018/10/21 21:43 #135216

• Maggie
  • Maggie Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 677
Zuziu ale ponoć w każdym szaleństwie jest metoda polewkamax
Pozdrawiam :slonko i przesyłam głaski dla psiaków
Pozdrawiam
Czereśniowa 17

Miejska i wiejska dżungla 2018/10/22 09:10 #135234

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48253
To w sumie specyficzna sytuacja, gdzie facet wymyśli i w dodatku wykona! wink-3 Inna sprawa, czy Tobie się podoba! Pewnie tak, ale każdy obawia się takich radykalnych zmian 2smiech
Pies na kompoście - prawie się posikałam! polewkamax
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Miejska i wiejska dżungla 2018/10/22 10:59 #135236

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16374
Oj jakie różne różniste ludziska wywalają..!! polewkamax polewkamax
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Miejska i wiejska dżungla 2018/10/22 21:47 #135283

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17325
Ja widzę, że ten pies, to ciągle się po Waszym ogrodzie wala :diabelek .
Dopiero było rozkopane, a tu już nowa rabatka kształtów nabiera :woohoo: .
Zuziu, czy mogłabyś zajrzeć do wątku kalinowego?
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Miejska i wiejska dżungla 2018/10/23 15:20 #135318

• rattus
  • rattus Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 581
Witaj Zuzanno, zawsze przechodząc obok tych, jednak nielicznych warszawskich domów zastanawiałam się jakie wspaniałe ogrody kryją się po drugiej stronie wysokich parkanów i żywopłotów. Fajnie móc zajrzeć do jednego z nich. Udało wam się stworzyć magiczne miejsce.

Powiedz czy przekompostowany husky nabiera więcej rozumu wink-3
pozdrawiam Małgorzata

Zielony Imperatyw

Miejska i wiejska dżungla 2018/10/23 16:57 #135326

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Praca u Ciebie wre ,aż Ci zazdroszczę ,bo takich ilości wolnej ziemi ,to ja już chyba u siebie nie zobaczę .Sadź więc ,a jeszcze będziesz pewnie kilka razy poprawiać ,jak rośliny podrosną .Ale masz pomocnika ,więc co cztery ręce ,to nie dwie :jupi A Twój ogród i tak jest piękny i z duszą ,jak ja to mówię :kocham

Miejska i wiejska dżungla 2018/10/26 09:42 #135693

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Maggie wierzę w to głęboko, bo cóż mi pozostało! :lol:
Miłeczko a nienienie! Pomysł jest mój. Oczywiście nieco zmodyfikowany przez W., bo wiadomo, że musi mieć ostatnie słowo. Co prawda rozmach nieco większy, niż planowałam, ale w sumie nie ma tego złego...
Nelu no prawda? Ale podobno ten pies się sam wywalił! :D
Edytko to taki sport narodowy tej rasy. Jest zadanie to się biegnie. Nie ma roboty- wywalamy się i leżymy. Zwłaszcza już z wieku emeryckim :D
Roboty ziemne zakończone, zaraz pokażę stan obecny.
Zajrzałam i odpisałam.
Małgosiu akcja Otwarte Ogrody w niektórych dzielnicach to fajna sprawa. Ja tez czasem jestem zaskoczona, co widać za płotem u innych. Dziękuję kochana za bardzo miłe słowa.
Niestety proces kompostowania nie wpływa na poziom rozumu... Ale oczywiście ona w swoim mniemaniu jest szalenie mądra, bo jak ktoś wredny zastawił przełaz przez płot, to przecież wyrwanie listew z bramki drewnianej to świadectwo głębokiej mądrości :mur
Ewciu Nowinko po prostu dojrzałam do gruntownego przerobienia tej części ogrodu, do której już się wejść nie dało. I nagle tyle miejsca! Tak, zdecydowanie trzeba będzie potem skorygować nasadzenia. W końcu i warunki świetlne w tym kącie bardzo się poprawiły.
Tak, własnie bardzo chciałam zachować to nieuchwytne coś, co siedzi w tych starych ogrodach i czemu nie powinno się przeszkadzać. Cieszę się, ze uważasz, ze się udało :buziak
Wróciłam z delegacji do Lublina i wczoraj zabrałam się za różankę.
Do posadzonych już róż z gołym korzeniem dołączyły te wykopane z marnych warunków. Mam nadzieję, że przeżyją. A potem się wzmocnią i pokażą potęgę.
Została Jude the Obscure, którą musi mi W. wykopać.
Wiele póki co nie widać poza obrażonym odwłokiem obrażonego psa, którego właśnie wywaliłam z mokrej ziemi spomiędzy sadzonek

Pełna lista odmian: Inka, Jubilee Celebration, Charles de Mills, Graham Thomas (kupiona jako Lemon Parody czym mnie zmyliła), Rotes Phanomen, Pastella, Heathcliff, domniemana Dame de Coeur, Ascot, Burgundy Ice, Stephanie Baronin zu Guttenberg. Jude pójdzie tam, gdzie jest wbity szpadel.
Skrajnie w przeciwległych końcach chcę posadzić piwonie chińskie, kupione po 8 zeta na totalnej wyprzedaży przedlikwidacyjnej sklepu ogrodniczego w Łomiankach. Teraz myślę, co dać pomiędzy róże.
Na frontowej rozprowadzony już kompost z tych hałd na różance.

Wokół sosny powstała lekko podwyższona półcienista rabata. Tu parzydło paprocie, rodgersje, saruma, epimedium. Może odżyje rodek smirnovi, który jeszcze nigdy nie kwitł.

Sama sosna została poddana cięciu w kierunku formy niwaki. Tzn. na razie wygląda dość drapakowato, ale cierpliwością i pracą...

Z Zielonych Progów

I jesienny obrazek

Ale domniemana Lacre jeszcze kwitnie
Blog wiejski

Zuzanna
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edyta, th, piku, takasobie, edulkot, nowababka, Elżbieta, zanetatacz ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Miejska i wiejska dżungla 2018/10/26 10:05 #135695

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48253
A ja już myślałam ... :ohmy:

Obrazki jesienne nadzwyczaj urocze. Lubię! :mniam
W sumie fajnie, jak piszesz! Nowe życie dla tego zakątka!
Ostatnio zmieniany: 2018/10/26 10:07 przez takasobie.

Miejska i wiejska dżungla 2018/10/26 13:51 #135711

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłko teraz można cały ogród obejść ścieżką naokoło :D

A teraz jeszcze obrazki z pobytu na wsi na początku października.

Blog wiejski

Zuzanna
Ostatnio zmieniany: 2018/10/26 13:58 przez zuzanna2418.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edyta, th, piku, takasobie, edulkot, dorkow0, Elżbieta, zanetatacz

Miejska i wiejska dżungla 2018/10/26 14:51 #135715

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17325
Piękna skalnica :mniam .
Powiem Ci Zuziu, że nie chciałabym oporządzać tego walającego się po całym ogrodzie cielska przed wpuszczeniem do domu krecigl . Chyba, że to pies dworowy :lol: .
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat
Za tę wiadomość podziękował(a): zuzanna2418

Miejska i wiejska dżungla 2018/10/26 17:46 #135724

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72968
Zuziu, ależ obfita jesień, szczególnie na wsi. Trawska, astry i wszystko inne bardzo dorodne, gorzej posprzątać to wszystko po zimie :kocham :silly: Ale jest Was dwójka, to zawsze raźniej.
Wszędzie czytam, że sadzą się róże, kupują się róże, więc się zaczynam zastanawiać, czy wszystko ze mną jest ok :lol: Wczoraj odwiedziła mnie znajoma, bym jej doradziła....jakie róże ma posadzić na klombie. :woohoo: Zajrzałam zaraz do naszej różanej bazy i jedną, odpowiednią wyłowiłam. krecigl Moimi skalnicami nie naciesze się w tym sezonie, bo nim wróciłam z wojaży, zostały ścięte przez przymrozek :angry:
Za tę wiadomość podziękował(a): zuzanna2418

Miejska i wiejska dżungla 2018/10/26 18:04 #135726

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Edytko mam jeszcze inne! Nigdy wcześniej jakoś nie zwracałam na nie uwagi, a to przeurocze rośliny i kwitnące teraz.

Pies większy jest głównie zewnętrzny, ale włazi od czasu do czasu, no i śpi w domu.Jak jest sucho to spoko. Ale teraz masakra. Nie dość, że podszerstek wymienia, codziennie schodzi z niej reklamówka kudłów przy czesaniu, to na łapach przynosi kilogramy błota. Ja nie jestem nachalnie porządnicka (musiałabym W. i psy trzymać w jakiejś komórce), ale teraz to odkurzacz jest w ogóle nie chowany. Przy wejściu do domu staram się jej te łapska wytrzeć, ale i tak na mopie jeżdżę kilka razy dziennie.
Dziś W. zaciągnął mnie do jednego ze swoich (tzn. klienta) ogrodów. Robiony cztery lata temu.

Blog wiejski

Zuzanna
Ostatnio zmieniany: 2018/10/26 18:26 przez zuzanna2418.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, piku, edulkot, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, wojtek

Miejska i wiejska dżungla 2018/10/26 18:16 #135729

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Pollu Oj, na wsi było faktycznie bujnie! Trawy i astry to teraz czołówka. Boszszsz... okropnie żałuję, że z tym wyjazdem do Ciebie nie wyszło. Nie tylko ze względu na roślinność. vishenka
Z tymi różami to faktycznie epidemia. Ale teraz najlepszy czas na sadzenie. Mój plan był taki, że na nowe terytorium przejdą wyłącznie te już posiadane i marniejące w zbyt cienistych miejscach. Dwie dostałam od Ewy Jarmulak jako zadośćuczynienie po nieudanych zakupach wiosennych. No a potem zobaczyłam w Zielonych Progach Jubilee Celebration. No to tak głupio zamawiać jedną. I wyszło jak wyszło :lol:

Blog wiejski

Zuzanna
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edyta, th, edulkot, Elżbieta, zanetatacz, wojtek

Miejska i wiejska dżungla 2018/10/26 18:30 #135731

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22647
Zuzia powiem tak -ogród wiejski śliczny -wielki pełno traw ,marcinków ślicznych krzewów ale moje serca należy do miejskiego -uwielbiam go za klimat taki tajemniczy ogród jak dla mnie, na każdym kroku mnóstwo cudeniek ,rarytasków a przy tym taki cudnie dojrzały na co ja będe musiała jeszcze długo czekać :buziak Skalnice cudne chyba w przyszłym roku zaryzykuję i posadzę u siebie może da radę bo mnie zachwycają zdziwko
Ogród klienta piekny -mało trawnika i między rabatami tylko ścieżki może i u mnie kiedyś do tego dojdzie 2smiech
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Miejska i wiejska dżungla 2018/10/26 18:42 #135735

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25855
Wiejski ogród jak zwykle mnie zachwyca :kocham a i przeobrażenia w miejskim ciekawe :)
Skalnicy jeszcze nie mam u siebie a to fajna roślinka flower ,muszę tylko poczytać jak toleruje glinę think: .
Ogród klienta już dojrzały, to budujące co można osiągnąć za cztery lata i fajnie zobaczyć po czasie swoje dzieło :zielony
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.233 s.