Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Było ściernisko...

Było ściernisko... 2020/11/13 23:42 #218093

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18024
Gabriel trawy i owszem teraz najpiękniejsze ale klony,.... :kocham dla mnie piękne od wiosny do jesieni :P Żebyś Ty wiedział jak ja polowałam na te przebłyski słonka w każdy weekend, ale w ostatni zostało nam wynagrodzone i cudnie było, a ten weekend też piękny i wykopki chyba jutro bo za tydzień znowu deszcze :mur

Danuś myślisz, że pogoda nie nastraja think: ja cały czas układam ogród w głowie gwizdac

Aniu Elu :buziak Jeszcze jak słonko przeświecało przez te kolorowe drzewa, liście szeleściły.... Zwierzaki będą miały co wcinać, bo pełno bukowych nasionek leżało... chyba jedzą je jacyś amatorzy think:

Neluś po części odpowiedziałam u Ciebie :buziak Bloodgood urzeka mnie tym, że bardzo długo trzyma liście. Właśnie halny go ogołaca, ale jest prawie połowa listopada zdziwko pod tym względem bije go Ryusen i Beni Maiko .....Atropurpureum już dawno łysy,

Wiesiu :buziak jutro już nie będzie tak pięknie, halny szaleje....

Żanetko cieszę się bardzo że klony zajęły troszkę miejsca w Twoim serduchu.

Majko, Veruś :buziak
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, takasobie, edulkot, VERA, Elżbieta, nelu-pelu, Danusia

Było ściernisko... 2020/11/14 00:17 #218094

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Gosiu pisałyśmy w tym samym czasie :buziak W tym roku jesień była wyjątkowo łaskawa i pięknie pokolorowała ogród. Jeżeli brakuje u Ciebie koloru jesienią to mus coś dosadzić. :buziak Rdesty chyba lubią gliniaste podłoże bo rosną u mnie świetnie i będę miała z czego robić sadzonki do nowego ogrodu. Dobrze, że w nowym też glina. Chyba nie umiałabym się przestawić na piasek, przez który wszystko przelatuje jak przez sitko.
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

--=reklama=--

Było ściernisko... 2020/11/14 00:40 #218095

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 16796
Nawet ciut słonka zmienia jesienny ogród w bajkę... a jak przyświeci mocniej, dłużej, to i człowieka zaczyna przepełniać ta radość życia... :kocham choć świat sam w sobie coraz bardziej bury i taki niepewny... :unsure: no a jeszcze co poniektórzy o tej porze o drobince słonka na swoich włościach, to mogą sobie jedynie pomarzyć... gwizdac albo i pozazdrościć... 037 dlatego wdzięczna jestem, że mogę tu spacerować... i powtarzać za wszystkimi... :silly: ach te Twoje klony... :kocham piękno w czystej postaci :kocham

I jeszcze spacer ze słonkiem pod rękę... :kocham mnie też ostatnio wywiało do lasu, ale ofkoz musiałam obyć się bez słonka... taa... ale, ale... widzę, że złapałaś orlicę w cudownej, jesiennej odsłonie... to do wątku zapraszam a nawet dwóch :silly:

Strefa cienia... zapraszam... Monika :)
Za tę wiadomość podziękował(a): a.nia

Było ściernisko... 2020/11/26 11:19 #219343

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48253
Rzeczywiście klony kilka dni temu wyglądały bajecznie! Ale chyba już im liście opadły?
Seria leśnych zdjęć - cudowna!
No i kolory w ogrodzie!
Tylko mnie kilka dni nie było a mi uciekłaś gdzieś!
A te resztki daliowe i detale klonów kilka postów wstecz - miodzio! Takie to optymistyczne, ciepłe i radujące oczy!

Było ściernisko... 2020/11/26 11:34 #219346

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16377
Aniu bardzo dziękuję za nasiona klonów..! :buziak :buziak
Zobaczymy co się z nich uda.. :)

Czytam, że nadejszła wiekopomna chwila :lol: i się przeprowadzacie..?! :woohoo: To się będzie działo...
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Było ściernisko... 2020/11/26 13:58 #219354

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Nelu :buziak ano się przeprowadzamy ... :mur Masakra jakaś. Siedzimy na pudłach, walizkach i reklamówkach. Niemożliwe ile niepotrzebnych gratów nazbierało się przez te kilka lat. W nowym nie mam jeszcze wszystkich szafek porobionych więc dosłownie na pudłach będziemy mieszkać :lol: Ale powiem Ci w tajemnicy, że pierwsze nasadzenia w ogródku poczyniłam. Nie szczimałam polewkamax Cebule musiałam posadzić, i kloniki dwa, i sosenka jedna i azalki... więc wiosną będzie przed tarasem kolorowo . Własnymi ręcami przeorałam kawałek ziemi, przy tym widły połamałam ale jest zrobione. Panu koparkowemu trochę utrudniłam życie, bo teraz musi ta koparą na około jeździć, ale jak odwlekał tyle czasu to ma.. Zasieki z drabiny zrobiłam i ma zakaz wjazdu na krzaczki polewkamax
Nasionka wykiełkują, mam nadzieję gwizdac

Miłeczko :buziak nie wiem jak teraz wyglądają klony, ale co poniektóre, w ostatni weekend miały jeszcze resztki liści. Jesień w tym roku naprawdę nas rozpieszczała. Pięknie było. Neli wysłałam nasionka, a do Ciebie frunie paczka z obiecanymi daliami. Nie dzieliłam ich... wysyłam takie jak urosły, u Ciebie maja większą szansę na przetrwanie.

Monia :przytulam a spaceruj sobie do woli. Były jesienne słoneczne dni, ale były i takie, że aparat czekał pod ręką i czekałam na przebłyski słonka. Melduję, że nie tylko klony ale i japonki cudnie się przebarwiły w tym roku :kocham ... będę ładować do wątków tematycznych tylko o cierpliwość proszę. gwizdac
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, edulkot, Elżbieta, zanetatacz, nelu-pelu

Było ściernisko... 2020/11/26 14:28 #219357

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Zaległości fotkowe znowu mi się :mur zrobiły :mur Parę dni siedzieliśmy w Górkach przymusowo. Niestety Covid nas nie ominął i Adam wylądował z pozytywnym wynikiem na izolacji. Ja minusowa na kwarantannie . :mur Na szczęście choroba w zasadzie minęła bezobjawowo i gdyby nie to, że stracił węch, to na bank na badania by nie poszedł. Nawet nie myślę ile ludzi ludzi chodzi i zaraża o po prostu nie wiedzą, że sieją.
Górkowy ogród, w zasadzie już gotowy do zimy, jeszcze tylko zasypać korą wrażliwce i ocieplić co trzeba. W nowym poczyniłam pierwsze nasadzenia, żeby wiosna już ładnie było. Cały czas coś sie dzieje, żeby nudno nie było wink-3

i zaległości. Jadę po kolei
14-15.11.2020

Maluszek Emerald LAce

Atropurpureum już dawno łysu

Ale za to obok Emerald Lace dalej piękny i kolorowy

i Villa Taranto z resztkami koloru

Trawy ciagle wyglądają pięknie

Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Ostatnio zmieniany: 2020/11/26 14:34 przez a.nia.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Gabriel, takasobie, edulkot, VERA, chester633, Semper, nowababka, Elżbieta ten użytkownik otrzymał 5 podziękowań od innych

Było ściernisko... 2020/11/26 14:47 #219359

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ryusen w tym roku piękny

Katsura - maluszek też jeszcze kolorowy

I Beni Maiko piękna ciągle

Epimedium Shiho

Listopadowa Gaura :kocham

I ryusen jeszcze

Bloodgood
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Ostatnio zmieniany: 2020/11/26 14:48 przez a.nia.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Gabriel, takasobie, edulkot, VERA, chester633, Semper, nowababka, Elżbieta ten użytkownik otrzymał 6 podziękowań od innych

Było ściernisko... 2020/11/26 15:00 #219361

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
17-18.11
Listopadowy kosmos czekoladowy ( teraz już przemarzniety i wykopany w garażu czeka na przyszły sezon)

Maluszek Emerald Lace

Jordan

Dryopteris affinis Cristata the king

I ostatni weekend 21-22. 11
Schishigashira

Villa Taranto z resztkami

Emerald Lace

Ryusen

Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Gabriel, takasobie, edulkot, VERA, chester633, nowababka, Elżbieta, nelu-pelu ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Było ściernisko... 2020/11/26 15:04 #219362

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
i sieweczka

Japonka Madame Van Hecke

Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Ostatnio zmieniany: 2020/11/26 15:05 przez a.nia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edyta, th, Gabriel, piku, Efkaraj, takasobie, edulkot, VERA, chester633 ten użytkownik otrzymał 8 podziękowań od innych

Było ściernisko... 2020/11/26 19:50 #219387

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Aniu dobrze że nie chorowaliście zbyt ciężko, choć brak smaku i węchu może być upierdliwe :przytulam no i przynajmniej spędziliście ten czas w pięknym miejscu.
Ognia w ogrodzie nie brakowało, było pięknie kolorowo clap
Możesz wpaść po doniczki z roślinkami?
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Było ściernisko... 2020/11/26 20:34 #219393

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33636
Aniu, ja się trochę pogubiłam... czy Ty się wyprowadzasz z tego pięknego ogrodu i będziesz tworzyć nowy?

Było ściernisko... 2020/11/26 21:27 #219406

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ewuś ja się nie dziwię, że sie gubisz 2smiech bo ja czasami otwieram oczy rano i najpierw zastanawiam się gdzie jestem.... polewkamax . nowy będę tworzyć, a nawet już troszkę zaczęłąm :P ale starego nie opuszczam. Po prostu bedą dwa ogrody do ogarnięcia rotfl jeden nowy w tygodniu, a drugi górkowy , jak do tej pory, w weekendy.

Majka oj było pięknie i energetycznie. Teraz, po przymrozkach już pewno nie tak kolorowo. Pamiętam o Tobie tylko nie chciałam jechać jak wkoło mam charlających i kichających. :mur Jutro wozimy graty i wątpię czu uda mi się urwać... ale poniedziałek - wtorek pasowałoby Ci?
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Ostatnio zmieniany: 2020/11/27 08:03 przez a.nia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, VERA, Elżbieta, zanetatacz, Danusia, wojtek

Było ściernisko... 2020/11/26 21:39 #219408

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23444
Aniu- cudnie,cudnie ,cudnie ....już czekam na powstawanie nowego ogrodu hu_rra
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Było ściernisko... 2020/11/26 21:58 #219413

• VERA
  • VERA Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25414
Aniu, wrzuć coś przy czasie z tego nowego, bo coś już posadziłaś jeśli dobrze doczytałam hu_rra
Zdrówka i pomyślności życzę :buziak :przytulam

Było ściernisko... 2020/11/26 22:01 #219414

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
a.nia napisał:

Majka oj było pięknie i energetycznie. Teraz, po przymrozkach już pewno nie tak kolorowo. Pamiętam o Tobie tylko nie chciałam jechać jak wkoło mam charlających i kichających. :mur Jutro wozimy graty i wątpię czu uda mi się urwać... ale poniedziałek - wtorek pasowałoby Ci?
Aniu wcale nie musimy się spotkać, wystawię doniczki przed wrota i sama sobie zabierzesz, tak robimy z Wiesią ostatnio. Mnie prawie każdy termin pasuje wink-3
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Było ściernisko... 2020/11/29 18:15 #219648

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72972
a.nia napisał:
....nowy będę tworzyć, a nawet już troszkę zaczęłąm :P ale starego nie opuszczam. Po prostu bedą dwa ogrody do ogarnięcia rotfl jeden nowy w tygodniu, a drugi górkowy , jak do tej pory, w weekendy.

Kiedyś też próbowałam ogarniać dwa ogrody a w porywach nawet trzy, ale nie dałam rady. Może nie fizycznie, raczej, jak to nazwać.... mentalnie?
W ogród wsadzamy samego siebie, razem z ciałem i sercem a próby podzielenia się na pół często są nieudane, co widać po pewnym czasie w którymś z ogrodów.
Od czasu, kiedy zdecydowałam, że należę do Jędrzejówki, podjęłam decyzję o budowie domu tam, w ogrodzie i najpierw stopniowo, potem całkowicie zaniedbałam ogród przy domu, w którym teraz mieszkam. Oczywiście, to ja tak mam, może u Ciebie będzie inaczej? :nie_wiem

Cieszę się, że wirus obszedł się z Wami łagodnie. :przytulam
Za tę wiadomość podziękował(a): a.nia, dultom

Było ściernisko... 2020/11/29 18:24 #219652

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48253
Sekundę mnie u Ciebie nie było, a tu spora porcja zaległych zdjęć i info o paczce! Bardzo fajnie, dziękuję Ci bardzo. W ogóle to ja słabo ogarniam ostatnio przez zamieszanie z instalacjami na posesji i z niczym nie jestem na bieżąco. :mur

PS. Doszły! Dziękuję :buziak :buziak :buziak
Ostatnio zmieniany: 2020/12/02 10:25 przez takasobie.

Było ściernisko... 2020/12/07 22:24 #220307

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10002
Aniu, bardzo bym chciała więcej koloru o tej porze roku, ale chyba już jest to niemożliwe.
Mam za dużo cienia.
Widziałam Twojego Jordana.
Mój stracił bardzo wczęsnie listki, ale kładę to na karb jesiennego sadzenia.
W dodatku rośnie w półcieniu, więc o takich kolorach mogę zapomnieć.
Zakochałam się w klonach, ale nie mam ich gdzie sadzić

Było ściernisko... 2020/12/23 12:16 #221321

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Gosiu fakt najpiękniej przebarwiały sie te klony które maja więcej słońca, ale akurat Jordan i Beni Maiko wcale nie maja go jesienią dużo, a przebarwiły się w tym roku całkiem ładnie. U mnie rosną w obok siebie Jordan i Atropurpureum ... ten drugi był już praktycznie łysy a Jordan dopiero zaczął sie przebarwiać... think: Ja mam to szczęście ( albo i nieszczęście 2smiech ) , że do obsadzenia kawał terenu i nowe klony będą sadzone.

Miłka mnie nie ma u siebie dłużej niż dwie sekundy :P i zaległości kosmiczne i u mnie i u Was :mur . Mam nadzieję, że dalie będą rosły zdrowo, nie dzieliłam ich tylko tak jak wykopałam tak poleciały do Ciebie.

Polu mam nadzieję, że siły mi dopiszą i będę dbała równie mocno o oba... Na pewno Górkowy będzie przetrzebiony i będzie moim żródłem sadzonek :P część roślin przesadzę do nowego bo w niektórych miejscach już ciasno... A tak w zasadzie powierzchniowo to moje dwa ogrody jak Twój jeden i to nawet chyba niecały :P Ty masz co robić w Twoim jednym...

Teraz rzeczywiście, tak jak Pola mówi Górkowy ogród leży odłogiem i odpoczywa... bo przeprowadzka i rodzinne święta u nas, rozłożone na poszcególne dni, żeby nie wszyscy na raz. Trochę szkoda bo najfajniejsze Wigilie to były, gdy przy wspólnym stole siadało 20 osób... może za rok sie uda...
Zdjęć brak :mur bo nie zdążyłam ich przeładować... będą w styczniu starocie :lol:

Życzę Wam wszystkim, żeby czas Świąt Bożego Narodzenia był pełen radości, wytchnienia i zatrzymania od codziennego pędu. Niech będzie czasem spokoju, odpoczynku i szczęścia w gronie najbliższych. A Nowy 2021 rok niech przyniesie Wam wszelką pomyślność, dużo zdrowia w tych trudnych chwilach i pozwoli na spełnienie najskrytszych marzeń.
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Ostatnio zmieniany: 2020/12/23 20:01 przez a.nia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edyta, th, Gabriel, piku, takasobie, edulkot, Asia2, VERA, nowababka ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.216 s.