Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród Markity

Ogród Markity 2017/04/30 21:07 #62541

• lawendula
  • lawendula Avatar
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Otrzymane podziękowania: 16
Jestem Martuś jestem. Nawet wpisy powoli uzupełniam w swoim wątku. Mam serię zdjęć tylko jakoś same nie chcą się wstawić. Cóż wykończenie domku na działce pochłania mnie całkowicie:) Ale i w ogrodzie robię coś gdy nie pada...
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród Markity 2017/05/01 08:27 #62595

• Orszulka
  • Orszulka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7452
markita napisał:
Błękitek to chyba irys aucheri, podpisałam zdjęcie ;)

Marta, a czy Ty go wykopujesz na lato? Bo piszą, że trzeba i że gniją w deszczową pogodę.
Bardzo ładny! Posadziłabym koło bucharyjskiego... albo nawet między bucharyjskim. Ładnie by się komponowały niebieskie z żółtym.

--=reklama=--

Ogród Markity 2017/05/01 09:23 #62605

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2560
Tak, tak, jak mi się uda zdobyć to też bym zrobiła jak Ula.
Bucharyjskiego wykopujecie każdego lata? Ja w tamtym roku wykopałam bo źle posadziłam. W doniczce przechował się bardzo dobrze. Nie wiem czy tak zrobić też w tym roku.
Pozdrawiam Wszystkich
:witaj
Zapraszam na
Kwiecisty groch z kapustą

Ogród Markity 2017/05/06 21:32 #63556

• markita
  • markita Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8369
Ewo lidlowe tulipany to najprawdopodobniej Purple Prince. Kiedys takiego kupiłam i posadziłam z drugiej strony ogrodu. a teraz okazało się, że one identycznie wyglądają i kwitną w tym samym czasie. Też zamierzam dokupić jesienią, to chyba najbardziej udany tulipanowy zakup zeszłoroczny.
Z nornicami walczę różnymi sposobami, ale zawsze ekologicznymi, ze względu na mój inwentarz, no i ta ekologia niewiele daje :unsure: . Teraz juz po prostu unikam sadzenia cebulowych na rabatach przy płocie, bo tam największy ruch gryzoni.

Aniu ze względu na moje zwierzęta nie stosuję trutek, a gryzoniom obrzydzam zycie na różne sposoby :diabelek , psimi odchodami, gnojówkami, kulkami na mole, psią i kocią sierścią, siekanym wrotyczem i lawendą - niestety wszystkie mało skuteczne :diabelek

Maju gdzie mam chwasty :diabelek ? Proszę bardzo, zrobiłam specjalne zbliżenia dla Ciebie :diabelek

to przykładowy kożuch z aminka

tu kożuchy połączone z naparstnicy, jęczmienia grzywiastego i kłosowca

kłosowiec w zbliżeniu

Są jeszcze kożuchy z lnu, kłosowca złotego, floksów i fiołków. a przecież werbena jeszcze nie wylazła! Takich miejsc mam w ogrodzie masę i jest tego więcej niż zwykłych chwastów :angry:
Podlewa ostatnio regularnie, ciekawe jak długo ;)? A przymrozki ponoć jeszcze nie powiedziały ostatniego słowa :mlotek

Jaguś próbowałam kosić bez kosza, porażka krecigl . Skoszona trawa utrzymuje się na powierzchni trawnika przez cały czas i wygląda to fatalnie :angry: . Niestety moja kosiarka nie posiada funkcji mulczowania, a alternatywą jest grabienie zaschniętej trawy - też przerabiałam i nie mam ochoty do tego wracać.
Pod domem w donicy jaskier azjatycki, bratki trochę się przejadły ;)

Elu koty wolą jaszczurki łapać :mlotek , albo ptaszki (Ryśka) :mlotek , a czasem ryjówki :mlotek . Do kitu z takimi kotami :angry:
Jak nie będę czasowo wyrabiać, to zamknę działalność i przejdę do szarej strefy :diabelek

Edyta ja pilnowałam tych 2kg paczek, bo musiałam sąsiadce kupić ;), a skoro były purpurowe (prawdopodobnie Purple Prince), to wzięłam sobie :P . Jesienią planuję powtórkę :lol:

Ewcia szpaler tulipanów rośnie nad szpalerem lawendy i w planie to ona ma zasłonić brzydnące tulipany ;). Czy to się sprawdzi? Zobaczymy rotfl
Deszczówki mam chwilowo zapas :P , ciekawe na jak długo :diabelek ? Trawą się interesujesz??? Ta też potrzebuje wody, no i przecież nudna jest polewkamax

Monia z deszczu się cieszę - przeważnie rotfl , jednak podlewanie to też robota, a ta mi odpada po deszczu. Ale zapowiedź kolejnych przymrozków to już przegięcie :angry:
Dziś mam mnóstwo fotek, bo znów dawno mnie nie było, ale nie będę Was zanudzać :silly:

Ula widziałam poddasze :woohoo: , no to już chyba finał ?

Urszulka nie wiedziałam, że trzeba w lato wykopywać tego irysa :blink: . Inna sprawa, że u mnie latem NIGDY nie ma nadmiaru wody :diabelek . No i to było jego pierwsze lato. Zobaczymy jak będzie w tym roku.

Gosiu bucharskiego nie ma wcale, więc nie mam co wykopywać :lol:

Pomiędzy deszczami, a siedzeniem przy komputerze coś tam dłubię ;).
Odkupiłam dwie brzozy pożyteczne, wydarłam dwie taczki trawy i zrobiłam kompozycję :P

Nie wiem, czy widzicie między brzozami takie patyczki 2smiech ? Wykopałam z rabaty kilka odrostów derenia świdwa Midwinter Fire i liczę na efekt WOW za kilka lat - wściekle pomarańczowe pędy na tle śnieżnobiałych pni gwizdac . Poprzednio brzozy rosły blisko siebie, bo chciałam, aby pnie się prawie zrosły, a teraz zmieniłam koncepcję, znów kilka lat czekania rotfl . Przy okazji tej małej rewolucji odkryłam, że to pędraki załatwiły mi brzozy :angry: , wykopałam ich stamtąd mnóstwo :mlotek , zarówno chrabąszczowych, jak i ogrodnicowych :mlotek . Oraz młode pokolenie obydwu gatunków :angry:
Załamka :( , jak nie nornice, to pędraki krecigl

Kompozycja tawuły szarej z tulipanami też już się zestarzała rotfl

A skoro już jesteśmy przy tulipanach, to mały przeglądzik :P

Angelique

Blue Diamond

Curly Sue

Gavota

Rai

i misz masz :lol:

a tego gościa już widziałam w kilku wątkach, pewnie w tych samych miejscach robiliśmy zakupy :lol: , ale nigdzie nie był podpisany, a ja też nie mogę znaleźć etykiety think:

Ostatnio zmieniany: 2017/05/06 21:50 przez markita.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, edyta, edulkot, Gosia1704, chester633, Zielona Ania, nowababka, Elżbieta, zanetatacz

Ogród Markity 2017/05/06 22:01 #63568

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23953
Martuś takie samosiewy to nie chwasty choć przyznam, są rzeczywiście upierdliwe polewkamax też mam takie miejsca, ale co tam, niektóre z nich łatwo się wyrywa jak są ciut większe :diabelek
Moje brzozy nie dały żadnej szansy przeróżnym roślinom i pozostały same sobie stanowiące potrójne towarzystwo B)
Tulipany mam ciągle w pąkach, Twoje szaleją :bravo
Te 2 kg paki to gdzie były w sprzedaży question
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Ogród Markity 2017/05/06 22:09 #63572

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10049
Marta, przestraszyłaś mnie tymi kożuchami 2smiech
A tak naprawdę mam podobnie, może nie tak ekstremalnie, ale jednak
U mnie prym wiedzie kocimiętka i kłosoweiec, nie mówiąc o werbenie
TYlko ona u mnie już wyszła
Ty się dobrze przyjrzyj, czy aby na pewno ją masz 2smiech

Ogród Markity 2017/05/07 08:05 #63600

• Elżbieta
  • Elżbieta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7088
Marta, ten bordowy pełny tulipan kupiłam w Biedronce pod nazwą Purple Pion. :)
Ostatnio zmieniany: 2017/05/07 08:06 przez Elżbieta.

Ogród Markity 2017/05/07 10:46 #63625

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23026
Martusia u mnie najwięcej siewek kokoryczy białej ta to już u mnie jak chwast i oczywiście z paprocią zwykłą walczę bo jak bym pozwoliła to by mi pół ogródka zajęła.
Tulipany śliczne u mnie jeszcze czekają w pączkach a słonka jak na lekarstwo
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród Markity 2017/05/07 11:39 #63639

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 13129
To kiedy otwierasz bazarek 2smiech Byłabym chętna kupić aminek i kłosowiec gwizdac
U mnie pod koreanką ptaki wysiały szkółkę cisów 2smiech
Tulipany piękne, nie narzekaj na myszowate, łaskawe wielce skoro takie łany pokazujesz flower
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie
Ostatnio zmieniany: 2017/05/07 11:53 przez nowababka.

Ogród Markity 2017/05/07 11:51 #63643

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Podobnie jak Marysia ja bym też jakie siewki kupiła :tup A len od Ciebie cudnie mi rośnie , jeden jedyny ze wszystkich zakupionych przeze mnie .Podziwiam je wszystkie ,bo mnie się w takich ilościach raczej nic nie wysiewa .Pomysł z lawendą po tulipanach bardzo dobry . :zdrowko

Ogród Markity 2017/05/07 12:22 #63644

• dorciaj
  • dorciaj Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 99
Martuś widzę i czytam, że jak co roku o tej porze, masz zatrzęsienie siewek :lol: . Nie martw się, nie jesteś sama 2smiech . U mnie największe natarcie przypuściły fiołki, mam ich od huśtawki :lol: . Bardzo się oczywiście z tego cieszę, bo one tak ładnie zadarniają rabaty, że potem nie ma problemu z pieleniem :diabelek . No po prostu nie mogę się doczekać w jakiej ilości wyjdzie werbena 2smiech , aż się trochę boję polewkamax . Ale nic to, z werbeną nie ma problemu, bo ona dobrze się wyrywa :diabelek .

Pięknie mi kwitną floksy szydlaste od Ciebie :buziak . Zdecydowanie muszę je rozsadzić, żeby uzyskać więcej takich żarówiastych poduszeczek :woohoo: .

Mam pierwsze pozimowe straty w różach :( . Obie róże przy ławeczce za domem nie obudziły się po zimie :mur . Bardzo mi ich szkoda, bo już były spore - rosły dwa sezony i klops :bezsil . Dla porównania dwie New Dawn przy pergoli (na dużo większym wygwizdowie) zieloniutkie po same końce :blink: .

Ogród Markity 2017/05/07 12:51 #63649

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33702
Martusiu, ale poraziłaś moje oczy tymi tulipanami. Uwielbiam tulipanowe łany, pewnie dlatego, że sama ich nie mam. Za to mam nornice i mysiory różne. Kotów piątka, ale mysiorów więcej i kociaste nie nadążają. Po za tym, zupełnie nie rozumiem, dlaczego zamiast polować na swoim, łażą na pole sąsiada i tam się zasadzają. Sąsiad zza drogi się cieszy, bo ziemniaki ma w całości :lol:

Brzózki będą piękne, ale pewna jesteś, że tam dereń urośnie? Brzozy strasznie zaborcze terytorialnie są ;) o, jakby urosły, to by było faktycznie ślicznie :)

Ogród Markity 2017/05/07 18:06 #63695

• dodad
  • dodad Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1834
Marta i ja jestem chętna na siewki aminka i jęczmienia grzywiastego. W zeszłym roku pieczołowicie wysiałam to co się wykłosiło i ..... d..blada, siewek nie widzę. U mnie tylko chwast sieje sie obficie :(
Takie tulipanowe zakupy to ja lubię, jesienią będę polować bo w tym roku nawet nie spojrzałam na te w dużych paczkach.
Pozdrawiam
Dorota

Ogród Markity 2017/05/07 22:31 #63789

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2560
markita napisał:
Gosiu bucharskiego nie ma wcale, więc nie mam co wykopywać :lol:

Marta, jak pielęgnujesz irysa aucheri?
Pozdrawiam Wszystkich
:witaj
Zapraszam na
Kwiecisty groch z kapustą
Ostatnio zmieniany: 2017/05/07 22:32 przez Gosia1704.

Ogród Markity 2017/05/08 07:24 #63824

• dobra nuta
  • dobra nuta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1172
No właśnie, posiadanie zwierzaków wyklucza trutki. Na pewno pamiętasz jak pisałam o kretach, psy upolowały karczownika - jeszcze gorzej think: Nadal mam z nimi problemy, przedarł się pod żwirkiem, pod kamienną ścieżką również a psy dokończyły całość rozgrzebując to wszystko. Bardzo niefajny widok. To prawda, że leżąca skoszona trawa nie wygląda ładnie, ale ja pomimo tego mam zdjęty kosz. Ale to dlatego, że to jest pole a nie trawnik przed domem :) Gdybym miała to przed oknami, to latałabym z koszem jak i Ty :)
pozdrawiam - ania
mój wątek

Jedyną pewną metodą unikania porażek jest nie mieć żadnych, nowych pomysłów. - Albert Einstein
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy. - Albert Einstein

Ogród Markity 2017/05/11 20:20 #64561

• markita
  • markita Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8369
Maju samosiewy w takich ilościach to już sa chwasty bez dwóch zdań :diabelek . I masz rację pisząc, że NIEKTÓRE z nich się łatwo wyrywają :diabelek . Łatwo wyrywa się werbena, dlatego ona wkurza mnie najmniej, ale pozostałe są mocno przywiązane do mojego ogrodu :mlotek
Też mam ciągle jakieś tulipany w pąkach, ale z każdym dniem coraz mniej ;). Dwukilogramowe paki były w Lidlu :P
Dzisiejszy widok na "dwa kilo purpurowych" wciąż atrakcyjny :kocham

Małgosiu Ty chyba gęściej sadzisz na rabatach, to kożuchy mają mniej miejsca rotfl
Werbena wylazła, dziś ją widziałam :P . Zawsze jednak miałam jakieś kępki przezimowane, a w tym roku wszystkie stare zmarzły, będe startować od zera :silly:

Elu bardzo dziękuję za identyfikację :przytulam . Wciąż pozostaje dla mnie zagadką skąd go mam, bo nie znalazłam takiej etykiety, a zachowuję wszystkie, żeby sprawdzać zgodność :lol:

Danusia białą kokorycz właśnie dostałam od koleżanki :) . Czyli, że będę miała kolejne łany siewek rotfl ?
Pierwiosnki dla Ciebie :buziak

Avondale

Sieboldi

był podpisany jeszcze jesienią :glupek

Dark Rosaleen

NN

Marysiu jeśli już, to siewki jeszcze za małe ;), muszą trochę podrosnąć, żeby była gwarancja, że coś z nich wyrośnie.
A Ty cisy doniczkuj i hoduj teacher , to bardzo poszukiwane roślinki, a drogie krecigl .
Myszowate dziś zostały nakarmione gnojówką z wrotycza :angry: . Zrobiłam ją wprawdzie na pędraki, ale nie wiem gdzie są pedraki, a raczej mogą być wszędzie :mlotek . Więc gnojówkę wlałam do wylotów nor w moich liliach :angry:

Ewcia siewek na razie nie wyrzucam;), czekam aż podrosną i zobaczę, czy warto nimi sobie głowę zawracać :silly:
U Ciebie też by były siewki, gdybyś tak pedantycznie nie odchwaszczała 2smiech

Dorcia werbena właśnie u mnie wyłazi, jak zwykle w zyliardach 2smiech , ale jak napisałaś, przynajmniej łatwo się ją wyrywa :diabelek
Floksy szydlaste już zaczynam wywalać, bo zajmują coraz więcej miejsca :diabelek . Ale o tej porze faktycznie wyglądają uroczo :kocham
Ja myślałam, że nie mam strat w różach, ale jednak jedna wybiła podkładką, a druga jednym bardzo słabym pędem, więc mam dwie do wykopania.
W zamówieniu irysowym dostałam 6 gratisów, w tym 5 zółtych 2smiech , wiesz, co to oznacza 2smiech ?

EWo ja też uwielbiam tulipany, więc ciągle dosadzam mimo strat ;). Moje koty wkurzają mnie coraz bardziej :angry: , Ryśka zgubiła obrożę z dzwoneczkiem i upolowała podlota paszkota :mlotek , a pozostałe dwie bumelantki jaszczurki mi znoszą :mlotek . I też polują głównie na gościnnych występach, a ja odkrywam pod kolejnymi liliami tunele :placz
Jeśli chodzi o derenie w brzozach, to po pierwsze sadzone były razem, więc mają równe szanse na start ;), a poza tym ten dereń rozrasta się płytkimi rozłogami, więc sądzę, że da sobie radę :) . Dziś jeszcze dosadziłam tam siedem irysków SDB i oczekuję, że będzie pięknie o każdej porze roku :P

Dorotka na siewki jeszcze trzeba zaczekać, są za małe. Zahartowane w przymrozkach ;), ale malutkie. Niech się ociepli, to powinny skoczyć w górę.
Duże paczki kupowałam właściwie dla sąsiadki, ale skusiłam się na jedną paczkę dla siebie i to był strzał w dychę :P . Jeśli będą w tym roku, dokupuję :lol:

Gosiu trudno powiedzieć, że go jakoś pielegnuję :oops: . Wsadziłam go jesienią 2015 i rośnie... Ciągle w tym samym miejscu, nie przesadzany, nie wykopywany na lato. Być może nawet nie zasilany niczym, bo jakoś nie pamiętam :oops: . Chyba nie pomogłam :oops: ...

Aniu dziś moje koty tak mnie wkurzyły, że pomyślałam sobie, że gdybym ich nie miała, mogłabym sypać trutkę, za to żyłyby w spokoju ptaki i jaszczurki :mlotek . I miałabym gniazdo kopciuszków na tarasie, a tak musiałam je zniechęcać :(

Zrobiłam przerwę i straciłam wenę :blink: , najwyżej później jeszcze coś napiszę, tymczasem jeszcze parę fotek

Ostatnio zmieniany: 2017/05/11 20:42 przez markita.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, edulkot, chester633, Ness, katja, nowababka, Elżbieta, zanetatacz

Ogród Markity 2017/05/11 21:09 #64570

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23026
Martusia :hejka no powiem Ci że mnie rozwaliłaś te łany tulipanowe przepiękne a pierwiosnki oczywiście cudne z tych co pokazałaś to mam drugi i czwarty a ten nn to cudeńko prawdziwe :kocham Bez kupiłam trzy lata temu wyprowadziłam na nóżce i miał być piękny ciemny pełny a jest najzwyklejszy drobny jedyne co go ratuje to zapach :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród Markity 2017/05/11 21:31 #64579

• chester633
  • chester633 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3242
dorciaj napisał:
. No po prostu nie mogę się doczekać w jakiej ilości wyjdzie werbena 2smiech , aż się trochę boję polewkamax . Ale nic to, z werbeną nie ma problemu, bo.......

Paweł przyjedzie i sobie ukopie..... B) i uwolni Dorcię od problemu....częściowo.... wink-3

Marta ale dajesz tymi tulipanami :woohoo: ciekawe co zimą żarły twoje nornice.....moje to wiem....jesienią też nabędę tulipków po 2kg...tylko nawiozę je trutką na myszony :diabelek

ostatnia fotka to kuklik,jeśli tak to jaki ?

Ogród Markity 2017/05/11 21:37 #64586

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17487
U mnie Sieboldi w pąkach, ale niebawem ;). Nie wiem dlaczego nie zakwitnie mi biały bez :dry: . Prawdą jest, że nie ścięłam mu w zeszłym roku przekwitłych kwiatostanów, ale przecież w naturze też ich nikt nie ścina :unsure: .
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Ogród Markity 2017/05/13 21:27 #64951

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23538
Cudowne te łany tulipanowe i tyle rodzai ,fioletowe też mam i bardzo długo w tym roku kwitną-zresztą wszystko długo kwitnie.....chociaż jakiś plus ,tego zimna jest
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.215 s.