Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/10/15 10:15 #179775

• MarzenaSantaFe
  • MarzenaSantaFe Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 997
Za pejzaże należy się ocena celującą!
Sama się zastanawiam nad dzieleniem wiosennym traw, ale jak tylko pomyślę tak mi się nie che polewkamax Niestety będę musiała się jakoś do tego zabrać, z naciskiem na jakoś :mur
Muszę też zabrać róże spomiędzy paru traw, bo wiosenne kwitnienie ok, ale jesienne bez szans.. A szkoda, bo róże też ładne ;)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/10/15 22:16 #179874

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18032
edyta napisał:

A.niu, czyli nawiedzamy Cię w wiosną? Z tego co pamiętam, to chyba mieszkasz w okolicach majowego zlotu? Uważnie przysłuchiwałam się komentarzom w czasie wizytacji innych ogrodów gwizdac . Właściwie, to tylko jedna osoba jest na cenzurowanym gwizdac . Zawsze mogę nie wpuścić :diabelek :diabelek :diabelek .

Jak nawiedzacie to dlaczego Ty jeszcze na liście nie jesteś na majowy zlot... ja sie pytam ? think:
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

--=reklama=--

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/10/15 22:30 #179878

• edyta
  • edyta Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17331
A.niu, niestety odpowiedź jest prosta - mam komunistkę :P . Jeszcze posprawdzam czy to się da jakoś połączyć, ale obawiam się, że będzie trudno think: .

Marzenko, bardzo dziękuję :buziak :oops: . Poczułam się jak uczennica i to w dodatku wzorowa polewkamax .

Miłko, ale chyba nie te same :diabelek .

Dzisiaj bez zdjęć, bo miałam bardzo zaganiany dzień. Liście z klonów opadły, ale coś tam jeszcze ratuje honor jesiennego ogrodu. W sumie to mogę pokazać coś z wczoraj:

Tegoroczny zakup - dereń kwiecisty rubra. Zapowiada się nieźle. Jeszcze młodziak, ale chyba będzie się przebarwiał po klonach, wiec powinien wydłużyć atrakcyjność jesiennego ogrodu :P :

Trawy nadal zdobią.

Cd. jutro ;)
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat
Ostatnio zmieniany: 2019/10/15 22:33 przez edyta.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, takasobie, VERA, Monika-Sz, chester633, Semper, Elżbieta, zanetatacz, nelu-pelu ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/10/16 20:58 #179969

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22672
Edytko dereń ślicznie się przebarwia a rabata z trawami przepiękna :bravo :bravo
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/10/16 22:07 #179980

• VERA
  • VERA Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25415
a.nia napisał:
I sie nie stresuj ... masz cztery miesiące więcej czasu ode mnie polewkamax

Już się cieszę Edytko na jesienny zlot clap clap clap

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/10/16 22:22 #179985

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16390
Jaki niesamowity rok nam się zapowiada..!

Może uda się zobaczyć kilka wspaniałych ogrodów na żywo..! hu_rra
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/10/16 23:01 #179990

• edyta
  • edyta Avatar
  • Platynowy forowicz
O jej zdziwko , ile szacownych gości się zapowiada zdziwko .
Dla wszystkich tych, którzy się wybierają i dla tych którzy się nie wybierają;) kilka fotek z dzisiejszego dnia.
Pogoda nadal letnia. Ale ogród zdecydowanie jesienny :P . Jak już wcześniej wspomniałam klony straciły już wszystkie liście, ale katalpa jeszcze się trzyma (choć resztami sił):

Koloru dodają berberysy:

paprocie (na zdjęciu nerecznica czerwonozawijkowa):

kwitną jeszcze zawilce:

czerwienią się piwonie:

i azalie:

świeci pomarańczem fotergilla:

W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, takasobie, VERA, chester633, zanetatacz, nelu-pelu, a.nia, Maggie

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/10/16 23:09 #179991

• edyta
  • edyta Avatar
  • Platynowy forowicz
dereń Venus też ma coraz wyraźniejszy kolorek:

aster wśród rozplenic

trawiasta cały czas prezentuje się przyzwoicie :P

Mój ulubiony punkt widokowy:

niektórym roślinom pomyliły się pory roku :P :

Cały czas czekam na porządne wybarwienie sie trzmieliny oskrzydlonej:

W ostatnich dniach nie mogę przejść obojętnie koło derenia kwiecistego. Co za kolor :kocham :

Hosty powoli układają się do snu, ale lubie je w tej jesiennej odsłonie

Pozdrawiam,
Edyta
Ostatnio zmieniany: 2019/10/16 23:13 przez edyta.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, takasobie, VERA, inag1, Semper, Iwona1311, nowababka, zanetatacz, Danusia ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/10/16 23:21 #179995

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Platynowy forowicz
Masz tych traw Edyto.. :lol:

Pięknie u Ciebie wyglądają.. tak się przyglądam i dochodzę do wniosku, że one nie powinny rosnąć
zbyt gęsto - wtedy prezentują w pełni swoją urodę.. flower
Pozdrawiam, Nela

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/10/17 08:40 #180013

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48267
No właśnie w tym roku w kółko pokazywałam te same, bo nie wszystkie zakwitły i bardzo się ociągały!
Mi tam się podoba takie pokazywanie roślin, rabat, gdzie jest kilka spojrzeń, ujęć! Też tak robię, a potem sobie analizuję. gwizdac
Rozpieściłaś mnie tymi jesiennymi ujęciami! :buziak

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/10/18 08:09 #180113

• Semper
  • Semper Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6030
Ja tam nigdy zbyt wylewny i gadatliwy nie byłem gwizdac
Dlatego skromnie powiem -SUPER !!!!!!!!! zdziwko :bravo zwyc :witaj :przytulam
Ostatnio zmieniany: 2019/10/18 08:10 przez Semper.

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/10/20 21:45 #180357

• edyta
  • edyta Avatar
  • Platynowy forowicz
Jurku, nie tylko jesteś mało gadatliwy, ale także skąpy w pokazywaniu zdjęć :diabelek . A wiesz, że ja ostatnio mam fazę na rojniki? BArdzo spodobały mi się kompozycje rojnikowo - rozchodnikowe. Obsadziłam 2 kosze i donicę, które stoją u mnie na schodach wejściowych i to nie jest moje ostatnie słowo teacher . Poszłam popatrzeć sobie na Twoją kolekcję, a tu zdjęć aktualnych - brak :patel .

Miłko, mam swoje ulubione punkty widokowe i mogłabym wstawiać te fotki na okrągło :diabelek .
To jeszcze trochę ponudzę :P . Dzisiejsze ujęcie z okna dachowego:

bliżej:

i jeszcze bliżej :P :

Nelu, ja tez dochodzę do wniosku, że trawy potrzebują przerywnika. Z wielu powodów. Po pierwsze lubią być wyeksponowane, a po jeszcze pierwsze ;) :silly: , wiosną późno się budzą, więc dobrze, żeby inne rośliny miały szansę grać pierwsze skrzypce. Dlatego np. lubię zestawiać rozplenice z piwoniami. Kiedy piwonie kwitną, rozplenice zaledwie wychylają się z ziemi, a jesienią zamieniają się rolami :lol: . W związku z powyższym postanowiłam przerobić mają główną rabatę trawiastą. W zasadzie bez zmian pozostanie pas miskantów wzdłuż drogi wewnętrznej.

Jednak z drugiej strony dostaną jakieś inne plecy, nie miskanty. Planuję posadzić m. in. judaszowca Avondale. Zostaną piwonie i hortensje (ale chyba w mniejszej ilości, bo one wiosną też nie wyglądają zbyt dekoracyjnie think: . Czy coś jeszcze? Okaże się wiosną :P .

Przeróbka czeka też różankę. Tak mnie ostatnio tknęło, że wciąż podsadzam róże trawami, bo nie podobają mi się kiedy chorują, albo jesienią tracą liście. Ostatecznie różanka zostały w tym roku całkowicie zdominowana przez trawy. Chodząc dzisiaj po ogrodzie zdecydowałam, że muszę przerzedzić tą rabatę. Wylatują 2 róże i niektóre trawy. Chyba nie zmieszczą się także wszystkie rosnące tam aktualnie piwonie think: . Chcę, żeby pozostały na rabacie wszystkie aktualnie rosnące tam gatunki roślin czyli, podając w kolejności kwitnienia: irysy, piwonie, róże, powojniki, liliowce i trawy. Jednak planuję ograniczyć ilość kęp. Rośliny rozrosły się i zaczęły wchodzić jedne na drugie. Lubię duże kępy, nie chce ich dzielić zanadto. Jestem zwolenniczką twierdzenia, że: "mniej znaczy więcej" :P .
Zastanawiam się tylko, czy jednak nie wymienię części rosnących na rabacie róż. Lubię róże (kiedyś mówiłam, że kocham, ale nie lubię kochać bez wzajemności 037 ). W ostatnich latach i tak poprawiła się ich kondycja, ale nadal daleko im do wzoru zdrowotności. Chyba moja glebami nieszczególnie służy różom. Nieliczne się sprawdzają i tylko te ostatecznie zostaną gwizdac .
Pozdrawiam,
Edyta
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, th, takasobie, edulkot, VERA, Semper, Elżbieta, zanetatacz, Danusia, wojtek ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/10/20 21:52 #180359

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Tu też przeróbki, to jakies szaleństwo zamiast szykować się do zimowego leżakowania każdy planuje i przerabia 2smiech co za ludzie.
Róże maja złe warunki u Ciebie? :woohoo: przecież masz ziemię gliniastą, poplątałam coś? o, rojniki stają się modne bo i ja coś kombinuję, bierzemy Jurka na spytki 2smiech żeby tylko nie znarowił się bo kolekcję floksów tworzy a tu jeszcze semperowa moda idzie 2smiech

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/10/20 22:24 #180368

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Platynowy forowicz
Edyto ta zasada (z Japonii rodem chyba?) i do mnie przemawia :lol:
Stwierdziłam za duży tłok na trzyletniej rabacie... :grabie i poluźniam.. rotfl
Pozdrawiam, Nela

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/10/20 22:47 #180375

• edyta
  • edyta Avatar
  • Platynowy forowicz
sierika napisał:
Tu też przeróbki, to jakies szaleństwo zamiast szykować się do zimowego leżakowania każdy planuje i przerabia 2smiech co za ludzie.
Róże maja złe warunki u Ciebie? :woohoo: przecież masz ziemię gliniastą, poplątałam coś? o, rojniki stają się modne bo i ja coś kombinuję, bierzemy Jurka na spytki 2smiech żeby tylko nie znarowił się bo kolekcję floksów tworzy a tu jeszcze semperowa moda idzie 2smiech
Ewo, to słońce nam mózgi wypala 2smiech .
A tak na serio, to ja zazwyczaj jesienią przekopywałam pół ogrodu. A tej jesieni - przesadziłam jednego liliowca zdziwko . O, przepraszam :oops: . Przypomniało mi się, że przerobiłam fragment rabaty przy oczku :oops: . Ale więcej już nie :P . Przeróbki nie takie duże, jakoś nie chce mi się szaleć :P . A może jestem już w miarę zadowolona ze swojego ogrodu ;)? Są jednak miejsca, które wymuszają działania - jak np. różanka.
No właśnie na mojej glinie róże jakoś nieszczególnie rosną. Mi się jednak wydaje, że one wolą trochę lżejsze grunty think: .

Nelu, bardzo możliwe, że zasada z Japonii. Jakoś mi się ostatnio skręce w tamte strony ogrodowo, więc, jakby, wszystko się zgadza :P :lol: .
Pozdrawiam,
Edyta
Ostatnio zmieniany: 2019/10/20 22:47 przez edyta.
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot, zanetatacz, Danusia, a.nia

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/10/22 08:55 #180521

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Piękny ten Twój nowy dereń ,ale chyba urośnie duży ? rak coś mi się wydaje .Trawy ,to jeszcze długo będą u Ciebie na pierwszym miejscu .a ja sobie kupiłam miskancika ,który ma być nieduży ,nazywa się Little Miss .A jaki będzie ? wcale nie jestem pewna rozmiaru .Wiele razy kupiłam karłową roślinę ,a okazało się potem ,że większa ode mnie wink-3

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/10/22 19:23 #180575

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33638
Edytko, jesteś szalona, mówię ci..., ale bardzo pozytywnie :buziak Zmiany nawet w najbardziej idealnym ogrodzie są konieczne, bo każda roslina się rozrasta i wtedy ta idealność zaczyna się zaburzać :)
Ostatnio zmieniany: 2019/10/22 19:24 przez Efkaraj.

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/10/24 09:01 #180732

• Semper
  • Semper Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6030
Zgadza się dziewczyny.Semperowa moda idzie.Widzę nowo powstające rojnikowiska min. u Kryzysowej i Pawła.Jeden ze szkólkarzy zaszalał i ma w ofercie ok tysiaca odmian.Zresztą wobec wszelkich zmian na niebie i ziemi to chyba niezła alternatywa dla naszych ogrodów.Zresztą na ostatnim Zlocie je rojniki miały wielkie branie i byłem zaskoczony ilością chetnych.
Wracają do Mojego ronjkowiska to w tym roku nie poświecałem temu fragmentowi ogrodu zbyt wiele uwagi.Jakoś rojniki sobie daja radę.Po prostu rosną na końcu Mojego chwastowiska i zanim tam dotrę to po drodze jest tyle innych fragmentów do obrobienia.Jeszcze to sąsiedztwo modrzewia(gdzie Ja oczy miałem jak je budowałem).O tej porze roku jest zasypywane modrzewiowymi igłami i zawsze je przykrywam.
Obiecuje poprawę , ale to dopiero na wiosnę.Chyba jeszcze coś dokupię i przybędzie nowy fragment.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, VERA

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/10/25 21:08 #180870

• edyta
  • edyta Avatar
  • Platynowy forowicz
Jurku, trzymam Cię za słowo w kwestii poprawy ;). Czytam, że przykrywasz swoje rośniki. Planowałam zostawić moje, rosnące w donicach bez jakichś szczególnych osłon. Myślisz, ze nie dadzą rady?

Ewo, czasami rośliny się rozrastają, a czasami rosnąć nie chcą :P . I tak np. na mojej różance trawy się rozszalały a róże zmarniały :unsure: . Lubię jak każda roślina jest właściwie wyeksponowana i ma odpowiednie warunki wzrostu. Niedawno przesadzałam rh, które rosły w zbyt słonecznym miejscu a teraz biorę się za róże. Angielki dostają ostatnią szansę. Jeśłi nie pokażą się z lepszej strony, zastąpią je panny od Kordesa lub Tantau, które lepiej sprawują się w moim ogrodzie.

Ewo - Nowinko, jeśli pytasz o derenia Venus, to powinien osiągnąć do 5-ciu metrów. Czy to dużo? Obejrzałam Little Miss - zapowiada się pięknie :lol: .

Tymczasem w ogrodzie:

Na różance robię miejsce na róże :P .
przed

po

Sprawdziałam, czy wykopaniem 2-óch kęp trawy nie zaburza ogólnego odbioru, ale chyba jest ok :lol: .

W jednych miejscach wykopuję, w innych dosadzam :P . Np tutaj pojawiła się nowa kępa molinii :P :

A tutaj z prawej kolejna :diabelek :. I jeszcze hakonka :diabelek .

A tutaj bez zmian :P :lol: :

Tą rabatę czekają duże zmiany, ale to już wiosną :lol: .

Pozdrawiam,
Edyta
Ostatnio zmieniany: 2019/10/25 21:17 przez edyta.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, VERA, zuzanna2418, chester633, Semper, sierika, zanetatacz, nelu-pelu ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat 2019/10/26 20:01 #180897

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14054
No fantastyczne te trawy! Jakby kawałek Daglezji przeszczepiony :-) Może kiedyś w moim wsiowym też będzie podobnie.
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.213 s.