Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Rustykalny ogród Siberii ;-)

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/12/12 22:31 #39090

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Fajne początki, a że 10-cio latek ma zacięcie to tylko się chwalić :bravo może zostanie mistrzem krawieckim lub wielkim projektantem :lol:
Maszynę przeniosłam do nowego, schowałam do szafy i może po nowym roku zacznę coś szyć tylko nie mam miejsca na pracownię krawiecką, tak mały domek wybudowaliśmy :mur
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II
Temat został zablokowany.

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/12/12 22:47 #39097

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6573
Majeczko, ja nie mam nawet miejsca w szafie, żeby maszynę schować wink-3 Stoi i straszy na podłodze zwyc

Mniejsze domy są przytulniejsze :buziak i jest w nich mniej powierzchni do zalegania kurzu 2smiech

Efko, ja jestem bardzo przewidującą i systematyczną osobą 2smiech i od tygodni gromadziłam w dużej torbie rzeczy do przeróbek teacher a dziś nie mogłam jej znaleźć rotfl
Spodnie zdjęłam z dziecka a poszewki z poduszek :diabelek

Ale przynajmniej jest się z czego posmiać, prawda? :zdrowko
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

--=reklama=--

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/12/12 22:49 #39098

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8348
Dlaczego tak daleko mieszkasz, ja też mam poszewki do zmiejszenia 2smiech . A zacięcia do szycia żadnego :silly: , nie mówiąc o braku maszyny rotfl

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/12/12 22:53 #39101

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33632
Siberia napisał:
Mniejsze domy są przytulniejsze :buziak i jest w nich mniej powierzchni do zalegania kurzu 2smiech

I jeszcze mniej duchów się w nich zmieści, jak mawiała moja córka :lol:

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/12/12 22:54 #39102

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Pojedziesz na przedwiośniu po wióry rogowe czy sekatory, a ich nie będzie, to sprawdź czy nie mają chociaż maszyny do szycia 2smiech

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/12/13 07:54 #39112

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17300
Iwonko, glina u mnie jak ta lala :lol: . Jedyny plus, to fakt, że moja działka znajduje się na górce. Tak więc, jeśli nie ma dołka, albo brukowanej ścieżki to popłynie do sąsiada :diabelek . W ostatnim sezonie zaczęłam podwyższać rabaty, żeby uniknąć zastoisk wodnych.
Ta zima robi ze mną coś niedobrego krecigl . Nie dość, że rozglądam się za rh, to jeszcze za moment będę szukać maszyny :glupek .
Nie umiem szyć, nigdy nie siedziałam przy maszynie, ale zawsze myślałam, że to fajna sprawa ;).
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/12/13 08:17 #39119

• zielonajagoda
  • zielonajagoda Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2282
:witaj Maszynę do szycia wyciągam w ostateczności, ale mam znalezisko które chcę uruchomić, bo widać że działające jest, piękną staruszkę na....korbkę, cudnie zdobioną, złoconą, a oczami wyobraźni widzę jakie piękne kreacje musiały być na nie szyte :) Tylko muszę znaleźć czas, by się nad nią pochylić z pietyzmem na jaki zasługuje :) images71.fotosik.pl/335/f2e0218c11e47602med.jpg

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/12/13 09:30 #39125

• Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7568
No patrz, a ja Ci zazdrościła, że nie musisz podlewać, już nie wiem co lepsze :nie_wiem wink-3 .

krecigl Dzięki, że mi przypomniałyście, mam poszewki i jedną poszwę do zmniejszenia, nie myślałam, że to taki powszechny problem 2smiech.

Mam maszynę i umiem się nią posługiwać, ale wolę szyć ręcznie, tylko te poszewki gwizdac chyba za długo bym dziergała w ręku :diabelek mam jeszcze przycięte płótno na prześcieradła, tylko obrębić. Płótno z czasów kiedy trzeba było je zdobyć, leży do dziś, taka zapobiegliwa była moja mama 2smiech . Lubię krochmalone prześcieradła, te z gumkami mnie denerwują.

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/12/13 09:36 #39126

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Bo powszechny problem tkwi w tym, że producenci poduszek poszli z postępem produkując różne rozmiary poduch i poduszek, a producenci pościeli zostali daleko w tyle i dla nich poduszka to 80x80, a jasiek 40x40 krecigl

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/12/13 10:08 #39131

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2561
Ja też korzystam z własnoręcznie uszytej pościeli - „na miarę” B) .
Pozdrawiam Wszystkich
:witaj
Zapraszam na
Kwiecisty groch z kapustą

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/12/13 10:34 #39135

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Gosiu, normalnie możemy założyć kółko krawieckie wink-3 a przynajmniej wątek B)

Efko, ale, zgodnie z naczelną zasadą ogrodników optymistów, dopatrzmy się w tym procederze pozytywów teacher
Producenci szyją pościel za dużą, którą łatwo zmniejszyć. Byłoby gorzej, gdybyśmy z dwóch małych poszewek musiały sztukować jedną większą 2smiech

Krzysiu, niby woda to życie, ale wiesz, nieodpowiednio lub w nadmiarze zastosowana to także śmierć... :blink:
Czas pokaże, które rośliny tolerują jej nadmiar.
3 jabłonki, które latem musiałam podlewać, bo rosną na podwyższeniu, być może tym razem przeżyją zalanie. Grusze już pokazały, że zniosą wiele... Tylko mojej jedynej śliwy nie jestem pewna, bo mam ją dopiero 2 sezony. Wszystkie poprzedniczki wypadały :( Podobnie jak wiśnia i czereśnie :placz

Prześcieradła bez gumek? Never! Ten wynalazek musiałabym podnosić każdego ranka z podłogi, a chłopstwo spałoby na gołych łóżkach rotfl
Rekordziście zdarza się nawet czasem budzić bez prześcieradła z gumką krecigl

Ja wiem co Ty ręcznie z igłą potrafisz zrobić :woohoo: :woohoo: :woohoo: Ja aż tak cierpliwa nie jestem :diabelek

Iwonko, gdzie można trafić na takie pozłacane i z korbką "znaleziska"? zdziwko zdziwko zdziwko Cudo! :woohoo:

Na takim zabytku to i nie wypada bele czego zszywać :diabelek

Edytko, forum tak działa na człowieka, że chwyta się za rzeczy, o których nigdy nie pomyślał nawet :lol:

Teraz, nie dość, ze mam maszynę, która prawie sama potrafi zrobić 100 rzeczy, w tym przyszywać guziki i wszywać kryte zamki do spodni B) to jeszcze będę się rozglądać za maszyną z korbką 2smiech

Działka gliniasta z naturalnym odpływem wody to dokładnie pół biedy... Ja mam więcej, bo całą biedę :diabelek

Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, Krzysia, edulkot, Gosia1704, chester633, zanetatacz

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/12/13 11:03 #39138

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Siberia napisał:
Efko, ale, zgodnie z naczelną zasadą ogrodników optymistów, dopatrzmy się w tym procederze pozytywów teacher
Producenci szyją pościel za dużą, którą łatwo zmniejszyć. Byłoby gorzej, gdybyśmy z dwóch małych poszewek musiały sztukować jedną większą 2smiech

No to patrząc optymistycznie, jak mamy za dużo za dużych poszewek i poszew, to nam jeszcze starczy na patchworka jakiegoś :lol:
Siberia napisał:
Działka gliniasta z naturalnym odpływem wody to dokładnie pół biedy... Ja mam więcej, bo całą biedę :diabelek
Oj Siberio, to jednak ja mam lepiej. Choć na mojej glinie nie ma grubej żyznej warstwy, to przynajmniej odpływ naturalny jest :przytulam

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/12/13 11:15 #39139

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48232
Przy okazji prześcieradeł przypomniał mi się sposób babci na wytarte prześcieradła! wink-3 Przecinała na pół - w miejscu największego przetarcia, obrębiała i zszywała drugimi końcami, które do tej pory były na skraju i nie były przetarte. Zostało jej to z oszczędnych przedwojennych czasów, kiedy to był problem, żeby iść do sklepu i kupić nowe.

Jak ja bym sobie maszyną poszyła!!! Tylko muszę sobie coś wymyślić gwizdac A chyba powinnam, bo nic ze sklepu mi się nie podoba :dry:

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/12/13 15:23 #39177

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Efkaraj napisał:
Siberia napisał:

I jeszcze mniej duchów się w nich zmieści, jak mawiała moja córka :lol:

Tylko żeby zmieścić większość z większego do mniejszego trzeba się sporo nagłówkować krecigl
Stary mamy do podatku coś przeszło 270 m2, a teraz razem z kotłownią i klatką schodową wychodzi prawie połowa :mur
Jak szyłyśmy we trzy z córkami to miałyśmy zestawione 2 rozłożone stoły i na takim warsztacie mieścił się cały kawał materiału np na garsonkę czy kostium, szyłyśmy wszystko co tylko zapragnęłyśmy.
Materiał na pościel też mi się wala w oczekiwaniu na wenę albo potrzebę.
efkaraj napisał:
No to patrząc optymistycznie, jak mamy za dużo za dużych poszewek i poszew, to nam jeszcze starczy na patchworka jakiegoś :lol:
A ze ścinków pościelowych szyłam poszewki na jaśki bo nigdy nie ma w komplecie wink-3
Prześcieradeł na gumkę nie używam bo aż tak wielkich nie ma w sprzedaży, na nasze łoże małżeńskie potrzebuję 200x215 powierzchni spania plus gruby materac, no do tej pory wszystkie co kupowałam były za małe :nie_wiem
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/12/14 10:27 #39258

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2352
Siberko, najpierw szyłaś a potem czytałaś instrukcję ? polewkamax polewkamax polewkamax Aż mi łzy poleciały ze śmiechu. 2smiech Uwielbiam Cię. :kocham
Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/12/14 18:50 #39312

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Inko, no, taka śmieszna jestem 2smiech
Zasadniczo lubię czytać, ale nie regulaminy i instrukcje 0flaga Z dwojga złego wolę je pisać :diabelek

Majeczko, znam takich, co przez większość życia gnieździli się w małych lokalach, a na starość mają wielkie puste chaty gwizdac
To dopiero jest bez sensu!
Połowa tego większego domu to też bardzo dużo :-) Przyzwyczaisz się :buziak

Miłko, bardzo fajny pomysł pani Babci na wykorzystanie prawie dobrych prześcieradeł :woohoo:
Można powiedzieć, że recyklingu uczyłaś się na najlepszych wzorcach :kocham
Jeśli masz ciągotki do szycia, lada tydzień będzie najlepsza na to pora B) Maszyna czeka w domu czy w sklepie? wink-3

Efko, szukając wczoraj zdjęć do wątku o oczku, udałam się w cyfrową podróż sentymentalną i zakończyłam ją dzisiaj rano kopiując na dysk laptopa stare zdjęcia z płyt, które znalazłam w nabitej pamiątkami szufladzie :jupi
Gdybym miała wtedy dzisiejsze doświadczenie i rozum, zwiałabym kurcgalopkiem z placu budowy już na etapie robienia pierwszego wykopu polewkamax
No, ale trzeba się cieszyć z tego co się ma, a nie ciągle narzekać :diabelek
Ruch to zdrowie, a ciężka praca uszlachetnia :diabelek

To jeszcze raz moje oczko w... ogrodzie :lol: na zachętę, żebyście pokazali lub opisali swoje w nowym dziale :-) Ogrody wodne i bagienne

Ostatnio zmieniany: 2016/12/14 18:52 przez Siberia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Amarant, piku, Krzysia, edulkot, inag1, Gosia1704, chester633, zanetatacz

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/12/19 17:46 #39877

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72958
Sibi ...nasza ulubiona pani administrator...Obiło mi się o oczy pewne sliczne zdjecie kwestującego pieska...Czy w imieniu zielonozakręconych moge prosić o to cudne zdjecie, aby wszyscy mogli zobaczyć, gdzie sie podziewasz, jak Cie nie ma na forum ? :kocham
Ostatnio zmieniany: 2016/12/19 17:47 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, Efkaraj

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/12/19 18:22 #39878

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Poll napisał:
Sibi ...nasza ulubiona pani administrator...Obiło mi się o oczy pewne sliczne zdjecie kwestującego pieska...Czy w imieniu zielonozakręconych moge prosić o to cudne zdjecie, aby wszyscy mogli zobaczyć, gdzie sie podziewasz, jak Cie nie ma na forum ? :kocham

I przy okazji, gdzie pieseczek znalazł swój kochający domek ( bo znalazł ) :bravo
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/12/21 13:35 #40143

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Ależ tu ruch na forum ,jestem w szoku :diabelek Iwonko wszystkiego najlepszego dla Ciebie ,rodzinki i zwierzątek .Niech Ci Święta upłyną radośnie i bez stresów .Pozdrawiam bardzo cieplusio :buziak :mikolaj :choinka

Rustykalny ogród Siberii ;-) 2016/12/21 14:15 #40145

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48232
Maszynę dostałam od matki w wianie! Tzn nową mi kupiła i cały czas nią szyję, ale czasu mało. Jak kończyłam pracę o 14, 15, to po pracy szyłam, a teraz jestem 17-18 i już nie ma kiedy usiąść. :dry:
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.180 s.