Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2019/02/16 09:40 #149608

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48267
I jeszcze kilka:

Ale i coś radośniejszego znalazłam jako zwiastun rychłej wiosny - przyleciały czyże i podeszłam tak blisko, ze zrobiłam i zdjęcie obiektywem do kwiatów, a i znalazłam ranniki i wychodzące tulipany!

Ostatnio zmieniany: 2019/02/16 09:40 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, VERA, sierika, zanetatacz, Danusia, a.nia, Maggie

Ogród takisobie 2019/02/16 10:18 #149611

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25877
Piękny poranek :slonko i takich obiecanek nie składaj bo ładne są Twoje suchelce i choć wiosna jak widać tuż tuż to i suchelce miłe oku ogrodnika :woohoo:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

--=reklama=--

Ogród takisobie 2019/02/16 17:37 #149630

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18032
Miłko suchulce plus poranne słoneczko i mgła to ja bardzo lubię w Twoim wydaniu :) Kwiatuszki śliczne zdziwko
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Ostatnio zmieniany: 2019/02/16 17:38 przez a.nia.

Ogród takisobie 2019/02/16 18:10 #149636

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23927
Ja to się dzisiaj zastanawiałam czy nie zacząć ciąć te suchelce a Ty tak pięknie je utrwaliłaś 2smiech
Ciepło było, a na słonku aż za bardzo :slonko
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Ogród takisobie 2019/02/16 18:18 #149640

• magdala
  • magdala Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 799
I ja chciałam dzisiaj ciąć suchelce, ale poszłam na spacer i nie zdążyłam.
Za to kupiłam w Leroy cyklinę-taką trochę byle jaką (nie było wyboru), ale i tak robota z krzesłami idzie o niebo lepiej!
Jestem teraz w stanie oskrobać krzesło w jeden wieczór, a potem dopiero przyjemność z papierem ściernym :)

Śliczny ten karmnik, własna robota?
Ostatnio zmieniany: 2019/02/16 18:19 przez magdala.

Ogród takisobie 2019/02/16 18:56 #149651

• VERA
  • VERA Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25415
To u Ciebie nie było dzisiaj wiosny ??? Do mnie od samego rana zawitała niesamowicie słoneczna i podesłała mnóstwo biedronek ( naszych ) i roje pszczółek :owady :owady :owady . Złamałam się, i mimo bolącego kręgosłupa i innych części :na_ucho , zabrałam się za Wielkie Sprzątanie ogrodu. Może i za wcześnie, ale co tam - będzie co ma być.......................
Zadziwiasz mnie swoimi talentami :bravo :bravo :bravo

Ogród takisobie 2019/02/16 20:01 #149666

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14054
Miłko, ja mam Honkę (żółta )i Honkę Surprise( o ile bulwy przetrwały zimę) od Ciebie. Szukam np. tych o ciemnych płatkach. Ale jak masz inne odmiany na zbyciu to z wdzięcznością przyjmę :)
Jakie te ranniki wdzięczne!
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna

Ogród takisobie 2019/02/17 21:41 #149854

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Zuza! Molestuj mnie w marcu! Chętnie się podzielę np Veronese Obsydian. I taką różową pewnie będę miała. Ranniki to taka radość, że aż ciary przechodzą! Zima w pełni,a tu kwiaty! Szok!

Vera! Była, ale później! Rano ył szron, a potem się wysłoneczniło i ociepliło! A dziś w czatowni to tylko w polarku siedziałam i półbucikach! hu_rra Trzeba się ruszać, a w ogródku to czysta przyjemność, ale na kręgosłup uważaj, bo to nie żarty. Kiedyś mi wysiadł przy wiosennym kopaniu i miałam 2 tygodnie wycięte z życiorysu, a byłam 10 lat młodsza niż teraz. Dzięki :buziak

Magda! Karmnik kupiłam kilka lat temu. Duży zgrany, sama bym takiego ładnego nie zrobiła! Ja za kolejne krzesła chwilowo się nie biorę, ale możliwe, ze jeszcze wiosną za nie się wezmę think:
Ja w końcu też kilka suchelców usunęłam, ot tak, żeby zacząć sezon, ale główna robota dopiero się odbędzie.

Majeczko! Ja wczoraj rano poszłam na kije. Wróciłam skitrana i upocona, jakbym po Saharze biegała! 2smiech Część suchelców już nie ma. Dziś ptaki się zdziwiły jak nie znalazły parzydła 2smiech

Wiesiu! Suchelców już nie robię! Postanowiłam! Już nie mam na nie nastroju. Wiosnę focić trzeba! wink-3

Wczoraj poszłam na kije i to był naprawdę wiosenny spacer! Potem pokrzątałam się w ogrodzie, bo grzechem byłoby nie robić tego. Ale niewiele zrobiłam, bo tak tylko symbolicznie. , ale mam to uwiecznione z góry.

I śnieguliczka! Rzadko kiedy jest oświetlona i nie szarga jej wiatr:

I moje ptaszyska nowe:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, VERA, Dagusia, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, Danusia, a.nia ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2019/02/18 09:32 #149887

• Dagusia
  • Dagusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7063
Milko wczoraj mijając pare starszych turystów,pod Halę Śmietanowa kobieta o jasnej karnacji mówi zobacz jaka opalona,a ja uważam że byłam czerwona z wysiłku 2smiech ale spoglądając dzisiaj w lustro fakt mam twarz opaloną :woohoo: bo góry przyciągają słońce.Ja nawet nie mogę wywieźć śniegu bo nocą marznie na beton.Muszę uzbroić się w cierpliwość.
Fajnie ogród wygląda z lotu ptaka.

Ogród takisobie 2019/02/18 11:08 #149899

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16390
OO! A kto latał nad dachami..? :lol: To teraz już wiesz jak Cię ptaki widzą z góry.. :silly:

Tak, tak dosyć suchelców - choć urody trudno im odmówić - szukamy wiosny.. :tup :tup
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Ogród takisobie 2019/02/18 18:42 #149944

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Widok z drona ukazuje całość i widać wyraźnie że trawnika to masz pod dostatkiem 2smiech
A coś robiła pod tą jabłonką, cięłaś wilki question

Ogród takisobie 2019/02/18 21:20 #149996

• magdala
  • magdala Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 799
nelu-pelu napisał:
To teraz już wiesz jak Cię ptaki widzą z góry.. :silly:
Można by pomyśleć, że to właśnie sikory albo czyżyki porwały Miłki aparat i tym razem one postanowiły popstrykać parę fotek rotfl
Za tę wiadomość podziękował(a): nelu-pelu

Ogród takisobie 2019/02/19 08:38 #150050

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Magda! Chyba by nie dały rady! Może bielik tak! 2smiech Chociaż mogłyby się małpy odwdzięczyć czasami! wink-3

Majeczko! Nie można pod jabłonka ciąć wilków, co najwyżej nad jabłonką. Ja tam porządki na rabacie robiłam. Trawnik będzie na dniach okrojony, czyli wyrównany, ale musi być, bo trzeba gdzieś chodzić. Poza tym ja nie panuje nad tym , co mam, a co dopiero jakbym miała więcej ziemi uprawianej.

Nela! To nowa zabawka mojego Macieja. Będziemy mieli na pamiątkę parę zdjęć z góry i jakieś filmy. Tylko trzeba używać z rozwagą takie urządzonko think:
Suchelce zaczęłam wycinać, niedługo nie będzie co focić!

Dagusiu! Pewnie opaliłaś się w zimowym słonku na licznych wycieczkach i spacerach. Tez miałam taki zamiar, bo chodząc na nordic walking można tez nieźle się opalić, ale pogoda u nas nie sprzyjała i zimą byłam zaledwie kilka razy i to przy pochmurnej pogodzie. U nas też w nocy mróz, a w dzień pięknie i słonecznie. Nie wiadomo jak się ubrać.

Już z drona widać, ze obrzeża rabat wymagają uregulowania. Marzę też o obrzeżu z cegieł, ale jak sobie sama nie kupię, nie będę miała 2smiech Marzyłam o cegle z rozbiórki, ale już dobrej cegły rozbiórkowej nie uświadczysz, no chyba, że taka z poznańskiej cytadeli dorwę jak ostatnio. Ale pewnie sobie kupie, bo to nie jest drogie, ale trzeba pojechać.

Na dziś z karmnika niedzielnego:

I ranniki w rozkwicie:

Za tę wiadomość podziękował(a): piku, edulkot, Dagusia, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, a.nia, Maggie

Ogród takisobie 2019/02/19 09:29 #150057

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 12978
U mnie cegła jako obwódka nie sprawdziła się :( Po pewnym czasie całkowicie zapadła się pod ziemię. Nie wiem czy taką mamy glebę, ale obserwuję zjawisko wciągania kamieni utwardzajacych ścieżki w całym mieście. Jest taki urokliwy wąwozik pod kościołem dominikańskim i ponieważ bywa tam błoto, a to z górki :czarownica wysypali w zeszłym roku grys... W niedzielę tamtędy próbowaliśmy zejść 2smiech Poza tym cegła umieszczona w ziemi kruszyła się - chyba uszkodzenia po zimie - nasiąka wodą i mróz rozsadza.

Wszyscy pokazują już ranniki a u mnie nie widać ich jeszcze :placz
Ptaszki malujesz śliczne! :bravo
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie

Ogród takisobie 2019/02/19 10:01 #150063

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18032
Miłko to samo sobie wczoraj pomyślałam :) lustrzankę to tylko jakiś oreł dałby radę wytargać na wysokości rotfl
Obrzeża z cegły fajnie będą wyglądać. U mnie mam kostkę granitową i żeby nie uciekała w ziemię i nie rozjeżdżała się, osadzam ją na gotowej zaprawie murarskiej.
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Ostatnio zmieniany: 2019/02/19 10:03 przez a.nia.

Ogród takisobie 2019/02/19 10:27 #150067

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Marysiu! To zależy jakie cegły. Są mniej i bardziej trwałe. Część moich już 10 lat w ziemi siedzi i nie mają śladu zużycia. To były nowo kupione cegły do budowy ścianek w domu. Kolejna partia jest rozbiórkowa, właśnie to stare cegły prawdopodobnie z cytadeli, te są 3 sezon w ziemi i jakoś żyją. Ale koleżance rozsypały się takie z lat 80-tych, po prostu się zlasowały. Pewnie były kiepsko zrobione.
Ranniki wyszły, ale myślałam, że mam ich więcej. Możliwe, że jeszcze wyjdą. think: Dziękuję w imieniu ptaszków. :buziak

Aniu! Mam już brzegi z cegieł i fajne są, co prawda mają tendencje do zasypywania i zarastania, ale od czasu do czasu je czyszczę i jest ok. Kostkę też mam miejscami, ale ziemię mam gęstą, lekko gliniastą więc nie rozłazi mi się.

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, VERA, inag1, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, a.nia, Maggie

Ogród takisobie 2019/02/19 18:53 #150102

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22672
Miłeczko zdjęcia ptaszków jak zwykle bomba ale ranniki cudne ja swoich jeszcze długo nie zobaczę więc podziwiam u Was :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2019/02/19 19:29 #150119

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Miłko ciąć wilków od dołu się nie da, ale zbierać te obcięte jak najbardziej 2smiech
Jakikolwiek kamień na brzegu rabaty zawsze fajnie wygląda, ja stosuję najzwyklejsze kostki brukowe. Wygląda ładnie, lepiej się kosi, a żeby nie wrastała trwa to ja stosuję folię budowlaną do izolacji poziomej wink-3

Ogród takisobie 2019/02/20 19:10 #150242

• Lukrecja
  • Lukrecja Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1932
Foty ptaszorów ... ach i och... :kocham suchelce też fajne ale mnie ich już chyba wystarczy, już się opatrzyły w ogrodzie, ranniki fajniejsze. Ciekawie to wszystko wygląda z góry, lepszy ogląd całości.

Ogród takisobie 2019/02/20 21:08 #150300

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25877
Fajna nowa zabawka Macieja i fajne widoki z góry :woohoo: . A jak już masz taką fajną wiosnę to faktycznie suchelców nie musisz pokazywać :lol:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.212 s.