Ależ proszę... nie powstrzymujcie się...
od tego są te nasze wątki, by dawać radość i wywoływać uśmiech na twarzy... a licytacja na cebule była przednia
Ofkoz, rzutem na taśmę, wygrała Miłka, drugie miejsce przypadło Basi, trzecie Ani... a w nagrodę... będą nas raczyć zdjęciami... i musi być ich co najmniej tyle, ile cebul... o!
Ku pamięci... z moich 170 cebul 40 należy do 2 odmian irysków ('Clairette' oraz 'Harmony'), 6 do przebiśniegów pełnych, pozostałe to tulipany w 9 odmianach... ciekawa jestem, jak będzie z ich zgodnością, bo to moje pierwsze cebulowe zakupy netowe... dotychczas nabywałam stacjonarnie, tyle że w tym sezonie na 4 zakupione odmiany nie zgadzała się... żadna...
Biedronka mnie tak załatwiła
I ofkoz, że posadziłam na ścieżce...
a przynajmniej ich znaczną część... jak również w dziurach, które mi się porobiły w plastrach drewna, po których stąpam na rabatach... już widzę to moje stąpanie na wiosnę...
a reszta została wetknięta, gdzie popadnie... to jest tam, gdzie zdołała się wbić łopatka... czyli niech żyją przemyślane kompozycje!
Ja traktuję tulipany jak rośliny jednoroczne... po kwitnieniu się żegnamy... jedynie tulipan późny (
Tulipa tarda) daje radę i powtarza... a że jego stanowisko zostało jesienią mocno zmodyfikowane, w związku z czym mógł ucierpieć, to dokupiłam cebul 50... ale też z tego względu, że nie mieli mniejszych opakowań...
przy reszcie już się tak nie rozpędzałam... a mają to być (piszę, żeby nie uciekło i żeby Miłka wiedziała, o co może mi suszyć głowę
) tulipany liliokształtne 'Lasting Love' oraz 'Marilyn', tulipany strzępiaste 'Curly Sue' oraz 'Cummins', tulipany pojedyncze wczesne 'Apricot Beauty' oraz 'Jan Reus', tulipan, określany mianem ekskluzywnego
'Hemisphere' oraz tulipan botaniczny 'Alba Coerulea Oculata'... więcej grzechów nie pamiętam...
a przepraszam, w gratisie dostałam hiacynty kalifornijskie, o których doczytałam, ofkoz po wsadzeniu, że u nas raczej nie zimują a generalnie to sadzi się je na wiosnę, także tak... zakładam, że się ich nie doczekam
Tyleż w temacie cebulastych... póki co
Tymczasem nastał Nowy Rok... i powiało najpierw wiosną, potem latem...
u mnie naliczyło 18 °C...
w związku z tym ostatnie dni spędziłam głównie na rowerze...
szwendając się po lasach i tłukąc po wertepach
Zaś wczorajszą przejażdżkę skończyliśmy z mężem... na lodach, po które trzeba było się wystać w kolejce, a jakże...
no ale nie mogliśmy sobie tego odmówić
A co w ogródku? W zasadzie to... nie wiem...
bo wejście na taras tarasuje choinka...
a że już z 5 razy sama z siebie leżała, to chodzi się koło niej na paluszkach... z drugiej strony rosnąca ilość fusów kawowo herbacianych nieuchronnie wskazuje, że wkrótce konieczne jednak będzie podjęcie próby przebicia się obok niej
Zatem nowych fot brak... ale że zeszłorocznie to ja (się) w wątku nie popisałam, to może zapodam powtóreczkę, żeby i siebie i Was na ten Rok Nowy lepiej nastroić
Oby nam się zieleniło
I dziękuję za życzenia zdrowia... szczęśliwie się wychorowaliśmy, nim wyjechaliśmy na święta... to chyba grypa była... a że zaatakowało nas dwukrotnie w ciągu miesiąca i czynnikiem aktywującym w obu przypadkach bez cienia wątpliwości była szkoła, to się człek zastanawia po tej szkodzie, czy może na przyszłość warto się przed sezonem zaszczepić... a Wy szczepicie się na grypę?
Chciałam wybrać 12 zdjęć na 12 miesięcy... nie zdołałam...
wychodzi więc na to, że będzie powieść w odcinkach
2022
Styczeń
Ściema, że niby zima i leży śnieg
Różanecznik 'Madame Masson'
Luty
Cyklamen dyskowaty 'Silver Leaf Rubrum'
Ciemierniki z serii
Ice N' Roses 'Red' oraz 'Bianco' na tle języcznika zwyczajnego 'Crispa'
Cyklamen dyskowaty 'Rubrum'
Marzec
Śnieżyczka przebiśnieg